Herní herci stávkují
Novinka Herní herci stávkují

Herní herci stávkují

Filip Svoboda

Filip Svoboda

4
Platformy Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC

Nepodařilo se vyjednat podmínky využití AI.

Reklama

Dnes 26. července v devět hodin středoevropského času vstupují videoherní herci, kteří jsou součástí amerických odborů SAG-AFTRA, do stávky. Děje se tak necelý rok od chvíle, kdy si ji 35 tisíc hlasujících členů téměř jednohlasně autorizovalo. Hlavním předmětem protestu je využití umělé inteligence v herním vývoji.

„Nebudeme přistupovat na smlouvu, která umožňuje společnostem zneužívat umělou inteligenci na úkor našich členů,“ říká prezidentka odborů Fran Drescher, „už toho bylo dost. Až se společnosti rozhodnou nabídnout našim členům dohodu, která jim umožní žít a pracovat, budeme připraveni vyjednávat.“

Pro novináře Stephena Totila se vyjádřila Audrey Cooling, zástupkyně společností jako Activision, Warner Bros. Games, Insomniac nebo populární agentury Formosa Interactive pro vyjednávání s odbory: „Už jsme se shodli v 24 z 25 bodů včetně historicky nejvyšších platů a dodatečných bezpečnostních opatření.“ Cooling naráží na další z požadavků videoherních herců, problematiku AI nekomentuje.

Stávka se nedotkne her s rozpočtem do 30 milionů dolarů, jejichž autoři se budou řídit přechodnými pravidly vydanými SAG-AFTRA. Velké společnosti s dražšími projekty se dostávají pod tlak, protože většina herců angažovaných v odborech s nimi nebude spolupracovat. Vývoj se sice na rozdíl od filmové a televizní produkce před rokem nezastaví, ale na jeho tempo a data vydání her může mít aktuální situace vliv.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama