Videoherní průmysl překonává filmy i sporty
Novinka Videoherní průmysl překonává filmy i sporty

Videoherní průmysl překonává filmy i sporty

Smazaný uživatel

Smazaný uživatel

9
Platformy PlayStation PlayStation 4 Nintendo Switch Switch Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC Xbox Xbox One Apple iOS Android Android

Koronavirová pandemie pomohla nárůstu prodejů her.

Reklama

Videoherní průmysl zaznamenává v době koronavirové pandemie rapidní růst, kdy dokonce v tržbách překonává globální filmový a severoamerický sportovní průmysl dohromady. Podle údajů společnosti IDC se očekává, že celosvětové tržby z videoher v roce 2020 vzrostou o 20% na 179,7 miliard dolarů. Odborníci předpovídají, že silný růst bude pokračovat i v roce 2021, a to z důvodu nedávného uvedení konzolí nové generace.

Celosvětový filmový průmysl dosáhl podle Motion Picture Association poprvé v roce 2019 tržeb 100 miliard dolarů, zatímco společnost PwC odhaduje, že severoamerický sport přinese v roce 2020 více než 75 miliard dolarů.

Za velký růst videoherního průmyslu nemůže ovšem jenom pandemie, ale také větší rozmanitost ve způsobu hraní. Se vzestupem prodejů digitálních kopií her, mobilních her, bezplatných her, multiplatformních her, které se neomezují pouze na konkrétní konzoli, streamovacích herních služeb, her obsažených v herních předplatných a online distribučních služeb, má každý možnost užít si hry podle svého zvoleného způsobu.

Videoherní průmysl překonává filmy i sporty

Prodeje konzolí avšak nepřinášejí do herního odvětví ty největší tržby, tím jsou mobilní hry. Očekává se, že celosvětové výnosy z mobilních her vzrostou o 24% oproti předchozímu roku, tedy na 87,7 miliard dolarů. Mobily jsou přece jenom cenově dostupnější než samotné konzole. K dominanci mobilních her přispívá také nedávno zrušený čínský zákaz herních konzolí. Čína tvoří pouze asi 1% trhu s konzolemi, přičemž je největším přispěvatelem k mobilnímu růstu v asijsko-pacifickém regionu, kde se předpovídá, že tržby tohoto segmentu vzrostou meziročně o téměř 25% na 56,6 miliard dolarů.

Zvýšené zisky z prodeje nových konzolí jsou patrné hlavně v USA. Podle údajů skupiny NPD za prvních 11 měsíců roku 2020 vzrostly celkové výdaje za videohry v USA o 22% na 44,5 miliardy dolarů. Tyto zisky byly potom nejvýraznější během listopadu, kdy byly na trh uvedené konzole PlayStation 5 a Xbox Series X|S.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama