Catan: Noční hlídka – deskovka
Speciály Článek Catan: Noční hlídka – deskovka

Catan: Noční hlídka – deskovka

Jakub Němec

Jakub Němec

1
Platformy pkgsrc Desková hra

Divocí se blíží ke Zdi a znepřátelené rody musí začít spolupracovat, aby zabránili jejímu prolomení.

Reklama

Naši pravidelní čtenáři si zřejmě všimli, že deskovkám s tématikou slavné knižní ságy George R. R. Martina se věnujeme poměrně pravidelně (a vzhledem k vycházejícím titulům asi jen tak nepřestaneme). Nelze se totiž divit, že se designéři stolních her tak rádi pouští do tvoření na základě Písní ledu a ohně, v nichž se mísí zrada a přátelství do lákavě dospělého fantasy mixu. My se dnes podíváme, jak se povedlo Klausi a Benjaminu Teuberovým naroubovat krušný život Noční hlídky do kultovních Osadníků z Catanu.

Okořeněná klasika

Českým národem milovaní Osadníci dostali během své existence nespočet rozšíření a přídavků, ale základní hratelnost zůstává pořád stejná. Na herní ploše se proti sobě postaví tři až čtyři národy, které soupeří o nadvládu nad hexově rozděleným územím. Každé z nich nese svou charakteristickou hodnotou, jež odpovídá možnostem, které mohou nastat při součtu hodnot na dvou vržených kostkách. Pokud se jim poštěstí na svém území mít odpovídající číslo, zapojí se do sklizně dané suroviny. Jednoduchý princip je podpořen velmi chytlavým systémem obchodu jak s bankem, tak s přítomnými protihráči u stolu.

Jak však naložit s naškudlenými kartami surovin? Jako správný dobyvatel neznámých území se snažíte osídlit další plochy, abyste mohli expandovat. Hráči tak na vrcholech šestiúhelníků staví své osady a tvrze, jež propojují soustavou cest podél stran jednotlivých lesů, dolů, pastvin či políček s obilím. Za své přebytky dále můžete kupovat speciální karty, v nichž se může schovávat kýžený vítězný bod nebo bdělá stráž, která umí zahnat chtivého zloděje (prokleté číslo sedm). Pokud původní osadníky neznáte, jedna strana herního plánu Catanu: Noční hlídka vám umožní naučit se základní průběh hry (což důrazně doporučujeme).

Jakým způsobem však oživit zaběhlá pravidla reáliemi Her o trůny? Německým tvůrcům přišlo vhodné ohrozit vaše pečlivě budovaná ležení agresivními útoky Divokých. Kromě vlastní expanze říše na úkor svých spoluhráčů tak budete muset ostatní donutit spolupracovat na obraně Zdi, protože země tzv. Daru pleněním drancířů z Mrazoklů ztrácí na hodnotě. Navíc pokud Divocí zamoří dostatek území, nebo zničí ledovou dominantu na severu Sedmi království, hra okamžitě končí. O vítězi nakonec rozhodne počet obránců na Zdi, ale tragický dopad vašich činů zcela jistě pocítí všichni lidé, kteří věřili ve vaši ochranu.

Sloužíš jako meč v temnotách

Inovativním prvkem původního Catanu jsou tedy nájezdy Divokých, kteří budují své kmenové základny na základě vaší stavební činnosti. Pokud budete svou říši rozvíjet rozumným tempem, zřejmě v poklidu agresorům z mrazivých pustin odoláte. Ale s každou postavenou osadou a tvrzí se do hry dostává jeden ze tří druhů plenitelů. Vše je řešeno přehledným plánem, v němž najdete základní ceny všech staveb, nájemné hlídky na zeď či platbu za speciální karty.

Na vrata vaší milované i proklínané Zdi budou klepat základní pěšáci, nebezpeční obři a zákeřní lezci, kteří se do svých táborů dostanou na základě žetonu přiřazenému pod vaší stavbou. Postupně se pohybují blíže a blíže k uměle vytvořenému předělu, který máte chránit. Jejich kroky určuje dvanáctistěnná kostka, kterou házíte ve svém tahu zároveň se sklizňovými kostkami.

Pokud se základní vojáci u Zdi nakumulují ve větším počtu, než bude stav obránců na jejím vrcholu, dojde k průlomu a Divocí zaplaví úrodné pláně na druhé straně. Rovnováhu může narušit přítomnost obra, který automaticky jednoho z obránců usmrtí, čímž může poskytnout výhodu svým druhům ve zbrani. Nejpodlejším nepřítelem jsou plíživí lezci, kteří umí obejít stráže a okamžitě se vrhnou na bezbranné obyvatelstvo severních krajin Daru.

Krizový management, který má zamezit záplavě nečekaných návštěv z ledových plání, se tak stává pevnou součástí herního prožitku. Hráči musí komunikovat a dělat vše proto, aby se jejich ochrana nebortila konstantním nátlakem. Přidávání svých vojáků na strážní stanoviště Zdi je v podstatě nutností, ale zároveň přináší velmi žádané vítězné body.

Ovšem jak je v Hrách o trůny běžné, nabízí se zde také možnost, že může být pro některého hráče výhodné bojkotovat obrannou činnost a podkopávat tak snahu ostatních ve vlastní prospěch (třeba když má své území v bezpečné vzdálenosti od Zdi). Starý Catan se tak rozšiřuje o nová strategická rozhodnutí, jež stoprocentně přispějí k atraktivitě již tak oblíbené kratochvíle.

Hrdinové Noční hlídky

Co by to byl za zážitek z Her o trůny, kdyby se tam neobjevily známé postavy z knih či seriálu. Můžete se těšit na všechny důležité aktéry severní politiky – starého Mormonta, Samwella Tarlyho, Bowena Marshe, Melisandru, Mance Nájezdníka či Ygritte. Jen Jon Sníh citelně chybí. Mechanika postav prohloubí komplexnost celého díla. Jednotliví aktéři mají své specifické vlastnosti, které můžete použít až dvakrát (ne však v jednom tahu). Jejich dopad vám často umožní postavit levněji budovy či vystrnadit Divoké. Po jejich použití však měníte svou postavu za jinou z nabídky (celkově jedenáct charakterů), takže vašeho oblíbence vám může během dalších tahů vyfouknout protihráč.

Moc se nám líbila varianta hry „Tragédie hrdinů“, jež trestá všechny dobrodruhy u stolu, pokud na všech třech kostkách padne stejné číslo. Aktivní hráč totiž musí zabít jednoho z volných hrdinů z nabídky. Možnosti se tak pomalu tenčí a převaha Divokých bude nabírat na intenzitě. Usmrcování postav však doporučujeme až ve chvíli, kdy se z vás stanou ostřílení obránci Zdi.

Povedená realizace

Skloubení Catanu a Her o trůny se může zdát děsivé, pro některé až heretické, ale vydavatel Fantasy Flight Games zřejmě věděl, co činí (Osadníci se spojili už i se Star Trekem, takže zkušenost byla). Grafické provedení původní hry bylo oživeno o figurky a reálie knižní série (některé artworky najdete i v jiných hrách od FFG) a vše působí velmi přirozeným dojmem.

Z našeho pohledu se jedná o velmi povedenou fúzi, nabízející nový pohled na notoricky známou deskovku a opět ke stolům přitáhne nové hráče, kteří podlehnou kouzlu licence. Navíc dostanete v jednom balení původní základní hru a její update s obranou Zdi, čemuž bohužel odpovídá také cena (zřejmě se také projevuje poplatek za licenci k profláklé značce). Pro našince je ovšem skvělou zprávou, že společnost Albi Catan: Noční hlídku kompletně lokalizovala.

Líbí se nám

- snadno uchopitelná nová pravidla

- aktualizace principů Catanu o prvky nutné spolupráce

- pohyb Divokých po mapě poskytuje čas na obranu

- postavy hrdinů se specifickými vlastnostmi

- přítomnost původních Osadníků z Catanu v balení

- grafické zpracování hry

Vadí nám

- pro někoho vyšší cena

- k plnohodnotnému hernímu zážitku potřebujete čtyři hráče¨

Deskovku koupíte v obchodě Xzone.cz.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama