Hráč století, nebo padouch? Skončil spor o rekordy v Donkey Kongovi
Speciály Donkey Kong Článek Hráč století, nebo padouch? Skončil spor o rekordy v Donkey Kongovi

Hráč století, nebo padouch? Skončil spor o rekordy v Donkey Kongovi

Pavlína Nouzová

Pavlína Nouzová

1

Billy Mitchell slaví velký návrat.

Reklama

Ještě před více než dvaceti lety ho organizace Twin Galaxies, která shromažďuje herní data pro Guinnessovy světové rekordy, označovala za “Videoherního hráče století”. Podařilo se mu tehdy neuvěřitelné: v červenci roku 1999 se stal prvním člověkem na světě, který se mohl pochlubit “perfektním skóre” 3 333 360 bodů v Pac-Manovi. K tomu je potřeba ani jednou nezemřít a posbírat všechny možné body ve hře. Billy Mitchell byl tehdy celebritou. Jenže během let přišla obvinění ze lží a podvodů a kdysi obdivovaný hráč na arkádových automatech se dostal do jím živené spirály soudů. Jeden ze sporů, vedený právě s Twin Galaxies, teď skončil.

Mitchellův obličej je vám možná povědomý, nebo dokonce znáte jeho jméno - nejen díky jeho rekordům ve hrách Pac-Man a Donkey Kong, ale i dokumentu The King of Kong: A Fistful of Quarters. Natočil ho v roce 2007 Seth Gordon, režisér, který o pár let později přinesl třeba komedii Šéfové na zabití. Mitchell s černými dlouhými vlasy a pronikavým pohledem zde vystupuje jako jakýsi padouch. Soupeří s nesmělým učitelem matematiky Stevem Wiebem o rekordní výsledek právě u známé gorilí hopsačky.

Oba Američané se tu vzájemně přebíjejí svými výsledky u arkádových automatů, a i když jde o dokument, jeden z nich jednoduše vzbuzuje sympatie diváka více a jeden podstatně méně. Tím druhým je samozřejmě Mitchell.

Ten si hned po zveřejnění filmu stěžoval, že mu způsob, jakým byl sestříhán, zničil kariéru do té doby úspěšného hráče. Začaly mu prý chodit nenávistné vzkazy, na telefon mu volali neznámí lidé. Už tehdy se objevily první spekulace, jestli si Mitchell vybojoval své výsledky poctivě. Ve snímku se třeba snažil uspět v Donkey Kongovi pomocí skóre 1 047 200 bodů, jenže svůj výkon natočil jen na video - ačkoliv byl do té doby obhájcem hraní naživo.

V dubnu 2018 se na scéně objevila zmíněná organizace Twin Galaxies. Její představitelé oznámili, že přezkoumali nejrůznější záznamy a důkazy týkající se Mitchellových herních výkonů a došli k závěru, že minimálně u dvou skóre podváděl. Použil prý emulátor MAME, a nikoliv původní verzi Donkey Konga, čímž měl získat oproti ostatním výhodu. Používat emulátor samo o sobě není nic nelegálního. Twin Galaxies ale uznávají v případě tohoto rekordu jen výsledky z originální hry.

Muž kdysi označovaný za “hráče století” tak přišel o všechny své zářezy, ať už u Twin Galaxies, nebo v Guinnessových rekordech. Nesměl přihlašovat své výsledky ani v budoucnu, pokud by se mu čirou náhodou podařilo pokořit současné rekordmany a jejich ještě lepší čísla. Jenže teď, o bezmála šest let později, se Mitchellovo jméno vrátilo do žebříčků. Jak to?

Tahanice skončily dohodou

Už za tři měsíce mělo začít táhnoucí se soudní jednání, v lednu ale přišlo překvapivé oznámení: Mitchell a Twin Galaxies oznámili, že mimosoudně urovnali spor a uzavřeli dohodu. Podrobnosti zatím nejsou známy, nicméně všechny Mitchellovy rekordy se opět objevily na webových stránkách organizace - tedy konkrétně v historické databázi, ne v aktuálním žebříčku. Twin Galaxies se odvolaly na názor soudního znalce a uvedly trochu kostrbatě, že úkolem organizace je “ověřovat, zda zaslané příspěvky splňují podmínky pro ověření, a nikoliv zkoumat, jak jsou vytvářeny”.

Billy Mitchell se u soudu objevil ve svém typickém černém obleku s kravatou a kapesníkem v barvách americké vlajky. Když ho novináři požádali o vyjádření, řekl pouze svým neortodoxním stylem: “Omlouvám se, ale já vás neznám.” Ani právníci druhé strany nebyli sdílnější.

Mitchell si začal stěžovat, že přichází o peníze, protože různé herní konference a show ho považují za podvodníka

Arkádový hráč organizaci zažaloval na začátku roku 2019 a soudem vyhrožoval i Guinnessovým světovým rekordům, které data od Twin Galaxies de facto kopírují. Ty ale nakonec udělaly výjimku a už před lety Mitchellovy výsledky opět uznaly, včetně perfektních tří milionů bodů za Pac-Mana. Twin Galaxies ale byly neústupnější. A samy ho taky zažalovaly.

Mitchell si pak začal stěžovat, že přichází o peníze, protože různé herní konference a show ho považují za podvodníka, a tak s ním nechtějí mít nic společného. Konkrétně tvrdil, že přišel o 900 tisíc dolarů, tedy skoro 20 milionů korun. Zároveň ho prý smazání rekordů poškodilo zdravotně, kvůli údajným pomluvám trpěl stresem a kýlou. Byl tedy obětí, jak sám sebe označoval? Ani po skončení sporu to není jasné. Důkazů ale není málo a nehovoří moc v jeho prospěch.

Plošinky a modrý barel

Mitchell tvrdí, že nejméně 25 svědků ho vidělo, jak dosahuje různých rekordních skóre. Přitom loni jeho bývalý soupeř David Race zveřejnil na Facebooku fotografie z konference hypotečních makléřů, což zní na první pohled možná podivně, ale právě odtud pochází jeden ze dvou sporných “rekordů”. Na fotce Mitchell stojí před strojem, který vypadá jako běžný automat s Donkey Kongem. Jenže pokud jste experty na tuto hru z 80. let, všimnete si vysoké červené páčky, která tu nemá co dělat - původně šlo o špičatý a krátký černý ovladač.

Zabere to jen několik snímků, jenže tyto okamžiky nemohou být na arkádovém automatu a na emulátoru stejné.

Dva výsledky, které byly trnem v oku Twin Galaxies (a z nichž jedním Mitchell v roce 2005 trumfl Stevea Wiebeho), podrobilo analýze i mnoho odborníků. Před rokem a půl forenzní expert Tanner Fokkens zveřejnil dlouhý rozbor, podle něhož Mitchell skutečně použil v obou případech emulátor. Na videozáznamu, který zachycuje jednu z her, je podle Fokkense vidět hlavně podezřelé “načítání” před úrovněmi. Zabere to jen několik snímků, jenže Fokkens argumentuje, že tyto okamžiky nemohou být na arkádovém automatu a na emulátoru stejné.

Na webu PerfectPackman.com najdete i srovnání arkádové verze Donkey Konga, verze na emulátor a pak toho, co ukázal ve videích kdysi sesazený šampion. Jde například o různou délku některých plošinek nebo modrý barel na záběru, kde by na původním automatu být neměl.

A ani teď, po mimosoudním vyrovnání, Fokkens nepolevuje. Před pár dny publikoval obsáhlý příspěvek, kde obviňuje především soudního znalce, který měl nyní značně přispět k navrácení škrtnutých rekordů do síně slávy. Podle něj si ho Mitchell zaplatil a jeho analýza, plná pouze teorií, byla akorát odfláknutá. Pravdu se tak dost možná nikdy nedozvíme. Je ale jisté, že i když jde pro leckoho o naprosto bizarní spor, jiní ho berou velmi vážně a web PerfectPackman.com slibuje, že brzy přibudou další podrobnosti ke kontroverzním rekordům. Vtipné na tom všem je, že původně tahle doména patřila právě Billymu Mitchellovi. A jeho výsledky v Donkey Kongovi byly už mnohokrát překonány.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama