Vydání Radeonu RX 6900 XT, spekulace o Navi 22 a AMD bude pokračovat ve výrobě referenčních modelů
Novinka Vydání Radeonu RX 6900 XT, spekulace o Navi 22 a AMD bude pokračovat ve výrobě referenčních modelů

Vydání Radeonu RX 6900 XT, spekulace o Navi 22 a AMD bude pokračovat ve výrobě referenčních modelů

Jan Urbančík

Jan Urbančík

11
Platformy Windows PC

Novinky ze světa hardwaru.

Reklama

Vítejte u týdenního souhrnu novinek ze světa hardwaru.

Dozvíte se to nejpodstatnější, co se v uplynulém týdnu stalo, od všemožných leaků až po vydání nových produktů.

Můžete se na něj těšit každou sobotu ve 20:00.

Do obchodů dorazil Radeon RX 6900 XT, poslední grafická karta letošního roku

8. prosinec byl den vydání poslední a zároveň nejvýkonnější grafické karty z letošního line-upu AMD. Nabízí 16 GB GDDR6 VRAM a výkonem konkuruje RTX 3090. Naopak cena je výrazně nižší, 999 dolarů oproti 1499 dolarům v případě karty od Nvidie. Vás ale určitě zajímá, jak si vede v jednotlivých titulech. Níže opět nabízím průměr z 18 her z recenze od kanálu Hardware Unboxed, na celé video se můžete podívat zde.

V rozlišení Full HD je karta výrazně výkonnější než RTX 3090, ve 1440p jsou na tom obě karty víceméně stejně, ve 4K (na které jsou obě karty především mířené) pak vítězí RTX 3090. Ray-tracing je u RX 6900 XT výrazně horší, ale s tím se dopředu počítalo. AMD hlavně stále nemá svou verzi DLSS, která by lepšímu výkonu v ray-tracingu hodně pomohla.

I v případě této grafické karty platí, že se prakticky okamžitě vyprodala a nyní už není dostupná. Na znovunaskladnění si nejspíš pár měsíců počkáme.

[gallery jnewsslider="true" columns="1" jnewsslider_title="Zdroj: Hardware Unboxed" ids="96221065,96221066,96221067"]

Další spekulace o Navi 22, 23 a 24

AMD má z nové generace grafických karet dostupné zatím tři modely: Radeon RX 6800, 6800 XT a 6900 XT. Už dopředu se ale víceméně počítalo s tím, že bychom se měli dočkat také levnějších variant. A tomu ostatně nasvědčují také nejnovější úniky. Podle nich v příštím roce vyjde ještě poměrně hodně modelů. Nové informace tentokrát přinesl YouTube kanál RedGamingTech, který se odvolává na své zdroje.

První se budeme věnovat vyšším modelům, tedy těm s označením Navi 22. Mělo by jít konkrétně o karty RX 6700 a 6700 XT, které tak nahradí dosavadní RX 5700 a 5700 XT. Obě karty by měly mít 12 GB GDDR6 VRAM, což se shoduje s informacemi, které sdílel na Twitteru Patrick Schur. Infinite cache by pak měla mít velikost 96 MB. Výkonnostně by mělo jít zhruba o 20% nárůst oproti předchůdcům, v některých hrách by to mohlo být i více. AMD se prý znova bude snažit karty nabídnout levněji než Nvidia. RX 6700 XT by tak měla stát 349 dolarů (konkurenční RTX 3060 Ti stojí 399 dolarů) a RX 6700 299 dolarů. Vyjít by měly snad v lednu a údajně bychom se mohli dočkat ve stejné době také dlouho spekulované funkce, která funguje podobně jako DLSS od Nvidie.

Později by měly vyjít také karty Navi 23 a 24, které nahradí již několik let starou generaci Polaris (RX 500). O nich však zatím nevíme mnoho. Pouze to, že cena by měla zůstat podobná jako u zmíněných karet RX 500 a údajně nebudou podporovat ray-tracing. Což dává smysl, protože na to nebudou dostatečně výkonné.

Referenční grafické karty od AMD měly být jednorázovou záležitostí, díky velké poptávce se ale budou vyrábět dál

Referenční verze grafických karet většinou nejsou příliš populární, protože se mnohdy dají za podobnou cenu sehnat verze od AIB výrobců, které nabízí lepší chlazení, vyšší takty a nižší hlučnost. V tomto šíleném roce a velmi zvláštní situaci, kdy prakticky jakýkoli hardware nejde sehnat, jsou to ale právě referenční modely nových grafických karet od AMD, po kterých je největší poptávka. Na rozdíl od těch z minulého roku se tentokrát opravdu povedly a na modely od jiných výrobců neztrácí mnoho.

Co je však nejdůležitější, je cena. Zatímco nereferenční karty se do obchodů prakticky nedostaly nebo se prodávaly za neskutečně vysoké ceny, GPU přímo od AMD se jako jediné prodávaly za oficiálně nastavenou cenovku. Jak všichni dobře víme, tyto modely se také rychle vyprodaly, a lidé se tak logicky ptali, kdy se dočkáme dalšího naskladnění. Před pár dny skutečně přišla odpověď, ale ne taková, jakou bychom asi čekali. Referenční modely měly být údajně jednorázová záležitost a s jejich další výrobou se nepočítalo. To vedlo k velkému rozhořčení ze strany zákazníků a vypadá to, že nakonec mělo kýžený efekt. Generální manažer GPU divize AMD Scott Herkelman totiž na Twitteru oznámil, že kvůli vysoké poptávce se rozhodli referenční modely dál vyrábět. Kdy se ale znovu dostanou do obchodů, to zatím jasné není.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama