Srovnávací Recenze Red Dead Redemption 2 pro PC
Red Dead Redemption 2 Recenze Srovnávací Recenze Red Dead Redemption 2 pro PC

Srovnávací Recenze Red Dead Redemption 2 pro PC

Martin Zavřel

Martin Zavřel

67
Platformy Windows PC

Mnohonásobný vítěz cen za Hru roku dorazil na nejvýkonnější platformu.

Reklama

Naši recenzi na Red Dead Redemption 2 jste si mohli přečíst již před rokem zde. Pokud vás tedy zajímá podrobné povídání o hře samotné, jejím příběhu či herních mechanikách, odkážeme vás na náš původní text. Hře jsme tenkrát napálili hodnocení 10/10 a kromě jiného jsme o ní napsali:

Rockstar Games nevysílali do éteru plané sliby a opět dokázali, že jsou právem řazeni mezi nejlepší tvůrce současnosti. Red Dead Redemption 2 má sice menší chyby, ale v porovnání s obrovským množstvím povedeného obsahu se ztrácí a bez problému tak dosahuje na absolutní hodnocení.

Hra si ostatně absolutní hodnocení a ceny za nejlepší Hru roku odnesla také na mnoha jiných místech (konkrétně 175 různých cen za Hru roku a 250 maximálních hodnocení!). Nyni se ale rok s rokem sešel a do rukou se nám dostává výrazně vylepšená verze této obrovské a nádherné videohry, upravená na míru pro moderní výkonné osobní počítače. Následující řádky se tedy budou věnovat tomu, jak se konverze povedla a jaké z ní mám pocity, jakožto veterán se stovkami hodin v původní verzi hry.

Srovnávací Recenze Red Dead Redemption 2 pro PC

Technická vylepšení

Vize Rockstaru pro tvorbu Red Dead Redemption 2 byla vytvořit jejich doposud nejhlubší zážitek, doslova živoucí a dýchající, organický svět, ve kterém se příběh, hratelnost i výprava neoddělitelně propojují do jediné symfonie, představující autentický zážitek z cesty Arthura Morgana a Van der Linde gangu napříč posledními dny éry psanců na divokém západě. I na konzoli byl tenhle záměr cítit na každém kroku, jak na sebe jednotlivé momenty hry plynule navazovaly v obrovském, detailním a místy až neuvěřitelně propracovaném, uvěřitelném světě. Konzole na sklonku generace ale samozřejmě představovaly také mnoho technických omezení.

Pro PC verzi si autoři dali za cíl zvednout úroveň detailu a vtáhnout hráče do herního světa ještě lépe pomocí všech dostupných technologií tak, aby vytvořili definitivní verzi hry a jejího živoucího světa, obohaceného na každém kroku. V praxi to znamená třeba výrazně prodloužené vykreslovací vzdálenosti, propracovanější systémy práce se světlem - od globálního nasvícení přes nastavení pro různé denní/noční doby až po ambient occlusion i další metody práce se stíny, jako jsou soft shadows nebo lodování stínů v dálce. Seznam ale zdaleka nekončí, najdete zde také teselaci a vylepšené textury, citelně zlepšující vzhled zvířat (když jsem na začátku potkal prvního vlka, a uviděl jak mu vítr čeří srst na zádech, opravdu jsem zíral), vylepšený vzhled povrchů země či přidané detaily rostlin. Všechnu tu krásu samozřejmě můžete zvěčňovat i pomocí obsaženého Foto módu přímo ve hře.

Pro PC verzi si autoři dali za cíl zvednout úroveň detailu a vtáhnout hráče do herního světa ještě lépe pomocí všech dostupných technologií tak, aby vytvořili definitivní verzi hry.

Osobně ale za ten největší přínos považuji - žádné překvapení se nekoná - plynulost. RDR2 na konzolích citelně trpěla určitou pomalostí a neohrabaností ovládání, kterou kromě designového záměru a unikátního, velmi propracovaného systému blendování animací očividně způsoboval i nízký framerate. Ne vždycky to extra vadilo, ale jakmile došlo na boj, byli jste rádi za automatické míření a ani tak to nebylo kdovíco. Na PC se tyto pocity zcela vytratily. Ovládání je v některých momentech stále poněkud sofistikovanější, než jsme zvyklí (především díky důrazu hry na reálný management činností, výzbroje apod.) ale samotný pohyb a míření jsou na úplně jiné úrovni, i když hrajete na pouhých 60 FPS - a ještě lepší, pokud dosáhnete i na víc. Je těžké popsat slovy, jak příjemný rozdíl to v případě této konkrétní hry je.

[gallery jnewsslider="true" jnewsslider_title="Oficiální screenshoty" ids="96093713,96093714,96093715,96093716,96093717,96093718"]

Porodní bolesti

Příchod hry se bohužel neobešel bez komplikací. V plné síle se tak projevila složitost vydávání her pro osobní počítače, které může mít každý jeden uživatel postavené jinak, z jiných součástek a s jinak nainstalovanými programy. Výsledkem bylo, že některým zlobil již samotný launcher (hra se jim po stáhnutí všelijak zasekla během instalace či pokusu o spuštění), jiným se chyby projevují přímo ve hře - od všemožně rozbité grafiky přes problémy s UI či ovládáním až po vyložené crashování (můj známý po šestém crashi nevydržel a hru refundoval, že se k ní vrátí někdy v budoucnu). A samozřejmě se našlo také dost těch, kteří zjistili, že jejich stroj hru prostě neutáhne nebo alespoň ne v té grafice nebo plynulosti, jakou si představovali.

Některým zlobil již samotný launcher, jiným se chyby projevují přímo ve hře.

Píši o těchto věcech poměrně drsně a bez obalu, protože zároveň mohu jedním dechem nabídnout příběh z opačné strany barikády. Osobně jsem měl hru staženou za půl hodiny, instalovala se pár minut a následně se rozběhla v slušně vysokém grafickém nastavení absolutně plynule a bez jakýchkoliv technických problémů nebo zadrhávání - což jí vydrželo celou noc mého hraní.

[gallery jnewsslider="true" jnewsslider_title="Naše screenshoty" ids="96093731,96093732,96093733,96093734,96093735,96093736"]

Možná s tím nějak souviselo, že jsem měl shodou okolností naprosto čistý (= ten den poprvé zapnutý, pouze s čistou instalací Windows a NVIDIA ovladačů, bez čehokoliv dalšího), výkonný herní počítač (pokud by vás zajímaly přesné specifikace, je to tenhle). A nesnažil jsem se hru tlačit do nějakého obrovského rozlišení, protože na to prostě nemám monitor. I tak jsem byl ale ohromen, jak dobře hra vypadala a jak plynule běžela. Samozřejmě chápu, že hra obecně není v pořádku a chová se na některých systémech při některých nastavení opravdu nedobře nebo neekonomicky (neoptimalizovaně), ale odmítám výkřiky, že je vyloženě rozbitá nebo nehratelná.

[gallery order="DESC" jnewsslider="true" jnewsslider_title="Oficiální screenshoty" ids="96093721,96093722,96093723,96093724,96093725,96093726"]

Vychutnávejte a nespěchejte

PC verze navíc obsahuje kromě desítek hodin hlavního příběhu pro jednoho hráče také separátní online multiplayer, který od svého loňského vydání prošel mnoha úpravami a vylepšeními. Kromě toho ve hře najdete také všemožné drobné přídavky, o kterých jsme psali už v naší novince. Tu nejlepší radu, kterou ale mohu dát novým hráčům (těm, co ještě nemají zkušenost s hrou s konzolí) je, aby se přizpůsobili záměrně pomalejšímu tempu hry a vychutnávali si její neobvyklý důraz na každodenní detaily života na divokém západě, stejně jako výjimečně propracované postavy s jejich nezapomenutelnými scénami a dialogy, z nichž mnoho je možné minout, pokud se například nebudete pravidelně vracet do tábora a bavit se s nimi.

Srovnávací Recenze Red Dead Redemption 2 pro PC

Snad žádná jiná hra vám nedá takový pocit místa a času nebo totálního ponoření se do herního světa, jako právě RDR2. A PC verze to dělá ještě účinněji, než konzolová předloha - rozhlédnout se zde po krajině je opravdu ještě o úroveň větší zážitek, stejně jako pohyb každého chlupu vlčí srsti v divočině či odlesk světla na zbrani ve vaší ruce. PC samozřejmě zvládá také mnohem lépe počítat velké, plošné efekty, jako je sluneční světlo rozrážející mlhu mezi korunami stromů a tak dále. A navíc se to mnohem příjemněji ovládá, i když byste hráli s ovladačem, nemluvě o využití myši pro míření. Nelze než Rockstaru poděkovat, že hru nenechal pouze na konzolích a do její počítačové verze přisypal snad všechna technická vylepšení, která mohl. Za sebou již mají i první opravný patch a snad se jim povede hru dostatečně stabilizovat či optimalizovat pro hráče, kterým zatím na jejich strojích neběží ideálně.

Nejnovější PC hry testujeme na výkonném počítači LYNX Grunex Super 2019.

Red Dead Redemption 2
Windows PC

Verdikt

Hra samotná si zaslouží desítku, to jsme si vysvětlili už loni. Kolik si ale zaslouží její konverze pro PC? Dokonalé skóre to není, protože ačkoliv je hra nacpaná moderními technologiemi a vylepšeními všeho druhu, mnoho hráčů se pere s všemožnými technickými problémy i se zdánlivě nedostatečnou optimalizací (vždyť hra musela běžet i na sedm let starých původních modelech konzolí, tak proč jsou její nároky tak krvavé?). Každopádně pokud se vám podařilo hru slušně rozběhnout, máte před sebou jeden z nejsilnějších zážitků v dějinách herního média.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Samotná hra je jasná desítka
Obrovské zlepšení hratelnosti díky vyšší framerate
Grafika vylepšená na každém kroku
Využití snad všech dostupných moderních efektů
Rozsáhlé možnosti nastavení hry
Bezproblémový běh (pokud máte náležité vybavení a štěstí)
Technické problémy na určitých sestavách
Podle všeho nedostatečná optimalizace
Absence české lokalizace
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama