EVGA končí s výrobou grafických karet
Novinka EVGA končí s výrobou grafických karet

EVGA končí s výrobou grafických karet

Jan Urbančík

Jan Urbančík

8
Platformy Windows PC

Firma obvinila Nvidii z neuctivého chování a ukončila dlouholetou spolupráci.

Reklama

Americká společnost EVGA byla založena v roce 1999 a je známá především jako jeden z předních výrobců grafických karet od Nvidie. Aktuální zpráva proto přišla jako blesk z čistého nebe. Firma po dlouholeté spolupráci ukončuje spolupráci s Nvidií a úplně opouští GPU segment.

Informaci jsme se ani nedozvěděli přímo od EVGA, ale prostřednictvím populárního YouTube kanálu Gamers Nexus, jehož redakce se vydala přímo do sídla EVGA vyzpovídat vedení. Důvodem ukončení spolupráce má být především chování ze strany Nvidie. EVGA si stěžuje například na to, že nevěděla dopředu ceny jednotlivých modelů a dozvěděla se prakticky ve stejnou chvíli jako zákazníci. Problémem pak měly být také high-end karty, které prý musela společnost prodávat ve ztrátě, aby vůbec mohla konkurovat referenčním kartám přímo od Nvidie. Rozhodnutí je pak podle chápání Gamers Nexus také osobní, protože šéf společnosti Andrew Han se chce víc věnovat rodině, ale na druhou stranu firmu nechce nikomu prodat.

EVGA nyní doprodá své zásoby, ale dál už žádná GPU vyrábět nebude. Společnost už sice vytvořila několik vzorků RTX 4090, ale na trh se nikdy nepodívají. Zákazníci se mohou nadále spolehnout na podporu a případné reklamace, ale tím to končí, a EVGA se ani neplánuje spojit s Intelem či AMD, z trhu grafických karet zkrátka nadobro odchází.

Společnost jako taková však nezanikne. Přestože grafiky tvořily téměř 80 % jejích příjmů, vyrábí ještě další produkty, především zdroje, které jsou navíc podle EVGA výdělečnější. Do nových odvětví se firma pouštět nechce, a proto nastává otázka, co s nadbytečnými zaměstnanci? EVGA zaměstnává něco přes 250 lidí a většina pracovala právě v GPU segmentu. Vedení sice trvá na tom, že propouštět nebude, ale zatím to vypadá tak, že dříve či později zkrátka o práci spousta lidí přijde, protože ve firmě nebudou mít co na práci.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama