Zombicide: Zelená horda – deskovka
Speciály Článek Zombicide: Zelená horda – deskovka

Zombicide: Zelená horda – deskovka

Jakub Němec

Jakub Němec

Platformy pkgsrc Desková hra

Nákaza plouživých nemrtvých se dostala mezi orky a vytvořila ještě nebezpečnější stvůry.

Reklama

O fantasy odnoži série Zombicide jsme v našem speciálu psali již dvakrát – Černý mor a Wulfsburg. Do třetice všeho dobrého a nemrtvého se můžeme do světa vytvořeného trojicí autorů Raphael Guiton, Jean-Baptiste Lullien a Nicolas Raoult podívat prostřednictvím samostatně hratelného rozšíření Zelená horda, v němž se se svými hrdiny postavíte tváří v tvář orcké zombie invazi. Přijmete tuto náročnou výzvu nebo se raději budete krčit ve stínu padlých lidských měst a čekat, než budoucnost zachrání někdo odvážnější?

Zelenokožci hladovící po lidském mase

Zatímco u Wulfsburgu se musela skupina statečných potýkat s nemrtvými vlky i dalšími chlupatými stvůrami a v Černém moru se jiní udatní jedinci postavili přívalu klasických zombií, na západě mají mnohem větší problémy. Odjakživa se na místních hranicích válčí o hordami orků, kteří touží po lidských sídlech, jejich bohatství a krvi nevinných. Jenže nákaza si nevybírá, a tak vkročila také do tohoto ozbrojeného střetu, v němž lidé najednou začali tahat za kratší provaz. Nemrtví orkové jsou děsivější, odolnější a hlavně už je nezajímá nic jiného než chuť lidského masa.

V deseti oficiálních scénářích se s šesticí nových tváří pokusíte bránit prastaré pevnosti proti Zelené hordě, jež se proplížila i do podnázvu třetí krabice z fantasy odnože Zombicide. Fanoušky zcela jistě potěší, že je plně kompatibilní s dříve vydanými deskovkami série, stejně jako s kteroukoliv do současnosti situovanou Zombicide, ale není bez zajímavosti, že Zelená horda je také samostatně hratelná, což odpovídá obsahu pod víkem. Před samotnou charakteristikou titulu ovšem velké upozornění pro nováčky: Zelená horda je opravdovou výzvou pro otrlé harcovníky a se začátečníky se moc nemaže. Obyčejný zombák je vedle rozzuřeného hladové orka pro srandu.

Facka od orka bolí dvakrát

V dnešní recenzi se nevyhnu srovnávání s předchozími krabicemi. Principiálně se vlastně nic nemění. Do rukou se vám dostanou odvážlivci, kteří se pustí do křížku se zástupy nemrtvých skřetů, orků, bestií a nekromantů, jejichž motivaci k útoku na hrad pohání mimo hlad další tajemství, jež musíte prověřit. Nejsympatičtější pro mě byla dvojice Johannes a Asim, kteří se svou ultimátní akcí Smrťák uměli dostatečně redukovat houfy bezmozků. Na druhou stranu díky barbarovi Rolfovi můžete zombáky posunout rovnou do dračího ohně, temná elfka Seli dokáže reagovat na extra aktivace zombáků, Megan umí kouzlit ze zásoby svitků v batohu a trpaslík Berin se bez bázně a hany vrhá do té největší mely.

Kombinování jednotlivých charakterů zůstává jednou z nutných dovedností, jež musí až šestice hráčů u stolu zvládnout. Bez nutného štěstí to ovšem v Zombicide nikdy nešlo. Hody kostkami opět určují vaši úspěšnost v soubojích, náhodně nalézáte předměty v sutinách a namíchání karet určí také útoky monster. Nepředvídatelnost lze samozřejmě redukovat dostupnou výbavou, ale i tak se vám může stát, že váš nabušený charakter třikrát prosekne vzduch a nemrtví hladovci si na něm pochutnají. Orčí varianta zombií je navíc mnohem silnější než předchozí nepřátelé, takže si je držte pořádně od těla.

Kluk, co si hraje s kamením

Mimo silnějších příšer se dočkáte také nové sestavy map a ještě jedné lákavé novinky – trebuchetu. Ten dokáže pálit po celém plánu různé projektily, což se vyplatí především při taktickém proklesťování zástupu zelených hladovců. Zapojení obléhacího stroje do boje proti orkům je velmi osvěžující a budete sami překvapeni, jak rychle dobrovolně „obětujete“ jednu postavu pro machinaci s metačem sutě, kamenů a jiného harampádí. Bonusem je, že tento středověký vynález nevytváří hluk, takže se dostává mimo zájem nemrtvých s až netopýřím sluchem.

Na začátku jsem naznačil, že Zombicide: Zelená horda je samostatným rozšířením, takže uvnitř balení naleznete nálož klasického i vzácného vybavení (včetně dračího ohně), nových karet nepřátel a jejich povolávací kartičky. Až na několik výjimek dostanete podobný zážitek jako s Černým morem. Nadšenci vlastnící obě předchozí deskovky mohou vše smíchat do šíleného koktejlu, jenž naplno prověří vaše schopnosti. Na internetu naleznete záplavu fanouškovských scénářů, které dokonce vyžadují vlastnictví kompletní sady (některé kousky navíc lze pořídit zatím jen v angličtině).

Figurky v hlavní roli

Pokud si nejste jisti, jak přesně se Zombicide hraje, odkážu vás na naše předchozí texty, ale ve své podstatě jde o atmosférickou hru na hrdiny s unikátním vizuálním stylem a bohatou plastovou výbavou krabice. Vydavatelství CMON si nás rozhýčkalo, takže také Zelená horda obsahuje skvěle zpracované figurky. Všech 72 detailních miniatur může z fleku putovat na vaši poličku, kde z nich můžete vytvářet líbivá panoramata. Pokud je budete chtít ještě barevně dotvořit, máte postaráno o zábavu na dlouhé zimní večery.

Našince zcela jistě potěší, že i třetí kousek vydaný místním distributorem ADC Blackfire je obohacen češtinou, díky níž do sebe můžete bez problému nasát atmosféru strachu, rozkladu a hrdinství spojené se scénáři Zombicide: Zelená horda, jejichž délka se pohybuje okolo jedné hodiny podle dovedností a štěstí hráčů. Díky samostatně hratelné variantě však musíme sáhnout hlouběji do peněženky než u Wulfsburgu. Logicky tak zaplatíte za plnohodnotný titul, a to přes dva tisíce. Vzhledem k obsahu krabice se však není čemu divit.

Líbí se nám:

  • podařené rozšíření univerza
  • stále kvalitní fantasy atmosféra plná krvavých bitek
  • nové postavy, vybavení a mapy
  • figurky
  • trebuchet!!!
  • samostatně hratelné
  • grafická stylizace

Vadí nám:

  • pro někoho vyšší cena (ale nelze vnímat jen jako rozšíření)
  • nováčci budou zaskočeni silou nemrtvých orků
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama