Valve dovoluje autorům zpoplatnění modů, začíná se Skyrimem
Skyrim Novinka Valve dovoluje autorům zpoplatnění modů, začíná se Skyrimem

Valve dovoluje autorům zpoplatnění modů, začíná se Skyrimem

Martin Cvrček

Martin Cvrček

72

Počínaje dnešním dnem mohou tvůrci modů pro Skyrim stanovit cenu, za kterou se jejich výtvor bude prodávat přes Steam Workshop. Zvrácené pojetí kapitalismu a snaha o oškubání hráčů? Ne tak docela.

Reklama

Už dlouhou dobu se mluví o tom, že by autoři modů měli díky Steam Workshopu možnost vydělávat peníze. A nyní k této možnosti konečně došlo. Počínaje dnešním dnem mohou autoři modů pro The Elder Scrolls V: Skyrim stanovit cenu, za kterou se bude jejich výtvor prodávat.

Zpoplatnění je přitom zcela dobrovolné. Pokud autor chce, může mod dál nabízet zdarma. Ale také může podle svého uvážení stanovit cenu, za kterou se mod bude prodávat a díky tomu bude moci vydělávat. Vše je tedy jen otázka soudnosti a touhy po výdělku ze strany samotných modderů, Valve nikoho do zpoplatnění očividně nenutí a ani nediktuje ceny. Samozřejmě je ale třeba počítat s tím, že Valve má podíl ze zisku z prodejů modů, stejně jako má podíl z prodejů samotných her na Steamu i z předmětů prodaných na komunitním tržišti.

Někteří autoři už možnosti zpoplatnění využili a vedle více než 24 000 bezplatných modů nyní na Steam Workshopu Skyrimu najdeme více než 18 modů, které už na sobě mají nalepenou cenovku. Koupit si můžete například meč za 0,92 euro, krásnou zbroj za 1,39 euro nebo nového společníka za necelých 5 euro. Ano, 5 euro za společníka, a právě proto jsem mluvil o té soudnosti.

Dobrá zpráva je, že pokud se někdo rozhodne určitý mod koupit, nebude kupovat zajíce v pytli. Pokud po koupi zjistíte, že je mod nefunkční nebo jiným způsobem vadný, do 24 hodin od koupě vám Steam může snadno vrátit peníze.

Dá se očekávat, že Skyrim bude jen první vlaštovka mnohem větší iniciativy a dříve či později tuto možnost nabídnou další hry, včetně titulů přímo od Valve. Možná i nějaký titul, který poběží na Source 2 enginu, s nímž mají přijít zcela nové podmínky pro tvůrce modů. Mimochodem, možnost zpoplatnění modů plánují i vývojáři z Epic Games, právě tímto způsobem budou vydělávat na volně dostupném Unreal Tournamentu. Některé mody pro nový UT už jsou k dispozici za peníze a zdá se, že systém funguje.

Jak se každopádně dá očekávat, ihned po oznámení této novinky se vyrojila neskutečná spousta stížností a nadávek. Vše ale opravdu záleží především na soudnosti a zdravém rozumu samotných modderů a já osobně tento krok vítám.

Ti, kteří razí klasickou politiku volné distribuce modů, je mohou nadále nabízet zdarma. Ti, kteří touží po výdělku ze své tvrdé práce, nyní mohou toho výdělku skutečně dosáhnout. A ti, kteří budou systém zneužívat, získají díky možnosti vrácení peněz kulové. Spokojeni jsou všichni a zároveň mohou všichni sami rozhodnout, jak s vlastní tvorbou naložit. Nechci tvrdit, že jde o novou dobu moddingu, ale určitě jde o věc, která může PC hraní dost oživit.

O víkendu si také můžete Skyrim zahrát zcela zdarma, free víkend je jeden z kroků na podporu této novinky.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama