Nejlepší herní remaky roku 2023 podle redakce Zing.cz
Speciály Článek Nejlepší herní remaky roku 2023 podle redakce Zing.cz

Nejlepší herní remaky roku 2023 podle redakce Zing.cz

Redakce

Redakce

5
Platformy Nintendo Switch Switch Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC

Vybrali jsme tři nejlepší herní návraty roku.

Reklama

Top 3 hororové hry roku 2023 podle redakce Spite.cz

Kromě hlasování napříč několika redakcemi o celkově nejlepších deseti hrách letošního roku (jehož výsledky oznámíme 20. prosince) jsme v redakci našeho magazínu probrali také menší žebříček nejlepších herních remaků 2023, protože těch znovu-oživených návratů starších her v novém kabátku každý rok nápadně přibývá. Jak zasvěcení hráči pravděpodobně tuší, velmi těsná byla pranice dvou favoritů o první příčku, nicméně ani třetí místo nebylo snadné ze všech těch povedených letošních kandidátů vybrat.

1. místo: Dead Space

Naše recenze zde.

Jedním z hlavních důvodů, proč jsme se nakonec s prvním místem přiklonili k návratu na palubu "opuštěné" vesmírné lodi USG Ishimura, je skutečnost, že úplně všechna nová vylepšení a změny v remaku jsou bez výjimky ve prospěch posílení toho nejdůležitějšího pro hororovou hru: její "uvěřitelnosti" a strašidelnosti.

V první řadě je to výměna nahrávacích obrazovek za propojení celé lodi labyrintem chodeb s náhodnými útoky nepřátel, díky kterým musíte být vždy ve střehu. Ale samozřejmě sem patří také velmi důkladná vylepšení grafiky i geniálního ozvučení, nebo třeba posílení lidskosti a zranitelnosti hlavního hrdiny tím, že z němého protagonisty remake udělal normálně komunikujícího a reagujícího člověka.

Úplně všechna nová vylepšení a změny v remaku jsou bez výjimky ve prospěch posílení toho nejdůležitějšího pro hororovou hru.

Snad jediná stinná stránka remaku je otázka, jak moc byl vlastně potřeba: tohle je jedna z těch her, jejíž původní verze (rok 2008) vypadá a hraje se skvěle i po všech těch letech. Nicméně není sporu o tom, že audiovizuálně je remake přeci jen o pořádný kus dále a navíc: všechna ta vylepšení do hry skutečně skvěle zapadla a příjemně ji obohatila (snad kromě vzhledu Nicole). Pokud jste původní hru nebo sérii nikdy nehráli, je bez debat, že remake se stal tím nejlepším způsobem, jak to napravit.

2. místo: Resident Evil 4

Naše recenze zde.

Nemá cenu zastírat, že tohle byl velký favorit mnohých a pokud jej ve svém soukromém žebříčku letošních remaků máte na prvním místě, samozřejmě to naprosto chápeme. Resident Evil 4 byl již v době vydání původní verze hry (rok 2005) více, než jen survival hororem - jednalo se o parádní "popcornovou" jízdu, srovnatelnou svým tempem a pestrostí s takovými blockbustery, jako je třeba herní Uncharted.

Nejlepší herní remaky roku 2023 podle redakce Zing.cz

Remake tuhle báječnou výpravnost a spád původní hry zachoval, ale výrazně zážitek podpořil úžasně vylepšenou grafikou, která na mnoha místech dosahuje až k fotorealismu. Také díky tomu hra vypadá citelně děsivěji a její atmosféra je naprosto odzbrojující. Tento efekt tvůrci dále podpořili změněnými a přidanými sekvencemi, kdy například úvodní intro nastaví podstatně brutálnější tón pro celou hru.

Remake báječnou výpravnost a spád původní hry zachoval, ale výrazně zážitek podpořil úžasně vylepšenou grafikou.

Mezi původní verzí hry a remakem je také rozpětí více let než v případě Dead Space, takže existenci remaku je snadnější ospravedlnit. Čím si nejsme tak docela jistí, je zachování místy velmi přímočarého humoru plného rádobyvtipných hlášek, které sice k původní hře neodmyslitelně patří, ale s realističtějším, strašidelnějšími remakem a jeho atmosférou se přeci jen poněkud nesourodě bijí. Nic to ale nemění na tom, že tohle je nejen báječný remake, ale také jedna z nejzábavnějších her letošního roku.

3. místo: System Shock

Naše recenze zde.

System Shock není tak přístupná hra jako předchozí dvě a pro mladší hráče, kteří nejsou zvyklí na "přísný design ze staré školy" může být frustrující. O to větší je náš respekt k tvůrcům remaku, že se tohoto faktoru nezalekli a oživili tuhle stařičkou (rok 1994) legendární hru v poměrně nekompromisní formě, která zachovává kromě jiného pocit místy až zoufalého bloudění spletitým labyrintem vesmírné stanice.

Také díky tomu ale budete každý krok na palubě vesmírné stanice Citadela mnohem více prožívat a zážitek z jejího prozkoumání bude tak silný. Remake tomu napomáhá kromě jiného naprosto parádním vizuálem, který je na jednu stranu náležitě technicky moderní a propracovaný, ale zároveň si velmi citlivě uchovává retro-futuristický náboj, díky kterému hra navozuje onu jedinečnou atmosféru zlaté éry fantastiky.

Díky tomu ale budete každý krok na palubě vesmírné stanice Citadela mnohem více prožívat.

Tento remake je jedním z dlouhého zástupu letošních her, u kterých se bojíme, že tak trochu zapadly v té letošní extrémně nabité konkurenci. Pokud ale máte rádi sci-fi horory a náročné akční hry, měli byste mu určitě dát šanci. Jen nebuďte příliš frustrování, když vás zákeřná umělá inteligence SHODAN polapí do jedné ze svých nespočetných neférových pastí, protože právě tím byste jí udělali tu největší radost.


Remaků letos opravdu nebylo málo a mnoho z nich se hodně povedlo. Mezi našimi favority při sestavování žebříčku hodně vysoko figuroval například Metroid Prime Remastered, ale samozřejmě jsme zvažovali také Super Mario RPG, nebo třeba Sherlock Holmes: The Awakened či Star Ocean: The Second Story R.

Pokud jde o další redakční žebříčky, kolegové z magazínu Spite.cz již vyhlásili své tři nejlepší hororové hry roku. V pondělí 11. prosince zveřejní svůj žebříček graficky nejlepších her roku kolegové z redakce magazínu PCTuning.cz a ve středu 13. prosince zveřejní redakce magazínu Hrej.cz svůj žebříček nejlepších letošních soulsovek. Ve středu 20. prosince pak vyhlásíme napříč redakcemi deset celkově nejlepších her roku podle nás, abychom následně v pátek 22. prosince zveřejnili žebříček váš, čtenářů, do kterého můžete hlasovat zde a vyhrát přitom i nějakou tu zajímavou cenu.

Nejlepší herní remaky roku 2023 podle redakce Zing.cz
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama