7 divů světa: Duel – deskovka
Speciály Článek 7 divů světa: Duel – deskovka

7 divů světa: Duel – deskovka

Jakub Němec

Jakub Němec

7
Platformy pkgsrc Desková hra

Vytvořte starověké impérium, jehož sláva se bude dotýkat hvězd.

Reklama

U velkých stolních her se někdy setkáváme s problémem špatného vybalancování pro dva hráče, nebo úplné absence mechanik pro dvojice. Proto v poslední době vznikají čím dál častěji variace populárních deskovek právě pro tandem soupeřů u jednoho stolu. Některé z nich dokonce překonají svou předlohu, což se podle mnohých podařilo u slavné značky 7 divů světa. Její odnož pro párové hraní s podnázvem Duel vznikla pod dohledem francouzského autora originálu Antoina Bauzy (Hanabi, Takenoko, Samurai Spirit, Tokaido) ve spolupráci s Brunem Cathalou (Abyss). Pojďme se podívat blíže na hru, která v současnosti uzavírá TOP 10 nejlepších deskovek historie v oblíbené databázi BoardGameGeek.

Tajemství pyramidy

U 7 divů světa: Duel se budete setkávat s mnoha styčnými prvky, které zřejmě znáte ze starší verze pro více hráčů. Princip stavění budov a monumentálních ikonických staveb starověku zůstává, přesto se však většina mechanik liší a je pozměněna ve prospěch dynamičnosti hry pro dvě osoby. Můžeme uklidnit také fanoušky grafického kabátku původní předlohy, protože ilustrace Miguela Coimbry zůstaly součástí oblíbeného světa.

Největší rozdíl párové podoby spočívá ve faktu, že můžete postavit až čtyři divy světa (celkově se jich na stole může vybudovat sedm, pomalejší hráč tak může mít jen tři kousky). Na začátku partie si vyberete na základě relativně spravedlivého algoritmu čtyři zázraky pradávného stavebnictví, které vyložíte před sebe. Jejich konstrukce je mnohem jednodušší než v původní deskovce, ale i tak se budete muset dost ohánět, abyste mohli svůj národ ohromit kolosem. Samozřejmě mají efekty monumentů mnohem větší dopad na zrychlení vývoje vašeho státu, takže se budete snažit postavit jich co nejvíce v nejkratší možné době.

Druhé principiální odlišení tkví v držení karet. Nedržíte je v ruce, ale místo toho jsou složeny v prostoru mezi hráči do jednoduše sestavitelných tvarů. Část z nich je odkryta, takže víte, na co se těšit a s čím počítat v dalších plánech, některé karty jsou však očím soupeřů skryty. Hráč na tahu vybere kartu a podle svého uvážení zaplatí její cenu (v surovinách, popř. mincemi za každý chybějící zdroj), nebo ji obětuje a vezme si místo dané budovy dvě mince do své zásoby. Všechny rubem otočené stavby jsou okamžitě odkryty tahem jednoho ze soupeřů. Po odkrytí všech karet končí aktuální kolo.

Každá epocha představuje jiný tvar vytvořený kartami. Podle toho samozřejmě musíte zvolit svou strategii. S každou odstraněnou stavbou z obrazce totiž nabízíte protivníkovi výhodu nové stavby, která se mu může hodit do jeho městské struktury. Především v závěrečné fázi partie, kdy se objeví i silné cechové karty, musíte být obzvláště rozvážní. Svou volbu stavby můžete nahradit vybudováním divu světa tím, že zaplatíte požadovanou cenu a jednu z karet odložíte (můžete tak odstranit soupeřem vytouženou budovu).

Efekty jednotlivých architektonických děl se z počátku projevují mírně, ale s každým dalším věkem, do nějž se postupně propracujete, budou karty nabývat na významu. Šedé a hnědé karty poskytují důležité suroviny, žluté karty skýtají důležité obchodní výhody, červené karty představují vojenskou moc, zelená symbolizuje vědomostní stavby, modré pracují s mocenskou převahou (vítězné body) a fialové cechové karty dokáží v poslední epoše dramaticky obrátit situaci na herní ploše.

Peníze vládnou světu

Každý dům vaší říše musí být postaven za cenu uvedenou na jeho kartě. V její horní části najdete vyobrazenu surovinu, jež bude danou strukturou produkována. Jednoduchým řazením před sebe, budete mít vždy přehled o vašich budovatelských možnostech. V případě, že vám nějaký zdroj bude chybět, nemusíte hned házet flintu do žita. Za dva zlaťáky můžete nahradit jednotlivé požadavky, pokud jimi ovšem nedisponuje soupeř. Pokud vám totiž bude chybět kámen, dřevo či další suroviny, musíte zaplatit o zlaťák více za každou produkci dané komodity v soupeřově městě. Toto pravidlo velmi zajímavě mění poměry ve hře, takže se dá chytrými tahy vytvořit monopol na důležité zdroje a ničit tak soupeřovu strategii.

Naštěstí existují také budovy, které lze stavět zdarma. Buď nemají žádnou cenu uvedenou za jejich zařazení do městské struktury, nebo existují vzájemně propojené karty se shodným, tzv. řetězovým symbolem. Pokud již ve vaší říši stojí stavba nesoucí značku objevující se u některé z nabízených budov v pyramidě karet, můžete daný list díky synergii zařadit bezplatně za své hradby. Šíře taktických voleb v duelové podobě 7 divů světa je opravdu široká, což kvitují všichni hráči, kteří tuto deskovku zkusili.

Budování města a jeho divů vás může dovést k vítězství dokončením třetí epochy, po níž se sčítají vítězné body. Historická zkušenost nás ovšem učí, že cesty národů jsou dost nevyzpytatelné. Takže v případě, že váš protivník postaví dostatečný počet červených bojových struktur, na něž nebudete reagovat, posune se figurka konfliktu na herní desce až na poslední pole vaší strany, čímž bude vaše město dobyto a okamžitě prohráváte. Ale nejen cesty otevřených válečných sporů vedou k vavřínům slávy. Díky vědě a pokroku získáváte nejen významné výhody z nabídky vynálezů, ale podaří-li se vám zprovoznit vědecká pracoviště s šesti různými symboly, vítězíte v partii díky své intelektuální nadvládě.

Návyková hratelnost

7 divů světa: Duel si našel nadšené fanoušky po celém světě a není se čemu divit. Po přečtení naší recenze může někdo nabýt dojmu, že se jedná o složitou hru, vyžadující dlouhé učení. Právě naopak, bude stačit jedna partie a už budete plánovat různé strategické volby, abyste příště dostali soupeře do úzkých. Kvalitně zpracovaný manuál je doprovázen řadou názorných obrázků a příkladů, takže snadno pochopíte i složitější mechaniky. Po naučení základů už není třeba ani slovo textu, protože přehledná symbolika na kartách vám dá jasně najevo cenu, vlastnosti i bonusy staveb.

Atmosféru rozkvětu starověké říše podporuje kvalitní grafické zpracování jednotlivých budov, přenesené od svého staršího bratříčka. Kdybyste nebyli schopni poznat, o jakou městskou strukturu se jedná, oceníte, že každou kartu doplňuje název dané instituce v češtině. O lokalizaci a distribuci na tuzemském trhu se postarala společnost ADC Blackfire, která zcela jistě potěší všechny fanoušky titulu oznámením, že se pracuje na lokalizaci přídavku s podnázvem Pantheon.

7 divů světa: Duel přináší zábavu z původního titulu Antoina Bauzy do menší verze pro dva hráče. Zachovává si svou zábavnost a některé mechaniky (výběr budov) působí snad dokonce i lépe než v originálu. Pokud hledáte kvalitně provedenou, snadno přenosnou znovuhratelnou deskovku přibližně na půl hodiny a není vám cizí starověká tématika, určitě její koupí neuděláte chybu. Každá partie se od začátku vyvíjí jiným směrem, který je určen nabídkou budov a odlišnou strategií hráčů, takže vám Duel vydrží na dlouhou dobu. Navíc hru pochopí nováčci během chvilky, prokouknou její principy po první partii a nové triky budou objevovat neustále. Hru vhodnou pro stratégy od deseti let v současnosti seženete za cenu okolo 600 Kč.

Líbí se nám

- přenesení původní deskovky na párovou variaci

- vysoká znovuhratelnost

- nabídka budov v jednotlivých epochách

- mechanika nákupu budov

- řada cest k vítězství

- nikdo si není do konce jist výhrou

- snadná mobilita

- grafické zpracování

Vadí nám

- pokud hrajete se zkušenějším hráčem, roznese vás na kopytech

- marný boj proti monopolu, musíte být obezřetní od samého začátku

Deskovku koupíte v obchodě Xzone.cz.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama