Age of Empires Online – dojmy z bety
Preview Age of Empires Článek Age of Empires Online – dojmy z bety

Age of Empires Online – dojmy z bety

Jiří Markvart

Jiří Markvart

13

Stará legenda se vrací. A omládla! Nosí křiklavé barvy, je v jednom kuse na internetu a dělá si všechno po svém.

Reklama

Slavný návrat

Herní série Age of Empires, kterou mnozí hráči považují právem za legendární, ohlásila před několika měsíci svůj návrat. Kdo ovšem očekával příchod nabušené historické real-time strategie se špičkovou grafikou, kterou by na nejvyšší detaily nedokázaly vykreslit ani nejnovější počítače s grafickými kartami za několik desítek tisíc, byl bezpochyby zklamán. AoE totiž přichází v mnohem prostším hávu. Screenshoty vypadají, jako by byly vystříhány z dětských časopisů, o masivních armádách se nedá hovořit ani žertem a o regulérní kampani si můžeme jenom nechat zdát. To všechno by nám mělo vynahradit poslední slovíčko v názvu nového dílu – Online. Tak jsme neváhali a vyzkoušeli jsme pro vás betu, podle níž jsme si o novém Microsoftím počinu mohli udělat pěkný obrázek.

Před prvním spuštěním jsem byl ještě mírně skeptický a zdaleka jsem PR zprávám od Microsoftu o nekončící online zábavě nevěřil. Vzápětí mě ale odbourala typická hudba doprovázející sérii od svého druhého dílu, která tentokrát dostala trochu arabský šmrnc a vrátila mě do doby zhruba před deseti lety, kdy jsem na svém prvním Pentiu II zdolával nástrahy feudálních hradů a opevnění. Veškerá skepse byla rázem tatam a já už jsem se jen těšil, co všechno mě bude čekat.

Výpravy za dobrodružstvím

A ostatně co všechno bude čekat i vás. Na začátku hry si zvolíte některou z civilizací (ve fázi beta testování byli zpřístupněni pouze Řekové, později přibydou i Egypťané), založíte si svoje domovské město (v mém případě legendární Zingopolis) a už se jen vydáváte z výpravy na výpravu a ze získaných zdrojů zvelebujete a vylepšujete vaše město.

Vše probíhá samozřejmě online, což oceníte až v pozdější fázi hry, kdy bude obchodování, uzavírání spojenectví a kooperativní hraní misí nezbytné. Z počátku si ovšem vystačíte sami a teoreticky byste se obešli i bez přístupu k internetu (což samozřejmě není možné). Questy začínáte pokaždé na „zelené louce“, tudíž si nepřenášíte jednotlivé vybudované kolonie z mise na misi, ale musíte pokaždé začínat od začátku (vyjma případů, kde máte přiděleno již nějaké funkční městečko a vaším úkolem je ho například ubránit). Úkoly jsou zpočátku jednoduché a spíše suplují chybějící tutoriál, ale postupem času se dostanete k mnohem složitějším, nedej bože časově omezeným, výzvám.

Technologická vylepšení

Nedílnou součástí každého dílu AoE je strom technologií a vylepšování budov či jednotek, které bylo například v druhém díle přivedeno až do nepěkného extrému, kdy se dalo na každou jednotku aplikovat až několik desítek vylepšení, čímž hráč velmi rychle ztrácel přehled. AoE Online tyto záležitosti řeší trochu jinak. Jelikož samotné mise jsou převážně krátkého až středně dlouhého trvání (nečekejte tedy přehršle dvouhodinových dobývacích výprav), bylo by značně otravné vylepšovat každé stavení nebo vojáčka přímo v rámci questu. Tudíž klasická vylepšení (pocházející z kovárny, kasáren, stájí, apod.) jsou značně omezena a musí se navíc předem aktivovat v technologickém stromu (za body získané plněním mísí).

Další bonus pro své stavby a vojáky získáte takzvaným „vybavováním“, které slouží taktéž k vylepšování budov a vojska. Pro ilustraci se podíváme na kopiníka, jenž může být vybaven speciální přilbou, botami, štítem a kopím. Všechny ze jmenovaných vylepšují všem jednotkám daného druhu určitou vlastnost (rychlost, útok, obranu…). Toto vybavení získáváte jako odměnu za plnění úkolů nebo jako válečnou kořist při zničení doupěte banditů a dá se aplikovat pouze jednou, tudíž je při rozhodování na místě patřičná rozvážnost. Navíc se změny vybavení jednotek projeví i na jejich zjevu, čímž autoři snadno docílili i vizuální variability mezi jednotlivými vojsky.

V rámci našeho rychlého průletu novým AoE nesmím zapomenout ani na získávání zkušeností a zvyšování úrovně. Většina úspěšně zakončených misí s sebou přináší kromě odměn v podobě peněz (za které si kupujete nové budovy do hlavního města), surovin a speciálního vybavení také několik zkušenostních bodů, díky nimž můžete navyšovat svoji úroveň. Při každém navýšení levelu se vám odemknou nové položky ve stromě technologií a zpřístupní se nové mise. Po několik levelech navíc budete moci dosáhnout nového věku, čímž se vám rozšíří spektrum dostupných budov a jednotek. Období jsou celkem čtyři a jsou aplikována zvlášť na vesnice v misích a na hlavní město.

Sádrový trpaslík?

Vizuální zpracování AoE Online bychom mohli sáhodlouze rozebírat v nějaké diskuzi, přičemž do určité míry by měli pravdu jak ti, co jej odvrhují, tak ti, kterým se líbí. Barevná malovaná grafika vypadá dost dětinsky (dlouho jsem nemohl přijít na to, kde jsem již něco podobného viděl, až jsem si vzpomněl na disneyovského Herkula), ale kupodivu si na ní velmi rychle zvyknete a po nějaké chvíli vás začne dokonce i bavit. Veškeré animace jsou zpracovány s pořádnou nadsázkou, a tak je i na krvelačné bitky skvělý pohled, který jen tak neomrzí. Zatímco na screenshotech to je stále jenom kýč, rozpohybováním je dodán potřebný šmrnc a styl. A jestli si někdo náhodou nezvykne, má holt asi smůlu.

Ostrá verze přijde již během několika měsíců a bude v základní verzi zpřístupněna zadarmo. Připlácet se bude za balíčky nových civilizací a za speciální jednotky (váleční sloni, apod.). Obávat se tak můžeme jen nepřiměřeného zvýhodňování platících hráčů. Každopádně se dá předpokládat, že pokud se Microsoftu podaří vytvořit kolem AoE Online dostatečně silnou komunitu (což by vzhledem k rozšířenosti Games for Windows a síle značky Age of Empires nemusel být takový problém), dočkáme se parádní online strategie, která nebude svoji původní série zahanbovat, nýbrž ji stylově doplní.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama