Watch Dogs 2 – podruhé hackerem
Watch Dogs 2 Recenze Watch Dogs 2 – podruhé hackerem

Watch Dogs 2 – podruhé hackerem

Michal Burian

Michal Burian

93

Po dvou letech a několika měsících se znovu stáváme hackerem. Dopadne Marcus Holloway v San Franciscu lépe než jeho kolega Aiden Pearce z Chicaga?

Reklama

Recenzovaná verze: PlayStation 4

Před dvěma roky a několika měsíci spatřila světlo světa hra Watch Dogs. Ambiciózní městská akce okořeněna o chytrý telefon, se kterým se hlavní hrdina Aiden Pearce s trochou nadsázky stal moderním superhrdinou v technologiích prošpikovaném Chicagu. Ubisoft do vývoje své nové značky investoval desítky milionů amerických dolarů s nadějí, že přitáhne fanoušky Grand Theft Auto od Rockstaru k sobě. Dosáhnout toho chtěl za pomoci nepřetržitého masírování reklamní kampaní se všelijakými filmečky a gameplay záběry, které ve skutečnosti neodpovídaly výslednému stavu hry. To u hráčů způsobilo spíše ignorování Watch Dogs a bedlivě si všímali chyb, jež by možná za jiných okolností dokázali přehlédnout.

Když jsme Watch Dogs vydolovali spod laviny hypu, dostali jsme se k titulu s určitým potenciálem, který trpěl nedodělaností, nudným scénářem, stereotypním schématem misí a pro někoho nesympatickým hrdinou. Jiní ale ve Watch Dogs našli zalíbení a stali se pro ně jednou z nejlepších her daného roku.

Aiden Pearce je zapomenut, nechť žije Marcus Holloway

Dnes tu máme Watch Dogs 2. V nich nechali scénáristé zapomenout na hackera Aidena Pearce s kriminální minulostí, který se v Chicagu mstil za rodinnou tragédii, a vdechli život nové postavě. Tou je mladý a neotřelý Afroameričan jménem Marcus Holloway. Jeho příběh se odehrává v nepříliš vzdálené budoucnosti, podíváme se do San Franciska v době, kdy byl Centrální Operační Systém (ctOS) upgradován a značně vylepšen na verzi, která se rozšířila do velkých měst nejen ve Spojených státech amerických.

ctOS 2.0 je mnohem mocnějším nástrojem pro sledování a kontrolování lidí. Občané San Francisca a dalších států vůbec netuší, co vlastně zkorumpovaná vláda dělá a jak jednotlivé firmy s daty nakládají. Možná by se to nedozvěděl ani náš hlavní hrdina, kdyby nebyl jednoho dne bezpečnostním systémem označen za potencionální hrozbu. Záhy se Marcus připojí k hackerské skupině DedSec, do kolektivu mladých lidí, se kterými se bude společně snažit přijít všemu na kloub a odhalit pravdu. Ta je skutečně temná, ale za žádných okolností vás nepřekvapí, k čemu všemu data systému ze sledování slouží. Příběh je tak nakonec mnohem zamotanější, než se na první pohled může zdát.

Pamatujte, nejdůležitější jsou followeři

Abyste vypnuli ctOS 2.0 a zlikvidovali společnost Blume v čele s padouchem Dusanem Nemcem, musíte otevřít oči obyčejným občanům San Francisca a přimět je, aby si stáhli aplikaci DedSecu. Jenom tak budete mít dostatečně silný botnet na data, která zpracovává ctOS 2.0. Jinými slovy potřebujete mobilní telefony, tablety, počítače a notebooky ostatních, abyste mohli zpracovat všechna ta data. To znamená miliony sledujících, což je váš hlavní úkol, který vás dovede k nejtěžší a nejnebezpečnější operaci v životě členů DedSecu. Nebude to lehké, ani rychlé. Čeká vás dobrodružství dlouhé přes 30 hodin, ve kterém podniknete řadu misí točících se kolem hackování, infiltrace a zjišťování informací.

Pravdu o zkorumpované vládě a využívání dat ze sledování občanů systémem ctOS 2.0 budete hlásat skrz videa, kterými přimějete ostatní, aby si aplikaci stáhli. Pomocí videí jim ukážete pravdu a necháte na nich, jak s ní naloží. Blume se pochopitelně bude snažit vám v tom za každou cenu zabránit, do boje povolá své složky, začne lépe střežit své servery a pokusí se očernit členy DedSecu.

Čas od času budete muset dát přes prsty i jiným rádoby hackerům, kteří chtějí využít zvýšený zájem o DedSec ke svému obohacení. To znamená, že se nabouráte do jejich domu a v přímém přenosu jim budete škodit, a to zrovna v době, kdy si s někým povídají přes webkameru nebo streamují do celého světa. Zesměšníte je tím, že si u nich v domě budete hrát s elektronikou. Můžete zapínat a vypínat světlo v místnosti, pouštět televizi, měnit hlasitost hudby nebo zapnout různé hračky. Takhle kupříkladu jedné naivní dívce ukážete, že internet není tak bezpečný, jak se na první pohled zdá.

Videa, kterými ukazujete pravdu, jsou povedená, často zábavná a poslouží k rekapitulaci vašich činů. K tomu slouží i televizní zprávy, které budete sledovat na obrazovce po dokončení každé větší mise na ulici nebo v autě.

Po přečtení řádků výše si pravděpodobně říkáte, že DedSec jsou ti hodní, kteří nikomu neublíží. Pravda je ale někde jinde. Ukáže vám to hlavně jedna z hlavních misí. V této konkrétní jsem musel ukrást auto z natáčení připravovaného akčního thrilleru, aby DedSec vytuněný sporťák využili pro natočení svého filmečku ve stylu tohoto populárního snímku pojmenovaného CyberDriver. Pro sledovanost udělají zkrátka všechno.

Mobil je vaší největší zbraní, rádcem i zábavou

V prvních Watch Dogs mi přišlo, že vývojáři hráče nutí k tomu, aby za každých okolností používali svůj mobilní telefon k hackování, čemuž byl přizpůsoben i návrh jednotlivých misí. Ve dvojce to tak znatelné není, i když po vás hra opět bude chtít, abyste získali systémový klíč, který se nachází v mobilu některého ze strážných nebo v počítači ležícím někde na stole. Polohu systémového klíče vám odhalí hack. Na vás potom je, abyste ho získali. Často se stačí podívat do kamery a následně hacknout mobil/zařízení na obrazovce, jindy se k cíli přiblížit po svých a z dálky klíč získat, případně protivníka eliminovat.

Potom je na vás, jak s výzvou naložíte. Do budovy se můžete infiltrovat chytře kradmým postupem, kdy budete zkoumat kamery, ukrývat se za překážkami a nastražovat pasti (elektrický výboj, exploze nějakého elektronického zařízení), nebo stylem hlava nehlava à la Rambo. V obou případech dostanete povedenou městskou akci, které přece jen více sluší promyšlený postup s upřednostněním moderních technologií před zbraněmi. Ostatně tvůrci si pro vás připravili nové pomůcky v čele s autíčkem na dálkové ovládání a dronem. Zejména vozítko s anténkou budete často využívat a projíždět s ním větrací šachty a díry v plotě, abyste se dostali k vypnutému elektrickému rozdělovači, kvůli němuž nejdou otevřít dveře. Nebo překonání zabezpečení pomocí usměrnění energie. To si jistě pamatujete z jedničky.

Hodně se mi líbily mise založené na složení události, která se v místě stala. Tahle část působila jako vystřižena z Batmana. Pomocí hacku složíte obraz, nastražíte léčky a poté čekáte, až se nepřátelé znovu objeví, abyste je překvapili. Na první pohled vypadají tyhle mise jednoduše, ale když si nedáte pozor, může se to vcelku zvrhnout v krvavá jatka. Zvlášť když si nedáte pozor a necháte je, aby si přivolali posily. Dejte si tak za všech okolností pozor a hlavně jako první odstraňte lidi, kteří mohou zavolat posily.

U Watch Dogs 2 dokázal Ubisoft vše potřebné zabudovat do vašeho chytrého mobilu, který budete používat velmi často. Najdete v něm totiž mapu herního světa, aplikaci DedSec s jednotlivými misemi, možnost vylepšovat své schopnosti, hudební přehrávač, fotoaparát, galerii, obchod s dalšími aplikacemi a třeba také nastavení hry. U těchto věcí bych se rád zastavil, některé si zaslouží podrobnější popis. V mobilu jsou totiž aplikace související přímo s herní náplní. Pod ikonkami Driver SF, ScoutX a hudebním přehrávačem se skrývají další nepovinné úkoly. V Driver SF se stanete taxikářem na volné noze a budete vozit zákazníky z jednoho místa na druhé, zatímco ve ScoutX po městě hledáte zajímavé lokality a u nich se fotíte. Narazit můžete na nohy v síťových punčocháčích, které trčí z okna. K vaší fotce další členové DedSecu napíšou své komentáře. No a váš hudební přehrávač můžete obohatit o další skladby od různých interpretů. Jen mi přišlo, že soundtrack není tak rozmanitý, jak by mohl být, když ho můžete poslouchat naprosto všude, ať už jdete po ulici, snažíte se vloupat do střežené budovy, jedete na motorce nebo řídíte auto.

Potom je tu ještě aplikace na vyžádání auta na určené místo. Vozidlo ale nejprve musíte zakoupit v jednom z obchodů. Hodně se mi líbí, že se za tuto službu nic neplatí a že si hlavně mohu vždy před vyžádáním zvolit, jaký lak chci na autě mít.

Když už ale dojde na akci, budou se vám zbraně hodit. Veškerou techniku si vytisknete v hackerském doupěti na multifunkční 3D tiskárně, stačí vám k tomu dostatek peněz. Díky tomu si můžete zvolit skin pro vaše zbraně, autíčko na dálkové ovládání i kvadrokoptéru. Ze zbraní jsem nejvíce využíval omračující pistoli (paralyzér), normální pistoli a nějaký ten samopal, nejlépe s tlumičem. Ve vypjatých situacích jsem vzal zavděk granáty s dálkovým odpálením a účinnou brokovnici, která si poradila i s vojáky v těžké zbroji. Na můj vkus je ale v nabídce těch zbraní přece jen málo. Celkem si můžete vyrobit 15 kousků. Mezi nimi naleznete pistole, brokovnice, pušky, sniperky či granátomet. Rozhodně by Watch Dogs 2 neuškodil rozmanitější výběr.

Herní svět je vašim pískovištěm na hraní

Stejně jako v původních Watch Dogs, i ve dvojce se herní svět stává pískovištěm pro vaše hraní. Pomocí svého mobilu se můžete nabourat do systému semaforu a vyvolat hromadnou bouračku na křižovatce přepnutím všech světel na zelenou, nechat vybuchnout potrubí s párou a tím vytvořit pořádný kráter, aktivovat bezpečnostní zábrany na silnici, zavřít obrovská vrata nebo na krátký čas ovládnout auto pronásledovatelů a donutit ho couvat či zatočit do svodidel. Pokud máte strach, že nebudete při rychlé jízdě stíhat vše sledovat, tak se nemusíte bát. Hra vás ve správný moment vyzve ke stisknutí příslušného tlačítka, abyste vyvolali akci a setřásli pronásledovatele.

V pokročilejších fázích hry získáte možnost zavolat na označenou osobu policii nebo nepřátelský gang. Této možnosti jsem využil v několika těžkých momentech, odlákal jsem pozornost stráží a vcelku jednoduše se dostal k cíli. Abyste si ale tyhle vychytávky mohli dopřát, musíte splnit mise, získávat nové followery a hledat po městech další body do výzkumu. Město je jinak velmi rozsáhlé a plné dalších menších úkolů. Často jsem se při přesunu k misi zastavil, abych někde sebral balík s penězi, stáhl písničku do svého mobilu nebo přemaloval billboard na vyvýšeném místě.

Singleplayer propojený s multiplayerem

Klasický multiplayer ve Watch Dogs 2 nenajdete. Místo toho Ubisoft propojil hru jednoho hráče s multiplayerem. Při přesunu k singleplayerové misi tak můžete být vyzváni, abyste zastavili prchajícího hackera, kterého pronásledují policisté. Jindy zase máte za úkol stáhnout data od jiného hráče. On vás přitom vidí jako každého jiného obyvatele San Franciska. Vy musíte splynout s davem a snažit se nevyčnívat, stejně vás ale pomocí hacku může odhalit a poté na vás zaútočí. V ten moment vás hra vyzve, abyste vzali nohy na ramena a utekli. Potom ve světě naleznete ikonky s dalšími aktivitami. Jde o kooperativní mise pro jednoho až dva hráče. Za úkol máte se někam vloupat, tam něco ukrást/stáhnout a dostat se do bezpečí. Odměňováni jste za rychlost a další aspekty.

Před vydáním multiplayer fungoval bez problému. Občas servery vypadly, ale to se dalo tolerovat. Od dnešního rána ale servery nefungují a proslýchá se, že Ubisoft má nějaký problém. Dle vyjádření tvůrců měla online část narušovat kampaň a způsobovat nepříjemné pády hry. Já jsem ale nic takého nezaznamenal. Nezbývá tak než doufat, že se do zítřka vše stihne doladit a Watch Dogs 2 pošlapou tak jak si výrobce představuje.

Lepší než jednička, ale ne bez chyb

V posledních letech má Ubisoft problém vytvořit ve svých hrách postavy, které hráče zaujmou. Hodně na to dojel první díl Watch Dogs a u dvojky to bohužel není jinak. K protagonistům Watch Dogs 2 si někteří z vás budou cestu hledat velmi těžko. V partičce mladých hackerů je Sitara Dhawan, jež sice tvrdí, že DedSec nemá vůdce, ale často se tak chová. Jako další je tu vcelku tajemný Wrench, který má nějaký komplex z dětství a kvůli tomu nosí masku měnící jeho hlas. Potom je tu stydlín Josh a pro fanoušky prvních dílů známý Raymond "T-Bone" Kenney.

Tahle skupina najde zalíbení hlavně u mladších hráčů, zatímco dospělí jedinci na ně nejspíš rychle zapomenou a nebudou úplně chápat jejich smysl pro humor, rádoby husté řeči v situacích, kdy se to moc nehodí, nebo alkoholové a drogové mejdany na pláži ve chvílích, kdy by se spíše měli soustředit na svého nepřítele.

Jinak je ale Watch Dogs 2 povedenou městskou akcí s napěchovaným obsahem, kdy nebudete vědět, co dřív dělat. Grafická stránka není nejhorší - je to takový standard open-world titulů - hratelnost je velmi dobrá (podobná jedničce, včetně řízení aut) a hackování je zábavné a dává smysl. Velké plus mají u mě autoři za využití mobilního telefonu. Body jim ale musím strhnout za technickou stránku. Na PlayStationu 4 jsou velmi viditelné propady frekvence snímků za sekundu, zejména při rychlé jízdě. Zvuk aut ve vyšších otáčkách zase trhá sluch a nějak jsem nepochopil, proč Marcus pokaždé musí zadávat kód k otevření dveří do hackerského doupěte. Je to otravné a zdlouhavé.

Ještě mě ale potěšilo žijící San Francisco. Obyvatelé si na ulici povídají a dokonce můžete vidět, jak vzteklá přítelkyně rozmlátí auto baseballovou pálkou svému nevěrnému chlapovi nebo jak se dva poperou na ulici kvůli tomu, že jeden DedSecu fandí, zatímco druhý je považuje za teroristy.

Watch Dogs 2 koupíte na Xzone.cz a GameExpres.sk.

Redakce Zing.cz hraje na notebooku ASUS GL552.

Watch Dogs 2
Windows PC
PlayStation PlayStation 4
Xbox Xbox One

Verdikt

Pokud hledáte náhradu za dohrané GTA V a smíříte se s postavami, které nebudou každému sedět, dostanete povedenou městskou akci s napěchovaným obsahem k prasknutí, okořeněnou o možnost hacknout téměř všechno. Pro fanoušky prvního dílu Watch Dogs povinnost, ostatní se jistě také zabaví.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

příběh o zlé korporaci využívající data ze sledování občanů
San Francisco žijící svým životem
hackování všeho možného
spousta misí, vedlejších úkolů a aktivit
autíčko na dálkové ovládání a kvadrokoptéra
české titulky u všech verzí
že ústřední protagonisté nemusí sednout každému
viditelné propady frekvence snímků za sekundu
zvuky aut
zdlouhavé otevírání dveří do hackerského doupěte
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama