Uncharted: The Nathan Drake Collection – poctivý remaster
Uncharted: The Nathan Drake Collection Recenze Uncharted: The Nathan Drake Collection – poctivý remaster

Uncharted: The Nathan Drake Collection – poctivý remaster

Filip Němec

Filip Němec

64

Ať už patříte mezi fanoušky charizmatického lovce pokladů, nebo jste naopak nováčky v této sérii, Uncharted: The Nathan Drake Collection je pro vás takřka povinností.

Reklama

Uncharted je vskutku zvláštní značkou. Přestože svou pouť započala až na PS3, u mnoha hráčů poráží v oblíbenosti staré harcovníky, kteří si vyšlapávají svou cestičku už od dob prvního či druhého PlayStationu. O to zvláštnější je to, že první díl Drake´s Fortune minimálně z retrospektivního pohledu nebyl nijak zvláště povedenou hrou. Přesto se ukázalo, že z koláče hledačů pokladů nemusí nutně ukusovat jen Lara Croft a vznikl tak druhý díl Among Thieves, který svou kvalitou po všech stránkách jedničku překonal a nastavil laťku opravdu vysoko. A teď, v období kdy slintáme nad čtvrtým dílem, přichází kolekce všech tří dílů, která se dá popsat pouze jako herní nirvána, minimálně pro fanoušky této skvělé série.

Poctivý remaster

Jsou remastery, které pouze přeleští grafiku a jsou remastery, které mají svou přidanou hodnotu daleko větší. V případě The Nathan Drake´s Collection jde o druhou možnost a pokud se budeme bavit pouze o prvním díle Drake´s Fortune, v mnoha ohledech bych se nebál mluvit dokonce o remaku. Začněme ale tím, co vás trkne hned v začátku - skvělá grafika. Předesílám, že pro hodnocení vizuálního upgradu jakékoli hry je více než doporučené si onu hru reálně pustit, minimálně na Youtube. Naše mozkovny si rády vizuální zážitky přikrášlují a to co vám tehdy připadalo jako fata morgána, dnes vypadá jako kostičková mazanice. Vizuální vylepšení prvního dílu je místy až dech beroucí. Jakožto pedanta na grafické zpracování (rozuměm, co hezky nevypadá, to nehraju) mi vůbec nevadilo, jak hra vypadá, právě naopak.

„Lesní porosty se vlní ve větru a házejí dynamicky proměnlivé stíny, na stavbách naopak oceníte lépe vypadající textury“

Kromě klasického navýšení rozlišení jednotlivých textur šáhli vývojáři také na celkové osvětlení a ztvárnění stínů, které občas sice hodí nějakou tu kostičku, ale s původní hrou se to nedá srovnávat. Své udělala i výrazně větší vykreslovací vzdálenost, která umožňuje hře vytvořit daleko reálnější a přirozenější herní zážitek. Bystrá oka také poznají změnu u nejrůznějších částicových efektů. Celkově hra vypadá o generaci lépe a místy se až dá těžko uvěřit, že jde o remaster. Lesní porosty se vlní ve větru a házejí dynamicky proměnlivé stíny, na stavbách naopak oceníte lépe vypadající textury. Obrovský rozdíl uvidíte na samotných modelech postav, které jsou velmi detailní a stáří původní hry rozhodně neodráží. I po těch letech mě fascinuje plynulost a přirozenost pohybu. Vše samozřejmě běží v 1080p při šedesáti snímcích za sekundu, přičemž jsem za celou dobu nenarazil na jediný pokles.

Není to ale pouze vizuální vylepšení, co zdobí zrekonstruované Drake's Fortune a vlastně i ostatní díly. Vývojáři vzali údajně 65 aspektů z různých dílů a aplikovali je napříč těmi ostatními, aby herní zážitek z celé kolekce byl co nejucelenější. Jednička například převzala "baseballový" způsob házejí granátů a taktéž i mechaniku střelby ze zbraní, takže je teď míření i střílení o něco více reálnější - více vás potrápí zpětný ráz zbraní a charakteristické rozdíly mezi zbraněmi jsou znatelnější.

Pro náročné hráče i sváteční pařany

Zmíněné vylepšení vizuálu se samozřejmě týká i ostatních dvou dílů, největší rozdíl je však logicky právě na prvním Drake´s Fortune. Druhý i třetí díl vypadá velmi nadprůměrně i dnes a remasterovaná grafika už nezpůsobuje takový wow efekt. Přesto oba díly vypadají nádherně a rozhodně by si neutrhly ostudu jako PS4 launch tituly. Největší parádu způsobují vylepšené textury, které spolu s vysokým rozlišením zaoblily všechny ostré hrany a znát je i lepší vykreslovací vzdálenost. Je to ale pouze hezčí grafický kabátek, který zdobí druhý a třetí díl? Nikoliv.

S výčtem novinek týkajících se všech tří dílů jsme totiž rozhodně neskončili. Pro ostřílené pařany a lovce možných i nemožných rekordů je tu nová nejtěžší obtížnost nesoucí název Brutal a také nový herní režim Speed run, který je určen všem speed runnerům. Novou výzvou by také mohly být zcela nové trofeje. Kolekce samozřejmě obsahuje všechny původní, ale přidává i nové a to je pro lovce trofejí rozhodně hozená rukavice. Na své si ale přijdou i sváteční hráči, pro které je naopak zcela nová nejnižší obtížnost Explorer mode, která umožní naplno si prožít příběh a kochat se okolím, souboje s protivníky vás budou vyrušovat jen minimálně. Přitom se samozřejmě hodí velmi oblíbený photo mód, který jednoduše nemůže chybět.

„Užit si dobrodružství Nathana Drakea můžeme i prostřednictvím českých titulků.“

Celá kolekce obsahuje i osmdesátku nových skinů postav, které si lze odemknout a následně za ně hrát, můžete tak Drakea vyměnit za Elenu, Drake převlečeného za koblihu či další postavy ze série, jak ty kladné, tak i ty záporné. Třešničkou na dortu je kompletně remasterovaný zvuk a přístup do multiplayerové bety Uncharted 4, která proběhne 4. až 13. prosince. Zbývá ještě zmínit poslední a pro nás možná největší novinka - české titulky pro všechny díly. Kromě třetího dílu totiž jednička ani dvojka českou lokalizaci neobsahovala a původně ji neměla nabídnout ani trilogie. Nakonec se však na české hráče usmálo štěstí a užit si dobrodružství Nathana Drakea můžeme i prostřednictvím českých titulků. Často jsem však měl pocit, že jejich kvalita není nikterak vysoká. Jakoby dialogy překládal někdo bez hlubší znalosti příběhu a samotných charakterů, způsob vyjadřování mnohdy s postavami vůbec nekorespondoval, stejně jako přemíra vulgárních výrazů, ale může jít čistě o můj osobní dojem.

Uncharted: The Nathan Drake Collection není pouze kolekcí s přeleštěnou grafikou, ale nabízí mnoho novinek, které jednak ocení hráči původních dílů a stejně tak zpříjemní hraní nováčkům série. Podle mnoha průzkumů je PS4 pro zhruba třetinu jejich majitelů první konzolí od Sony a tato kolekce může být první vstupenkou do světa Nathana Drakea. Vlastně mě ani nenapadá, co by se dalo v této k prasknutí napěchované kolekci ještě vylepšit. Jistě, absence multiplayeru je sice mrzutá, ale zcela logická. Někdo by si také mohl postesknout nad absencí Uncharted: Golden Abyss, ale mě osobně v kolekci nijak nechybí. Příběhově jde o odbočku, která do „velké“ trilogie nikterak nezapadá a její absence moc hráčů mrzet nebude. Jistě budou někteří lamentovat nad tím, že remaster si maximální hodnocení nezaslouží, ovšem právě mezi současnými remastery patří Uncharted: The Nathan Drake Collection mezi to nejlepší – nejen že bravurně vylepšuje vizuální stránku hry, ještě přidává velkou řádku novinek a tahle by měl vypadat každý pořádný remaster. A o tom, že kolekce obsahuje hned všechny tři díly, se ani není třeba zmiňovat.

Uncharted: The Nathan Drake Collection vychází 7. října 2015. Hru koupíte na GameExpres za 1499,- Kč/54,99€ nebo ve speciální edici za 1999,- Kč/73,99€. Na PSN naleznete demo.

Uncharted: The Nathan Drake Collection

Verdikt

Povinnost jak pro fanoušky série, tak i pro čerstvé majitele PS4, kteří s Uncharted sérií ještě neměli tu čest.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

vylepšený vizuál
nové herní režimy
nový obsah v podobě trofejí a skinů
celá trilogie na jednom disku
české titulky pro všechny tři díly
ne úplně dokonalý český překlad
někomu může vadit absence multiplayeru
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama