Zing slaví 10 let
Speciály Novinka Zing slaví 10 let

Zing slaví 10 let

Redakce

Redakce

58
Platformy PlayStation PlayStation 4 Nintendo Switch Switch Windows PC Xbox Xbox One

Děkujeme za vaši přízeň a těšíme se na další desítku.

Reklama

Dnes je tomu přesně deset let, co se tímto článkem oficiálně představil herní magazín Zing.cz.

Chtěli jsme se tedy na chvíli zastavit, zavzpomínat, poděkovat, ale také se podívat vstříc dalším zítřkům.

Za sebe se dnes nechci příliš rozepisovat, rád bych přenechal místo ostatním členům redakce. Snad jen tolik, že si velmi vážím práce všech tvůrců Zingu, minulých i současných - a samozřejmě si obzvláště vážím času a přízně každého čtenáře, který na Zing zavítá. Také bych rád poděkoval často "neviditelným" členům týmu, kterými jsou programátoři. Za poslední měsíce zde udělali obrovské množství práce a dále pilně ukusují z živoucí tabulky s desítkami vylepšení, kterou sestavujeme a řadíme dle priorit společně v redakci, dle našich představ o budoucnosti webu i na základě přání nebo připomínek vás, čtenářů. Kromě jiného nám pro dnešní oslavu nadělili také tu minihru, kterou najdete vpravo nahoře na homepage.

Mám velkou chuť se rozepsat o jednotlivých členech redakčního týmu, o tom, za co si vážím každého jednoho z nich. Schválně se snažíme, abychom v naší partě měli zástupce různých druhů hráčů - s různými oblíbenými platformami a typy článků. Je to poznat jak na obsahu článků, tak v příjemných chatovacích klubech redakce, kde si navzájem radíme a pomáháme posouvat Zing dále. Pokud je více než dvojnásobný nárůst návštěvnosti webu za posledního tři čtvrtě roku (představující zlomení desetiletého rekordu) nějakým ukazatelem, snad můžeme prohlásit, že se nám to daří. Jestliže si chcete připomenout medailonky jednotlivých redaktorů nebo jejich fotografie, zastavte se v naší sekci s představením redakce.

Ještě jednou vám všem děkuji a předávám slovo našemu týmu.

Martin Zavřel, Šéfredaktor

Jiří Pospíšil, Spolumajitel

K desátému výročí magazínu Zing.cz bych chtěl poděkovat všem redaktorům, kteří se podíleli na tvorbě obsahu, a to jak v minulé redakci pod vedením Michala Buriana, tak té současné pod taktovkou Martina Zavřela. Vážím si jejich práce a věřím, že i v budoucnu budou přinášet našim čtenářům kvalitní obsah ze světa her a herních konzolí. Úspěch by se nedostavil bez čtenářů, jejichž počet neustále roste a Zing.cz se tak díky Vám může hrdě hlásit k předním tuzemským herním magazínům nejen co se kvalitního obsahu týká, ale i v počtu pravidelných čtenářů.

Michal Jonáš, Zástupce šéfredaktora

Myslím, že Zing za poslední léta a měsíce prodělal pozitivní vývoj k lepšímu, možná asi největší ze všech českých herních webů, které mi přijdou, že některé dnes spíše stagnují. Pamatuji se, jak texty na tehdy novém Zingu byly občas s faktickými chybami. V mém herním okolí ale už se na rozdíl od minula Zingu poslední roky (již za šéfování Mikyho) nikdo nesměje, ale naopak jej berou jako poctivé herní médium. A to je pro mne osobně větší důkaz kvality webu, než jeho stále rostoucí návštěvnost.

Zing má nyní více než desítku kmenových autorů, mladých i nás starších matadorů, kteří skoro všichni pravidelně píší, čímž se málokterý jiný herní web u nás může pochlubit. A tak do další dekády Zingu přeji, ať je to co nejvíce aktuální a kvalitní médium, za které se my jeho tvůrci nebudeme muset stydět a ani vy jako čtenáři za nás. Tak na šrot!

Daniel Gabriel, Vedoucí video sekce

Před více než rokem jsem přišel za Michalem Burianem (bývalým šéfredaktorem) s tím, že bych pro Zing rád začal vytvářet pravidelný video-obsah a grafiku. Viděl jsem v tom velký potenciál, jelikož to bylo přesně to, co mi u Zingu chybělo. Celkově jsem zastánce toho, že by návštěvník webu měl mít na výběr. Ne každý má vždy chuť číst dlouhé recenze nebo si dohledávat herní novinky po náročném pracovním týdnu.

Dnes je tomu přes rok, co pro vás čtenáře vytváříme videa, ve kterých shrnujeme důležité herní novinky týdne, vydáváme recenze, preview, tipy na hry či nejočekávanější hry měsíce ve formě videa. Rozhodně by tomu tak nebylo, kdyby redakce nepsala tak pěkné, výstižné a stručné novinky, nebo recenzenti upřímné recenze. Bez textu by zkrátka video nevzniklo.

Teď k tomu pro mě nejdůležitějšímu. Pro to jsem si musel vyhranit odstavec zvlášť. Tím důležitým je nedávno uvedený Zing Podcast, který má aktuálně pilotní díl s pozitivními reakcemi a úspěchem (za což jsme všichni rádi). Když mi Martin Zavřel (šéfredaktor) napsal, že by chtěl rozjet formát ve stylu povídání dvou zkušených lidí s černobílým obrazem, řekl jsem si, že to je výzva přímo pro mě. Po pár setkání a diskusích jsme společně uvedli naše představy ve skutečnost. Myslím si, že se nám záměr podařil zachytit dobře a věřím, že vás podcasty budou bavit. Samozřejmě je plánujeme vylepšovat a zdokonalovat, nikdy totiž není první tím posledním.

Jsem moc rád, že jsou na českém internetu herní weby jako je Zing. Rychlé, krátké a stručné novinky jsou pro mě klíčem, jak si mě, jako čtenáře získat, ještě když ho vede super tým redaktorů a vstřícný šéfredaktor jako je Martin, spolupráce s ním mě baví. Vím, že celých 10 let rozhodně nestojí na jednom aktuálním týmu, ale na spoustě lidí, kteří samotný web spravují či spravovali od samého začátku. Za sebe ale popisuji ten, s kterým mám tu možnost spolupracovat a tvořit. Nicméně by takový web nebyl bez vás diváků, to vy web denně navštěvujete, komentujete a koukáte na videa. Za to si zasloužíte jedno obrovské DÍKY.

Mým záměrem bylo ve stručnosti shrnout mé působení od příchodu na Zing, až po současnost. Věřím, že se mi to alespoň trošku povedlo. Přece jen, nejsem žádný moc velký pisálek, proto raději zůstanu u videí.

Děkuji moc za sledování a věřím, že na videa budete koukat i nadále.

Gabriela Šuterová, Redaktorka

Na Zing mě přivedla hra, nepřekvapivě, ale vlastně trochu oklikou. Když se vás spoluhráč uprostřed raidu v Destiny 2 zeptá, jestli nechcete psát pro web, kterému dělá šéfredaktora, tak to člověk zkrátka úplně nečeká, ale rozhodně nemůžu říct, že bych litovala.

Zing mě překvapil hlavně kultivovaností svých diskusí (výjimky se jistě najdou, ale jde o celkový dojem), a tím, že vlastně do jisté míry funguje jako komunita. I díky tomu sem píšu ráda, a pokud čas dovolí, tak se i v diskusích třeba budu vyskytovat častěji.

Ondřej Partl, Redaktor

Když jsem před nějakými sedmi/osmi lety vůbec poprvé zavítal na stránky tohoto oranžovo-černého magazínu, což bylo ještě v době, kdy pivo bylo pro mne pitím dospělých a já nechápal, co jim na tomto zrzavém hořkém moku chutná, našel jsem tu skvělou komunitu, která mezi sebou horlivě diskutovala ohledně žhavých herních témat a vzájemně se podporovala u vlastních literárních pokusů na uživatelských blozích (pamětníci si možná vzpomenou na komunitní "chat" na profilu jednoho z uživatelů s přezdívkou ACR27, kde se v jednu chvíli scházeli nejaktivnější přispěvatelé, mezi něž jsem patřil i já).

V tu chvíli mě ani nenapadlo, že bych se jednoho dne mohl stát právoplatným členem samotné redakce. Osud tomu ale pravděpodobně chtěl jinak, pročež jsem se jím několik let poté skutečně stal, a to díky ukázkové recenzi, za kterou se do dnešního dne stydím.

I přesto však do mě byla vložena důvěra, díky níž jsem se mohl seznámit se skvělým redakčním týmem, jenž v momentálním stavu šlape jako švýcarské hodinky a je plný lidí, které jejich práce neskutečně baví, za což jsem opravdu vděčný.

Tato kolektivní snaha by však přišla vniveč, kdybychom neměli Vás, naše čtenáře! Ať už tedy patříte k lidem, které náš magazín provází již od jeho prvopočátků, nebo jste sem poprvé zavítali v době nedávné, tak vám zcela neomylně patří díky celé redakce, jelikož bez vás by se Zing svých desátých narozenin jednoduše nedožil (a doufejme, že těch let bude alespoň dalších osm, abychom se dočkali plnoletosti a první legální kocoviny).

Tedy...DĚKUJEME VÁM!

Ivan Jeziorek, Redaktor

Dovolím si zabrousit trochu do minulosti. Když se tady před 10 roky Zing objevil, byl pro mne velkým zklamáním. Důvodem byla opravdu špatná úroveň článků a strašný překlad anglických textů do češtiny, který ve mně vzbuzoval totální nechuť tyto texty zpracovávat svou šedou kůrou mozkovou. Zároveň jsem v té době začal pravidelně psát pro jiný web a mé priority se tím pádem přesunuly úplně jinam.

Jenže čas postupně plynul a po vystřídání několika různých herních periodik, mezi kterými bylo i založení a zkrachování jednoho vlastního, jsem začal hledat stabilní flek. Díky nejmenovanému kamarádovi (díky Marku T.) jsem byl přesvědčen, abych oslovil právě Zing. Po přečtení novinek a článků z období cca jednoho měsíce jsem příjemně zjistil, že je Zing úplně jinde a nechuť napsat Michalovi byla vystřídána ochotou se mu upsat. Michal sice můj zápal pro východní hry nekvitoval úplně s povděkem, ale nechal mne texty publikovat a a za první kvartál zjistil, že jsem si své čtenáře skutečně našel. Což mu stačilo.

A to se stalo před 5 léty.

Zing se pro mne za tu dobu stal synonymem pro stabilitu a literární volnost. Se změnou vedení se vše posunulo ještě o několik levelů výš, kdy se z rozjetého steampuknového stroje stal neskutečně kvalitně promazaný vesmírný koráb s kvakovým pohonem a bezvadně fungující posádkou, kterou z kapitánského můstku řídí člověk, ochotný naslouchat.

David Bernard, Redaktor

Pamatuji si jedno studijní léto, které jsem trávil brigádou na golfovém hřišti, kde jsem rozvážel občerstvení v "golfkáře". Právě tam jsem se poprvé seznámil se Zingem. Když čekáte na každé jamce, až někdo odpálí úder, času na čtení je opravdu mnoho. Je to asi sedm let. Od té doby otevírám oranžového kámoše minimálně dvakrát denně. V lednu tohoto roku jsem se z obyčejného čtenáře stal redaktorem a spojil tak své dva největší koníčky - videohry a psaní, v jeden. Zing mi dává prostor literárně se rozvíjet, obzvláště v úvahách a speciálech, tam se mohu opravdu vyřádit. To vše je doplněno o skvělou partu lidí v redakci, kterou spojuje stejná vášeň. Bez vás čtenářů by to ale nešlo. Jste naším palivem a proto jedeme dál. "Do nekonečna a ještě dál!" jak by řekl Buzz Rakeťák. Vážíme si veškeré zpětné vazby z vaší strany a pevně věříme, že u nás nacházíte to, co hledáte. Děkujeme. Tak na dalších deset let! Hip, hip, hurá!

Jan Horsinka, Redaktor

Na celém, ať už českém, nebo zahraničním internetu, existuje tuna webů, které se věnují videohrám. Jsou malé i velké. Místa, kde lidé rádi chodí kvůli komunitě. Místa, kde chodí kvůli oblíbenému autorovi. Místa, kde chodí, protože mají svobodu vyjádřit se ke všem druhům témat, nebo vyhledávají místo, kde se řeší pouze vybraná témata.

Proč Zing? Co zrovna tady tolik let dělám? Proč netrávím stejný čas brouzdáním jiných herních webů?

Když se teď, při psaní těchto řádků, proklikávám jednotlivými okny, kde mám otevřených několik dalších herních webů, napadá mě pár kategorií, kde si myslím, že Zing nejčastěji vede a vedl i před spousty lety, kdy jsem jej začal pravidelně navštěvovat. Například vzhled a rozhraní je mi bližší (ohromné díky programátorům za tmavý mód), čtenář dostane hromadu informací hned při načtení stránek, které si myslím jsou přehledné a jednoduché. To je všechno hezké a praktické, ale přijde mi, že existuje jedna jiná kategorie, kde je Zing, jako velký videoherní web, nepřekonatelný. Lidskost.

Pro mě Zing není pouhým webem, na který si zajdu pro novinky. Bezduchou věcí, kterou každodenně používám a o zbytek se nestarám. Prodavačkou, které řeknu „Dobrý den.“ a „Na shledanou“ a víc pro mě neznamenáš. Společnost, která si prostě jede svoje, vydělává peníze, a na to, co si myslí zákazník, kalí z vysoka.

Komunikace, upřímnost, otevřenost - to je oč tu běží.

Na Zing jsem chodíval, chodím a budu chodit, protože redaktoři tu nepůsobí jako prázdné schránky, které chrlí novinku za novinkou. Tady se aktivně zúčastňují konverzací se čtenáři, ptají se vás, co na webu třeba vylepšit, pomáháte si, nebojí se sdílet své upřímné názory na různou problematiku nebo dění. Vím, že někteří si myslí, že takoví by redaktoři být neměli a asi máte pravdu, co já vím, co je „správné“, ale já, jako člověk, kterému dost záleží na upřímnosti, tohle ohromně oceňuji a děkuji všem stávajícím tak i bývalým redaktorům za takovou otevřenost. Osobně se cítím, jako hráč co se baví s hráčem. Možná to ze mě mluví respekt, úzkost, nebo včerejší oslava, ale jsem si jist, že takhle pravidelně v životě nebudu navštěvovat jiný videoherní web. Pokud tento záhadně nezmizí.

Proč záhadně? Protože vy čtenáři, ať už jste noví, nebo zde máte nějaký ten rok už za sebou, nenecháte Zing na holičkách. Díky vám, a samozřejmě i všem novým i bývalým redaktorům, máme tu možnost dnes slavit milník deseti let fungování a za takovou nepolevující podporu, která webu nejvíce pomohla v dobách nejvyšší nouze, si zasloužíte obrovský potlesk a náš, redaktorský vděk.

Denis Růžička, Redaktor

V roce 2018, kdy jsem se připojil na Zing jakožto redaktor, jsem vstoupil do mých doposud neprobádaných vod, jelikož jsem se psaní článků neměl zkušenosti. Byla to obrovská příležitost a také možnost jak se věnovat něčemu zcela novému a mému životu blízkému, protože o hry samotné jsem se zajímal již od malička.

Zing se pro mě stal skvělým zdrojem informací, kterého jsem se stal součástí, ale také parádní komunitou a přátelským kolektivem, kde své názory či informace mohu vyměnit s našimi čtenáři nebo s mými kolegy v redakci.

Jistě nebudu sám, když řeknu, že budu součástí této party rád i nadále a rovněž, když u toho budete i vy. Ale teď už zpátky ke hraní, čekají mě ještě nějaké resty.

Jakub Marušák, Redaktor

Hry jsou součástí mého života už od dětství. Proto mě velmi těší, že mimo mou regulérní práci (samozřejmě v herním vývojářském studiu) mám možnost své myšlenky a názory předkládat i vám zde na Zingu. Věřím, že se vám má tvorba líbí, i když se ne vždy týká zrovna hráči oblíbených titulů (příkladem budiž mé reportáže o Fallout 76).

Zingu přeji do budoucnosti stále větší a větší návštěvnost, spoustu pozorných čtenářů a kvalitních článků. Čtenářům děkuji za zapojování se do věcných diskuzí a kontrolu faktických informací :) Celé redakci bych chtěl poděkovat, že mě do svého kolektivu jako novinářského nováčka přijala. Tak tedy na dalších deset úspěšných let Zingu!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama