Beat Cop – příběhy z ulice
Beat Cop Recenze Beat Cop – příběhy z ulice

Beat Cop – příběhy z ulice

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

12

Neprávem obviněný detektiv Jack Kelly chce získat zpátky svou čest, pomůžete mu v tom?

Reklama

Když před pár lety dvojice polských vývojářů založila své studio Pixel Crow, nikdo v ně moc velké naděje nevkládal. Nakonec se jim ale podařilo i přes řadu peripetií přežít až do dnešních dní. V průběhu své tvůrčí kariéry toho moc nevytvořili, prakticky se jim zájem širší veřejnosti podařilo získat jen s nedávno vyšlou adventurou Beat Cop, kterou vám v naší dnešní recenzi představíme.

Správný polda

Životy lidí, kteří disponují mocí, nejsou nikdy jednoduché. Všechna jejich rozhodnutí totiž určitým způsobem ovlivňují nejen je a jejich okolí, ale i náhodně procházející, kteří mají s jejich osudem pramálo společného. Jednou špatnou volbou mohou tito silou obdaření jedinci nevědomky klidně odsoudit k smrtí ty, kteří si skonat zaslouží nejméně. Dobrými kroky jsou naopak schopni zachránit před nepříznivou budoucností nejednu ztracenou ovečku. Cesta, po které se ubírají, před ně staví různá rozcestí. Ve finále je však jen na nich kudy se vydají, ne vždy je však jejich směr dobrý pro všechny zúčastněné.

Krásným příkladem lidí s nemalou mocí jsou policisté, kteří velmi často (dlouhodobě) definují osudy jiných. Brooklynské policejní oddělení do nich kupříkladu zasahovalo značně negativně. Jeho zaměstnanci byli totiž svolní k braní úplatků a přehlížení trestné činnosti. Éra těchto nepoctivých strážců zákona trvala díky vlivu mafie a štědrým prodejcům drog mnoho let. Kalné vody by měl nyní rozvířit bývalý detektiv Jack Kelly, jenž byl nedávno neprávem obviněn za čin, který nespáchal. Následná degradace na obyčejného pochůzkáře jej měla zlomit, opak se však nakonec stal pravdou. Místo ke všemu svolného podvraťáka tu před námi stojí muž, který chce napravit chyby svých kolegů a očistit svůj poplivaný odznak. Povede se mu to, nebo podobně jako oni propadne vlivu zkorumpovaného systému?

„Vedle jasně nalajnovaných úkolů na vás při vašich směnách budou čekat také neobvyklé situace, které bude nutné adekvátně řešit. Zaobírat se budete muset například krádežemi aut, obtěžováním místních obchodníků, lovem lupičů nebo vyšetřováním vražd nepříliš významných obyvatel města. Každý případ vám nabídne víc možností jak jej dokončit.“

Životní epizody brooklynského policisty Jacka Kellyho jsou rozvrženy do několikahodinových služebních cyklů. Setkáváme se tu tím pádem se stejným principem jako v temné adventuře Beholder. Každý pracovní den se formuje na základě vašich rozhodnutí. Následující směna je vždy ovlivněna tím, co jste udělali v průběhu předešlé šichty. Neuváženě udělená pokuta vás v tomto titulu na konci týdne může stát klidně i život. Na morální volby je tu kladen velký důraz. V případě, že by vám některá z nich nesedla, máte možnost se vrátit zpátky v čase a změnit směr své životní cesty, která se nemusí za všech okolností ubírat přesně dle vašich představ.

Každodenní rutina

Počáteční fáze několikahodinových služebních cyklů jsou vždy takřka totožné. Na jejich začátku se ocitáte na stanici, ve které jsou vám vašim nadřízeným uloženy denní úkoly, které je nezbytné pro získání stabilního příjmu splnit. Rozdat musíte kupříkladu určité množství pokut za špatné parkování, rozbitá světla či sjeté pneumatiky. Často se vám při jejich vypisování stane to, že vás dostihne nešťastný majitel, který se vás bude snažit uprosit k tomu, abyste vypsaný lísteček zahodili a nechali jej jít bez penalizace. Když se některé aktivity neujmete dostatečně efektivně a budete příliš měkkosrdcatí, na konci dne vám bude za nesplnění povinností stržena nemalá částka z platu.

Vedle jasně nalajnovaných úkolů na vás při vašich směnách budou čekat také neobvyklé situace, které bude nutné adekvátně řešit. Zaobírat se budete muset například krádežemi aut, obtěžováním místních obchodníků, lovem lupičů nebo vyšetřováním vražd nepříliš významných obyvatel města. Každý případ vám nabídne víc možností jak jej dokončit. Pro lepší pochopení tohoto aspektu, nyní trošku rozvedu jeden případ, který jsem měl možnost absolvovat. Pro své přátele z drogového kartelu jsem měl kupříkladu ochránit dodávku s drogami. Nakonec jsem se je ale rozhodl podrazit. Balíček jsem z mnou hlídaného auta uzmul. Následně jsem si jej mohl buď nechat, nebo ho prodat místní mafii. Ve finále jsem se rozhodl střelit kostku bílého prášku Italům, kteří za něj slušně zaplatili. Mí černí přátelé z mého rozhodnutí moc nadšení nebyli, vztahy s nimi se po tomto kroku značně zhoršily.

Vaše pověst vás předchází

Jméno Jack Kelly není na začátku vaší cesty moc neznámé. Většina lidí si ho spojuje především s případem, kvůli kterému byl degradován. Vašim úkolem je tím pádem vytvořit si určitou pověst, která by vás předcházela. Budovat jí budete primárně za pomoci nepříliš kvalitních rozhovorů a časem omezených rozhodnutí, v jejíchž rámci si musíte vždy vybrat jednu z možností.

V městských ulicích se nachází různě definované herní frakce, se kterými si po určité době vytvoříte specifický vztah. Jedněm se budou vaše kroky líbit, ostatní vás za ně naopak budou ze srdce nesnášet. Neutralitu tu však moc nehledejte, zlatá střední cesta tu je totiž jen pro politicky ohebné jedince, kterým nevadí ušpinit si ruce a něco obětovat pro dobro špatně zapamatovatelných obyvatel tohoto gigantického mraveniště.

„Beat Cop dokáže ctitele žánru okouzlit hlavně svým příjemným oldschoolovým kabátcem, zajímavě vyprávěným příběhem, nelehkými volbami a dynamičtější hratelností.“

Na reputaci jsem se při prvním průchodu hrou vykašlal, hlavní pro mě bylo pořádně otestovat všechny její mechaniky, proto jsem také prodal již zmíněnou kostku bílého prášku. Získané peníze jsem následně investoval do prostitutek, karetních her, válečných veteránů, prodejců drog a výrobců párků v rohlíku. Jídlo tu podobně jako v jiných titulech doplňuje zejména energii, kterou užíváte k běhu, jenž je nutný primárně při lovu prchajících zločinců. Z kšeftíků obdržené finance budete vkládat také do rozšiřování vašeho povědomí o dění na ulici. Prakticky si díky nim můžete otevřít nové vedlejší aktivity. Mimoto je budete muset vrážet také do vaší milující bývalé manželky, která by vás kvůli vašim hříchům z mládí nejraději sedřela z kůže. Když její potřeby neuspokojíte, hra pro vás končí nezdarem.

Poctivá adventura

Sázka na kvalitu se nakonec hochům z Pixel Crow vyplatila. Beat Cop je slušně zpracovaná adventura, která dokáže ctitele žánru okouzlit hlavně svým příjemným oldschoolovým kabátcem, zajímavě vyprávěným příběhem, nelehkými volbami a dynamičtější hratelností, kterou se výrazně odlišuje od jiných žánrových děl. Cenou za akčnější herní mechanizmy jsou špatně zapamatovatelné postavy a chudší spektrum dialogů. Extrémně povedenému Papers, Please se Beat Cop v tomto směru nemůže za žádných okolností rovnat, což je škoda.

Řekněme si to otevřeně, malé polské studio prostě odvedlo dobrou práci. I přes tento fakt není však jejich dílo pro každého. Za sebe bych investici do jejich nízkorozpočtového projektu doporučil zejména těm, kteří byli zaujati podobně laděnými projekty. V případě, že vás Beholder či Papers, Please moc neoslovilo, vyhněte se Beat Cop širokým obloukem, je totiž cíleno především na hráče holdující tomuto specifickému žánru.

Beat Cop

Verdikt

Herní prvotina dvoučlenného polského týmu rozhodně stojí za pozornost. Příjemná pixel-artová adventura Beat Cop je krásným příkladem toho, že i malá studia mají na to dělat kvalitní hry. Jestli patříte mezi komunitu, která opěvuje Beholder či Papers, Please, určitě by vás tento projekt neměl minout.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

nesnadné volby
příběhové jádro
dynamičtější hratelnost
oldschoolový kabátec
chudší dialogové spektrum
špatně zapamatovatelné postavy
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama