Nejočekávanější hry roku 2022 podle autorů magazínu Zing
Speciály Článek Nejočekávanější hry roku 2022 podle autorů magazínu Zing

Nejočekávanější hry roku 2022 podle autorů magazínu Zing

Redakce

Redakce

54
Platformy PlayStation PlayStation 4 Nintendo Switch Switch Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC Xbox Xbox One

Na jaké hry se letos nejvíce těšíme?

Reklama

Martin Zavřel - Horizon: Forbidden West

Moje nejočekávanější hra zůstává stejná, jako loni. Napsal jsem toho o ní už hodně, tak to letos zkusím trochu jinak a vypíchnu tři hlavní důvody, proč je zrovna druhá výprava Aloy pro mne tak zajímavá:

1. Unikátní boje s unikátními protivníky

Souboje s (těmi většími) robotickými dinosaury jsou zážitkem samy o sobě, s ohledem na jejich obrovitost, propracovanost či fascinující mix organiky a robotiky. Jsou to navíc vynikající "bojová puzzle", kdy likvidace konkrétních částí jejich těla nebo výzbroje způsobuje specifické změny v jejich chování. Třešničkou na dortu jsou působivé hrátky s fyzikou a kinetikou, když tyto obří kolosy například zasekáváte do země pomocí lan s kotvami. Druhý díl váš arzenál i pestrost monster ještě dále rozšíří.

2. Sofistikovaný sci-fi příběh

Původní hra Horizon: Zero Dawn nabídla dva příběhy: jedním byl ten na povrchu o osudech lovkyně Aloy a jejího kmene. Tím mnohem zajímavějším byl ale příběh "pod povrchem" (doslova, protože se většinou odehrával v tisíc let opuštěných bunkrech a základnách pod povrchem planety). Tento druhý příběh ukazoval zkázu lidské společnosti a nástup "robotického ekosystému". V tomto ohledu jsem jeho kvality již mnohokrát přirovnával k původním dvěma Terminátor filmům nebo k Matrix trilogii. Odhalit, proč lidská civilizace téměř zanikla a proč je planeta plná robotických dinosaurů byla úžasná jízda. Jsem velmi zvědavý, zda se povede na tuto druhou vrstvu příběhu důstojně navázat i v letošní hře.

3. Jedinečné audiovizuální zpracování

Podívejte se na záběry ze hry a budete přesně vědět, co mám na mysli. Pasáže pod vodou jsou naprosto neuvěřitelné, stejně jako velikost a propracovanost některých monster. Hudba pulzuje nádhernými melodickými i energickými kombinacemi elektroniky s etnickými nástroji a vokály. Tohle bude jedna z her, kterou svoji obří 4K UHD televizi a domácí kino otestujete opravdu nadoraz. Studio Guerrilla Games má v tomto směru celkem jednoznačnou reputaci.

Nejočekávanější hry roku 2022 podle autorů magazínu Zing

Ondřej Partl - S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl

V tomto roce se na nás s největší pravděpodobností chystá mnoho zajímavých titulů. Tedy za předpokladu, že opět nedojde na čím dál více oblíbené odklady. Osobně se tak těším na Elden Ring, jsem velice zvědav na Elex II i chystané projekty studia Flying Wild Hog - Evil West a Shadow Warrior 3. Také ovšem nesmím zapomenout, že by letos mohlo konečně vyjít i Ghostwire Tokyo a Metal: Hellsinger. A kdo ví, třeba se stane zázrak a dočkáme se i druhého Bloodlines (avšak otázkou zůstává, v jakém stavu).

Nejočekávanější hry roku 2022 podle autorů magazínu Zing

Když bych si ovšem měl vybrat jednu jedinou hru, kterou si letos opravdu chci zahrát, tak je to vymodlené pokračování série S.T.A.L.K.E.R., na kterou mám hromadu skvělých vzpomínek, kdy jsem s ní strávil bezpočet hodin a rád se k ní vracím. Každopádně dosud zobrazené materiály ke hře dávají nemalou naději, že se dočkáme důstojného navázání. Očekávání jsou sice nemalá a stále ve vzduchu visí hrozba toho, že nebudou ani zdaleka naplněna, avšak jak už jsem říkal minulý rok, snít a doufat rozhodně můžeme. Každopádně návratu do Zóny se skutečně už nemohu dočkat a snad se do té doby trochu umoudří ceny grafických karet.

Navíc tuzemští fanoušci jistě ocení, že titul rovnou vyjde i s oficiálním českým překladem.

Jakub Žežule - God of War: Ragnarök

Sérii God of War jsem si zamiloval už na Playstationu 2 a kvalitu původních titulů a jejich remastery a pokračování na PS3 budu vždycky do zemdlení obhajovat. To ale neznamená, že bych si novodobý God of War z roku 2018 užíval méně. Právě naopak, dohrál jsem ho už všehovšudy čtyřikrát (naposledy na Give Me God of War + k tomu s kompletně vypnutým HUDem), jak se na jednu z nejlepších her všech dob sluší a patří!

Infantilní machrování stranou, poslední God of War představoval naprosto strhující herní titul s nádhernou grafikou (obzvlášť ve 4K a s HDR), ohromujícími hereckými výkony, famózní kamerou, místy až geniálním level designem (Lake of Nine je jedna z nejlepších lokalit všech dob) a především parádním pocitem ze surových bitev. Na rozdíl od svých kolegů z Naughty Dog, Sucker Punch a Guerilla Games se však v Santa Monice naučili do hry imlementovat i vynikající nepovinné hádanky, které motivují stejně tak dobře, jako brilantní ,,endgame" obsah v podobě smrtících valkýr. A příběh Krata s Atreem byla prostě jedna velká epická jízda od začátku do konce se spoustou nezapomenutelných momentů. Přes tohle všechno bych řekl, že další hra může být ještě lepší.

Nejočekávanější hry roku 2022 podle autorů magazínu Zing

Takže co očekávám od pokračování? Možná až příliš: Každou lokaci tentokrát už nekompromisně vypiplanou a dotaženou k dokonalosti. Více zbraní. Větší množství soubojů s gigantickými nepřáteli, jako tomu bylo u starších dílů. Variabilnější dílčí bossy.Lore zapracovaný do hry elegantněji. Na komba bohatší a o něco hlubší soubojový systém (DMC V nechává pozdravovat). Totální využití DualSense. A v neposlední řadě perfektní zakončení nordické ságy, která neopomene ty největší bestie a nejmocnější božské bytosti ze severské mytologie. Hlavně vlk Fenrir nesmí chybět!

Daniel Jarocký - Gran Turismo 7

Při pohledu na nabitý rok 2022 není vůbec snadné vybrat pouze jeden titul, na který se opravdu těším. Rozhodl jsem se proto vsadit na jistotu v podobě chystaného Gran Turisma 7. Na plnohodnotný díl s číslovkou sedm se fanoušci série i závodních her obecně načekali opravdu dlouho. Od vydání dosud posledního číslovaného dílu v podobě Gran Turisma 6 nás ostatně dělí už více než 8 let. V mezidobí jsme se dočkali pouze na online závody zaměřeného dílu s přízviskem Sport, který však zejména v době vydání doplatil na menší množství obsahu a chybějící režimy pro jednoho hráče.

Nejočekávanější hry roku 2022 podle autorů magazínu Zing

Od sedmého dílu proto z hlediska obsahu očekávám návrat k tradičním dílům z éry druhého a třetího PlayStationu, které vynikaly robustní kariérou a na svou dobu nepřekonatelným množstvím aut a tratí. Závodní konkurence ale za tu dobu ušla pořádný kus cesty, takže samotný početný zástup vozidel a okruhů už k závodnímu trůnu nemusí stačit. Neméně důležitou roli proto sehraje hratelnost v čele s jízdním modelem nebo proklamované využití ovladače DualSense. Z pohledu grafiky naopak revoluci neočekávám. Je nutné mít na paměti, že sedmé Gran Turismo vychází na PS5 i starší PS4. Vývojáři z Polyphony Digital na druhou stranu už několikrát ukázali, že i na méně výkonném hardwaru dokážou dělat divy. O výsledku se přesvědčíme už 4. března, kdy Gran Turismo 7 vychází.

David Bernard - Lost Ark

Po zklamání, které mi přinesl endgame obsah v New World, upírám zrak k MMOARPG Lost Ark, které vyšlo v roce 2019 v Korei. Postupem času, tento hráči velmi dobře přijatý titul, zavítal i do Japonska a Ruska. V únoru se tak stane i v globálním měřítku. Jelikož se jedná o hru spadající pod můj nejoblíbenější žánr, nemohu se dočkat 8. února, kdy Amazon Games spustí na Steamu headstart pro vlastníky některého z founders packů. Pro všechny ostatní Lost Ark vyjde 11. února. Zcela zdarma. Vše podstatné shrnuje nový trailer.

Nejočekávanější hry roku 2022 podle autorů magazínu Zing

Hlavními lákadly jsou pro mne izometrická kamera ala Diablo a systémy přejaté z plnohodnotných žánrovek typu World of Warcraft. Patnáct tříd mi zajistí zábavu na stovky hodin a souboje v komplikovaných raidech určitě potrápí mé reflexy. Svět Arkasia, ve kterém se Lost Ark odehrává, kombinuje klasické fantasy s prvky steampunku. Na své si tak přijdou jak milovníci chladných zbraní, mohutného brnění a magie, tak i fandové technologií v podobě pušek, pistolí a kulometů. Jelikož již hra několik let funguje v jiných regionech, víme, co nás zhruba čeká. Drtivá většina hráčů pěje samou chválu a já se nemohu dočkat, až se pustím do vlastního dobrodružství. Kdo ví, možná i po boku některého z vás čtenářů.

Jan Urbančík - A Plague Tale: Requiem

Rok 2022 je opravdu nabitý. Čeká nás spousta titulů od zajímavých menších projektů, až po ty největší blockbustery. Má nejočekávanější hra je na někde na půli cesty. A Plague Tale: Requiem je něco, čemu bychom dneska řekli AA titul.

První díl s podtitulem Innocence si mě v roce 2019 naprosto získal. Skvělá grafická stránka, zábavná hratelnost, zajímavý příběh i dobře napsané postavy, to je zkrátka skvělý mix a není divu, že fanoušci rychle začali toužit po pokračování. Kdo by si byl ale pomyslel, že přijde na řadu už 3 roky po vydání jedničky. Ještě k tomu, když má studio Asobo plné ruce práce s neustálým vylepšováním Flight Simulatoru.

Nejočekávanější hry roku 2022 podle autorů magazínu Zing

Loňské oznámení mě tedy neskutečně potěšilo, a přestože jsem si původně přál spíš volné pokračování s novými postavami, i na nové dobrodružství sourozenců Huga a Amicie jsem rozhodně zvědavý. Z prvních trailerů hra vypadá po grafické stránce opravdu nádherně a věřím tomu, že i příběh bude opět povedený. Otázka trochu visí nad hratelností, Amicia totiž bude ve dvojce používat například kuši a celkově gameplay vypadá trochu akčněji než u Innocence. Pokud to však vývojáři nepřeženou, mohlo by jít o zajímavé zpestření.

Martin Pritula – Forspoken

Zatímco rok 2021 byl alespoň dle mého názoru z hlediska množství a kvality her poněkud slabší, šlo v podstatě o takové ticho před bouří, která odstartuje už koncem tohoto ledna. Vybrat jen jeden titul tedy bylo velmi obtížné a do výsledného výběru se dostali Dying Light 2, Final Fantasy XVI, Elden Ring a právě Forspoken, která, i díky mému nadšení pro nové IP, v souboji o nejočekávanější titul roku zvítězila. Za titulem stojí vývojáři ze studia Luminous Productions, jenž mají na svědomí poněkud rozporuplně přijatou Final Fantasy XV, kterou jsem si však díky doplňkovému nehernímu obsahu v kombinaci s Royal edicí neskutečně užil.

O připravované novince stále víme jen velmi málo informací. Má se jednat o hru s vynikajícím technickým zpracováním zasazenou do fiktivního otevřeného světa jménem Athia, do kterého bude hlavní hrdinka Frey Holland vtažena za pomocí magie. Zajímavostí, kterou ve světě her příliš často nevídáme je, že společnost ve světě Athia funguje ve formě matriarchálního stavu, díky čemuž bude většina vysoce postavených osob ženského pohlaví. Právě to však u nemalé skupiny hráčů bohužel vyústilo ve skutečnost, že hru odsoudili za údajnou snahu o politickou korektnost ještě před jejím vydáním.

Nejočekávanější hry roku 2022 podle autorů magazínu Zing

Za scénářem Forspoken stojí čtveřice Garry Whitta (Rogue One), Amy Hennig (Uncharted), Alison Rymer a Todd Stashwick, zatímco o hudbu se postaral Bear McCreary (God of War 2018) a Garry Schyman (Bioshock). Minimálně z hlediska příběhu a hudby bychom se tedy měli rozhodně mít na co těšit. Jak dopadne samotná hratelnost, a především zpracování otevřeného světa, který stále působí poněkud prázdně, zatím ale stále zůstává ve hvězdách.

Mikuláš Stoklasa - Starfield

Ačkoliv se toho o chystaném vesmírném dobrodružství od Betshesdy stále ví málo, nepochybně se musí zařadit do kategorie nejočekávanějších her roku 2022. Vůbec poprvé byl Starfield oznámený v roce 2018 během E3. Tehdy jsme viděli jenom krátký teaser a málokdo si uměl představit, co přesně od této hry čekat. Teprve minulý rok jsme se dočkali dalšího traileru a několika nových informací. Během E3 konference Microsoftu se potvrdila exkluzivita pro PC a Xbox Series X/S, ale také datum vydání stanovené na 11. 11. 2022. Že vám to datum něco připomíná? A máte pravdu, ve stejný den, avšak o jedenáct let dříve, vyšel slavný díl The Elder Scrolls série, a to Skyrim. To není náhoda, neboť už teď se o Starfieldu mluví, jako o novodobém a vesmírném Skyrimu.

Nejočekávanější hry roku 2022 podle autorů magazínu Zing

Takže ano, hráči se zvědavostí vyhlíží, jak tento slibný “nástupce Skyrimu” dopadne. Úplný obrázek o hře si budeme pravděpodobně moct udělat až v pozdější fázi roku, kdy se bude hra více odkývat světu. Doposud jsme měli možnost vidět dva trailery a několik koncept artů. A samozřejmě nesmím zapomenout na uniklé záběry a obrázky. Bohužel, ty prezentují i několik let starý build, takže z nich lze jen těžko vyčíst současnou podobu titulu. Jistá je ovšem stylizace, pro kterou se v Bethesdě rozhodli. Starfield tak působí dojmem retro futurismu, což se mě osobně moc líbí a mám tenhle sci-fi styl rád. Zajimavé je, že podle dostupných koncept artů bude mít hráč možnost prozkoumat nejen samotný vesmír, ale také různé jeskyně, pralesy a futuristická města. Osobně Starfield s velkým zájmem a jistou opatrností vyhlížím. Miluji hry, kde je možnost prozkoumávat vesmír a zároveň mi nabídnou zajímavý a silný příběh. A právě od Starfieldu mám vysoká očekávání. Tak uvidíme a snad se co nejdříve dočkáme konečně nějakých těch gameplay záběrů.

Pavel Leňko - Elden Ring

2022 vypadá herně celkem zajímavě. Hlavně Q1 je docela napěchované peckami. Ať už je to Horizon sequel, noví pokémoni nebo MMO diablovka Lost Ark, která po letech vyjde i na západě, letošek vypadá pro hráče lépe než 2021. Pokud mám vybrat hru na kterou se těším nejvíc, asi to bude s těsným rozdílem Elden Ring.

Nejočekávanější hry roku 2022 podle autorů magazínu Zing

Velmi si užívám prozkoumávání každé nové From Software hry – o to víc když vím že se tentokrát bude jednat o velký open world (jen prosím vynechat nepřátelské kempy). Atmosféra zůstává stále temná, jako ve všech jejich titulech a nemám pochyby že se bude jednat o další Souls hru s obrovským replay potenciálem. Elden Ring je jednoznačně nejodvážnější hra o kterou se From Soft zatím pokusili a pokud vše klapne jak by mělo, vypadá to na jasného kandidáta na hru roku.

Ivan Jeziorek - GhostWire: Tokyo

Když jsem se zamýšlel nad tím, na kterou z her se opravdu těším, nenapadl mne hned na první dobrou žádný AAA titul. Je mi jasné, že nejsem zrovna klasickým vzorkem hráče, ale přeci jen mne občas zaujme nějaká ta zajímavá mainstreamová věc. Letos je to třeba třetí SpellForce, Maglam Lord, Atelier Sophie 2, aktuálně RPG Monark nebo jsem hodně zvědavý na to, co ohlásí Atlus. Jedna hra ale ve mne probudila staré zalíbení v akčněji laděných hrách a soudobou fascinací východní kulturou. Asi nejvíc se proto těším na GhostWire: Tokyo.

Nejočekávanější hry roku 2022 podle autorů magazínu Zing

Trošku se bojím, jak dokáže Shinji Mikami a Tango Gameworks spojit koncept městské akce s klasickými ONI japonského folklóru a zasadit vše do japonské metropole, již tak bohaté na tradice a historii. Snad z toho nebude nepovedený guláš, který sází pouze na vizuální stránku. Podmínkou ale je, že si už konečně tu PS5 pořídím, kupodivu jsem do toho tlačen i vlastní ženou.

Dominik Tománek - Stray

Všechny velké herní pecky, které si pro nás chystá rok 2022 už jistě popsali dostatečně kolegové z redakce, nabízí se tedy možnost zabrouzdat do vod menší herní produkce. U mě v tomto zabodovala kočičí hra Stray.

Nejočekávanější hry roku 2022 podle autorů magazínu Zing

Stray mě jakožto milovníka koček zaujala už při oznámení v létě minulého roku. Na hře pracuje malý tým BlueTwelve Studio a o vydání se postará mnou obléní Annapurna Interactive, kteří jsou pro mě skoro vždy zárukou kvalitní indie zábavy. Věřím, že vidět svět z kočičí perspektivy bude jistě velmi zajímavé. Hodně tomu nahrává i dystopické částečně cyberpunkový svět, ve kterém se hra odehrává. Hra na mě působí podobnou atmosférou jako epizoda Three Robots ze seriálu Love, Death & Robots. Ostatně podobně jako v této epizodě se ve světě Stray nachází roboti a vy v roli kočky skončíte v tomto světě a budete muset dorazit zpět za svou rodinou. Akční puzzle hra z třetí osoby (v tomhle případě spíš kočky) se pro mě stala nejočekávanější indie hrou nadcházejícího roku.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama