Přehled HW novinek z 51. týdne
Novinka Přehled HW novinek z 51. týdne

Přehled HW novinek z 51. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

2
Platformy Windows PC

Údajný Titan řady RTX 40, nepopulární RTX 4080.

Reklama

Na začátek bych chtěl všem čtenářům popřát Veselé Vánoce a příjemně strávené svátky.

Obrázky Titanu RTX 40 s 2x16pinovým konektorem

O Titanu z řady Ada Lovelace se spekulovalo už před nějakou dobou, kdy se objevil obrázek naprosto monstrózní karty. A nyní se to stalo znovu, prostřednictvím kanálu Moore's Law is Dead, ale zdá se, že jde o trochu odlišný model, respektive spíše prototyp. Opět jde o obrovskou kartu, která navíc používá pro napájení 2x 16 pinů.

Zatím ale nevíme, kdy a jestli vůbec se karty někdy dočkáme. Vzhledem k velké spotřebě se Nvidia do vydání asi jen tak nehrne, ale model vydá, pokud to bude potřeba.

RTX 4080 leží na skladech, o kartu není zájem

Zatímco RTX 4090 se rychle po vydání vyprodala a stále není jednoduché ji sehnat, se 4080 to tak slavné není. YouTube kanál Gamers Nexus tak připravil propracovanou analýzu toho, proč tomu tak je a proč tento model vybočuje ze zažitých kolejí osmdesátkové řady.

Problémem je samozřejmě hlavně cena, která absolutně nedává smysl. Jak ukazuje níže uvedený graf, karty s označením xx80 se dosud pohybovaly kolem 600 dolarů, v posledních dvou generacích to bylo 700. A přestože velikost čipu oproti RTX 30 výrazně poklesla, cena masivně vzrostla, protože MSRP RTX 4080 činí 1 200 dolarů.

Zdroj: Gamers Nexus
Zdroj: Gamers Nexus

To je opravdu vysoká cena, ale hlavně je "pouze" o 300 dolarů nižší než mnohem výkonnější RTX 4090. A co je nejhorší, karta se většinou za MSRP neprodává, a to ani v Americe, kde je tomu alespoň nejblíž. V Evropě a na dalších kontinentech je zboží výrazně dražší, byť to samozřejmě platí i pro ostatní karty.

Gamers Nexus pak dodal ještě zajímavé vyjádření prodejců z kamenných obchodů v Tchaj-wanu. Podle nich o 4080 skutečně není zájem a stále je mají k dispozici. Nejvíc si prý zákazníci kupují RTX 3080 a obecně modely z minulé generace. Ty ale pomalu dochází a vzhledem k tomu, že nějaká v této cenové kategorii stále nová grafika není, zřejmě nějakou dobu bude na trhu díra, kterou nejspíš vzhledem k masivnímu zvyšování cen zatím nezalepí ani chystaná RTX 4070 Ti.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama