Nejočekávanější hry roku 2023 podle redakce magazínu Zing
Speciály Článek Nejočekávanější hry roku 2023 podle redakce magazínu Zing

Nejočekávanější hry roku 2023 podle redakce magazínu Zing

Redakce

Redakce

14
Platformy PlayStation PlayStation 4 Nintendo Switch Switch Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC Xbox Xbox One

Na jaké hry se letos nejvíce těšíme?

Reklama

Hlasujte ve čtenářské anketě a vyhrajte špičkový disk Samsung 980 PRO 1TB.

1. místo: The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Vychází 12. 5. 2023 pro Switch

Naše články o hře najdete zde.

Komentuje Martin Zavřel

Původní The Legend of Zelda: Breath of the Wild v roce 2017 nasbírala více než 264 odborných i veřejných ocenění za hru roku, ale její význam dalece přesáhl daný rok. Dvě zásadní inovace v této hře ovlivnily celé žánry na mnoho let dopředu - tou první inovací byl velmi organický přístup k objevování otevřeného světa, který se navíc choval velmi přesvědčivě, pokud jde o fyzikální zákony - díky tomu hráči zažili věci, o kterých se jim v jiných hrách ani nesnilo. Tou druhou zásadní inovací byl unikátní výtvarný styl, který dodnes řada her více či méně úspěšně napodobuje (za všechny můžeme jmenovat Genshin Impact nebo Sonic Frontiers). Je těžké vysvětlit, jak geniální tahle hra je - to prostě musíte zkusit na vlastí kůži (ovladač).

Nejočekávanější hry roku 2023 podle redakce magazínu Zing

Vymodlené pokračování tak čelí velmi vysokým očekáváním, možná také proto bylo v minulosti odkládáno. Pokud lze ale soudit z upoutávek, nemáme se čeho bát: hra nebude pouhým přídavkem, ale představí zásadní změny pro herní svět i herní mechaniky. Kromě jiného se tentokrát podíváme do oblak mezi létající ostrovy a nebo posuneme hrátky s fyzikou zase o kus dál, když budeme svoji vlastní postavu proměňovat v "kapalinu tekoucí vzhůru skrz pevné materiály" (nedělám si legraci, tohle v upoutávce opravdu zahlédnete). Neočekáváme nic menšího než absolutní herní nirvánu a další zásadní milník pro hratelnost i zpracování videoher. Velmi dobrá připomínka, že Switch a hlavně Nintendo není dobré podceňovat.

2. místo: Starfield

Vychází Q2 2023 pro PC a Xbox Series X/S

Naše články o hře najdete zde.

Komentuje Pavlína Nouzová

Má to být velké, přímo masivní sci-fi RPG, které už nějaký ten pátek vzbuzuje nervózní očekávání. Starfield totiž slibuje přesně to, co máme v podobných hrách rádi: pestré vedlejší postavy, zajímavé úkoly, rozhodnutí, která mají dopad na směřování příběhu, a spoustu planet k prozkoumání. Za titulem stojí studio Bethesda, které světu přineslo řadu dílů ze sérií Fallout nebo The Elder Scrolls. Ostatně právě Skyrim by některými postupy mohl být Starfieldu podobný.

Nejočekávanější hry roku 2023 podle redakce magazínu Zing

Proč tedy ta nervozita? Studio loni odložilo termín vydání na letošek. Zatím nemáme žádné přesné datum, jen široký pojem "první polovina roku 2023". Slibované obrovské množství obsahu a třeba stav zmíněného Skyrimu těsně po vydání vyvolávají obavy z technického stavu hry. Nicméně velké ambice vývojářů dokážou snadno uhranout. Jak bude vypadat vesmír? Co máme očekávat od spolupráce s frakcemi? Kolik společníků budeme chtít na své straně a kdo z nich nás zradí? Na Starfield se dá velmi snadno těšit. I když opatrně.

3. místo: Diablo IV

Vychází 6. 6. 2023 pro PC, PS4, PS5, X1 a XSX/S

Naše články o hře najdete zde.

Komentuje Jakub Marušák

Dlouhých jedenáct let už uběhlo od vydání posledního dílu legendární série Diablo (o Diablo Immortal nebudeme mluvit). Fanoušci se však nakonec dočkali a Diablo 4 dorazí na naše obrazovky stylově k datu 6.6. Oproti předchozímu dílu se můžeme těšit na mnohem temnější atmosféru (stylizací mířící blíže k Diablu 1 a 2, než k World of Warcraft) a podle prvních zpráv i prozatím nejlepší příběh. Ten nás vrátí zpět do světa Sanctuary, místa boje mezi anděly a démony, a bude se točit okolo postavy tajemné démonky Lilith. Jednotlivé lokace bude nyní větší a rozmanitější a cestování mezi nimi by mělo probíhat bez jakýchkoliv loadingů. Čemu se však vývojáři nevyhnuli, je implementace mikrotransakcí – hráči tak budou moci utratit své reálné eurodolary za kosmetické úpravy a obligátní sezónní battlepass. Nemělo by se však jednat o možnost nákupu herních vylepšení.

Nejočekávanější hry roku 2023 podle redakce magazínu Zing

Poprvé v sérii (o Diablo Immortal opravdu nebudeme mluvit) se objeví možnost úpravy vzhledu vaší postavy a přepracovány byly také RPG prvky (včetně nového systému Paragon levelů). V kombinaci s pěti hratelnými postavami se tak můžeme těšit na opravdu hutnou zábavu. Tu si navíc budeme moci užít i s přáteli na jiných platformách – hra nabídne plnohodnotný cross-platform režim včetně možnosti přenášení uložených pozic. Zbývá tedy doufat, že veterání z Blizzard Entertainment vydají hru načas (pravděpodobné) a s funkčními Day 1 servery (nepravděpodobné).

4. místo: Final Fantasy XVI

Vychází 22. 6. 2023 pro PS5

Naše články o hře najdete zde.

Komentuje Pavel Leňko

Jakožto fanoušek Japonských RPG her je pro mě rok 2023 velmi zajímavý. Kromě taktického Fire Emblemu a Octopath Traveler 2 vychází po mnoha letech vývoje i Final Fantasy XVI. Poslední instance co jsem hrál (FF XV, FF VII remake) mě bavily královsky, takže se logicky velice těším i na nejnovější díl této obří série. Tvůrci opět slibují akční soubojový systém, dospělejší příběh a soudě dle trailerů i dechberoucí vizuál. Ve spojení s akčními souboji si od toho slibuji skvělý zážitek. Přeci jen sledovat tu akci ve FF XV byla jedna velká radost.

Nejočekávanější hry roku 2023 podle redakce magazínu Zing

Jsem poněkud nervózní z toho že šéf vývoje i hlavní skladatel oba přichází z MMO Final Fantasy XIV. Dělat hudbu pro Online hru je něco jiného než pro čistě singleplayer zážitek a zrovna hudební stránka je u těchto her vždy velmi silná. Samozřejmě doufám, že ani příběh nebude mít hluchá místa. Přesto se však na tuto hru těším letos asi nejvíce. Není to kvůli tomu, že bych od ní očekával GOTY výhru ale protože mám rád styl vyprávění a velkolepost, kterou hry z této série většinou přináší a většinou na spoustu momentů vzpomínám i po letech (či dekádách). Plus poslední JRPG co jsem na PS5 hrál bylo Tales of Arise, takže už je na čase si zase nějaké velkolepé dobrodružství zahrát.

5. místo: Alan Wake 2

Vychází (nespecifikovaný měsíc) 2023 pro PC, PS5 a XSX/S

Naše články o hře najdete zde.

Komentuje Jan Urbančík

Studio Remedy možná neohromí počtem vydaných her, ale jejich kvalitou rozhodně. Od Death Rally, přes sérii Max Payne, Alana Wakea, Quantum Break a nejnovější Control, všechny tituly jsou unikátní a většina z nich sází na silné příběhy. Jenom ne úplně tak, jak to dělá většina jiných studií. Síla Remedy tkví především ve vytvoření bohatého loru, což vyvrcholilo oznámením Remedy Connected Universe (RCU), jenž oficiálně propojil Alana Wakea a Control.

Nejočekávanější hry roku 2023 podle redakce magazínu Zing

Právě Alana Wakea stále považuji za nejlepší hru od tohoto finského studia. Příběh o spisovateli prožívajícím krizi, střetnutí reality s fikcí, temná atmosféra, hra světla a stínů či výborné písničky od Poets of the Fall (aka Old Gods of Asgard), to všechno si vybavím, když se řekne název této hry. Nutno říct, že jednička byla poměrně akční a gameplayově ne tak zajímavá, jak bychom si možná přáli. V dlouho očekávané dvojce, která byla konečně oznámena na The Game Awards 2021, se to však změní. Sam Lake prozradil, že půjde o survival horor a celkově mnohem temnější hru než originál. Bohužel jsme zatím viděli jenom teaser a pár concept artů, ale i přesto se na druhého Alana opravdu moc těšíme. Osobně doufám a pevně věřím, že půjde o první hru, která nesmírný potenciál RCU naplno využije.

6. místo: Resident Evil 4 (remake)

Vychází 24. 3. 2023 pro PC, PS4, PS5 a XSX/S

Naše články o hře najdete zde.

Komentuje Martin Pritula

Resident Evil 4 se právem řadí mezi vůbec nejoblíbenější díly této série a jelikož se už originál dočkal nespočtu vydání na nejrůznější platformy, a to včetně virtuální reality, nastal čas na plnohodnotný remake, jež se na PC a konzole současné i minulé generace podívá již 24. března.

Nejočekávanější hry roku 2023 podle redakce magazínu Zing

Až na osekaný a příliš krátký Resident Evil 3: Remake se dá říci, že Capcom od vydání sedmého dílu nešlápl vedle a vývojáři jsou si toho náležitě vědomi. I proto nás předem ujišťují, že zde se dočkáme všech lokací z originálu, skvělého vizuálního zpracování umožněného interním RE enginem a také daleko temnější atmosféry, která posílí hororový prvek, jež původní verze spíše odsunula na druhou kolej. Pozitivní zprávou je i skutečnost, že na remaku pracuje stejný tým, který stojí za předělávkou druhého dílu. Vše tedy zatím nasvědčuje tomu, že stojí zato se na modernizované dobrodružství Leona Kennedyho opravdu těšit.

7. místo: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl

Vychází (nespecifikovaný měsíc) 2023 pro PC a XSX/S

Naše články o hře najdete zde.

Komentuje Daniel Jarocký

I přes velkou konkurenci letošních titulů stále s největším zájmem, napětím a očekáváním vyhlížím nového Stalkera. Chystaný díl s podtitulem Heart of Chornobyl na mě už od prvních ukázek dýchl ponurou atmosférou postapokalyptického světa a výbornou audiovizuální stránkou. Nouze navíc podle všeho nebude ani o hororové momenty. S každou další ukázkou moje očekávání už pouze rostla. Kromě samotného zasazení, které vás vezme do okolí černobylské jaderné elektrárny, stojí za pozornost také samotná akce a přestřelky, které z dosud zveřejněných materiálů rovněž nepůsobily vůbec špatně. V jednotlivých střetech se navíc postavíte lidským nepřátelům i děsivým mutantům, jež by se podobně jako v sérii Metro měli postarat o řadu vypjatých momentů.

Nejočekávanější hry roku 2023 podle redakce magazínu Zing

Pokud se vývojářům k jednotlivým výše zmíněným aspektům podaří doplnit propracovanější příběh s dobře napsanými postavami, tak se rozhodně zlobit nebudu. Jestli se něčeho ohledně chystaného Stalkera bojím, tak je to kromě možného dalšího odkladu zejména optimalizace. Studio GSC Game World totiž poslední rok výrazně poznamenala ruská invaze na Ukrajinu, kvůli které hru není možné dokončit za úplně standardních a klidných podmínek. Už jen kvůli nelehké cestě, kterou si hra i samotní vývojáři stále prochází, bych jim přál úspěch. Jakožto fanouškovi postapokalyptické tématiky mi ale zatím nezbývá než jiného, než se opatrně těšit na to, až se budu moct po delším čekání konečně vypravit do zóny.

8. místo: Hogwarts Legacy

Vychází 10. 2. 2023 pro PC, PS5 a XSX/S (4. 4. pro PS4 a X1, 25. 7. pro Switch)

Naše články o hře najdete zde.

Komentuje David Bernard

Pokud bych si měl vzpomenout na něco úzce spjatého s mým herním dětstvím, byl by to mimo Pokémonů nepochybně Harry Potter. Každý nový díl knižní série jsem doslova hltal. Universum Pottera mne vyloženě pohltilo. Pamatuji si, když jsem s tátou šel pro herní adaptaci prvního dílu. Bylo mi asi deset let a prodavače jsem se zeptal, jestli hra obsahuje crack, čímž jsem mu pravděpodobně zlepšil den. Minimálně to tak vypadalo. U prvního dílu, který byl prakticky čistokrevnou platformovkou, jsem trávil desítky hodin. Vybavuje se mi, že mi trvalo celou věčnost, než jsem dokázal uniknout trollovi ve sklepení. Ach ta zpropadená kamera titulů minulých. Herní adaptaci Tajemné komnaty považuji za dosud ten nejlepší díl. Lego variace mne příliš neoslovily. Adaptace pozdějších dílů byly bezduché akční adventury s nevalnou kvalitou a již více jak dvě dekády jsme tak nedostali titul, který by stál za zmínku. Již brzy se ale můj Potterovský žebříček s největší pravděpodobností změní.

Nejočekávanější hry roku 2023 podle redakce magazínu Zing

V únoru vycházející Hogwarts Legacy je splněným snem každého fanouška. Avalanche Studios, které za nadějně vypadající Potterovštinou stojí, nám v posledních měsících předvádí doslova dechberoucí materiál. Rozloha herního světa vypadá obrovsky, audiovizuální zpracování místy překonává i mé poměrně vysoké nároky a svět působí, jak se sluší a patří, opravdu kouzelně. Jen mě docela mrzí, že v Hogwarts Legacy nedostaneme možnost zahrát si Famfrpál. Tedy alespoň prozatím. Jisté je však to, že ve světě Harryho Pottera od února strávím nespočet hodin. Harry má i po více jak dvaceti letech stále co nabídnout a já se divím, že jsme se podobného titulu nedočkali dříve. Je čas si balit kufry, za měsíc se sejdeme v Bradavicích. Já se nejvíce těším do Prasinek!

9. místo: Baldur’s Gate 3

Vychází v srpnu 2023 pro PC

Naše články o hře najdete zde.

Komentuje Vincent Olejník

Pokračování legendární herní série po mnoha letech? Navíc série založené na ještě legendárnějším stolním RPG? To zní buď jako velká jízda, nebo naprostá katastrofa. I díky ambiciózně naceněnému předběžnému přístupu už ale nějakou dobu víme, že o katastrofě nemůže být řeč. S přibývajícími aktualizacemi a vylepšeními ve všech směrech se nám tu poslední tři roky rýsuje něco výjimečného. Baldur’s Gate III.

Nejočekávanější hry roku 2023 podle redakce magazínu Zing

Larian Studios si třetí pokračování Baldur’s Gate doslova vydřeli fenomenálním a zcela zaslouženým úspěchem Divinity: Original Sin II. Slávu si naštěstí nenechali stoupnout do hlavy a láska i respekt k původním hrám, ať už těm počítačovým nebo stolním, tu dýchá na každém kroku. Klasické příšery, rozvětvené úkoly, spousta tahových soubojů i dialogů, rozmanitá družinka, a nad tím vším samozřejmě neúprosný prvek náhody v podobě dvacetistěnných kostek. Z toho, co jsme zatím viděli, je jasné, že návrat na kontinent Faerûn bude velkolepý. Před Larian Studios je ovšem pořád velká výzva: dostát obrovským očekáváním nejen v pečlivě vysoustruženém začátku kampaně, ale napříč celou hrou.

Hlasujte ve čtenářské anketě o vaší nejočekávanější hře roku a vyhrajte SSD disk pro PC nebo PS5.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama