Čeští Dreadlocks omylem ukázali svou novou hru
Speciály Enlightened Článek Čeští Dreadlocks omylem ukázali svou novou hru

Čeští Dreadlocks omylem ukázali svou novou hru

Petr Vojtěch

Petr Vojtěch

17

Jde o strašidelnou 3D akční adventuru odehrávající se v temném lese.

Reklama

Díky nepozornosti českých vývojářů z Dreadlocks se dozvídáme informace o jejich připravované hře téměř měsíc před oficiálním oznámením. Na své Facebookové stránce totiž uveřejnili několik fotografií s maskoty Olympijských her v Londýně 2012. V albu se ale objevily dvě fotografie přímo ze studia, na pozadí a monitorech si tak můžeme všimnout výjevů z neoznámené hry, na které zrovna ve studiu pracují. Autory jsme kontaktovali a zjistili nějaké další informace.

Hra, kterou můžeme vidět na monitorech, se jmenuje Enlightened, v češtině to znamená Osvícený. Ale s dobou osvícenectví to asi nebude mít nic společného. Ve zkratce to má být strašidelná 3D akční adventura zasazená do prostředí temného lesa. Ten je tak děsivý, že se o něm nevypráví ani v nejstrašidelnějších příbězích, je to zapomenuté místo plné nástrah a přízraků. Ano, zrovna zde se hra odehrává. Za čím se hráč bude vydávat, netušíme, o jeho motivaci zatím tvůrci mlčí. Rozhodně to ale nebude snadná cesta, překážky a hrůzostrašné přízraky poletující po celém lese mu to rozhodně stíží. V Dreadlocks také mluví o spleti cest a důmyslných hádankách, nejednou asi na pouti zabloudíme. Na ničí pomoc nespoléhejte, ochrana vaší rodiny je čistě na vás, budete si muset poradit sami. Tak to už ve strašidelných hrách prostě bývá.

Enlightened staví na hře světel a stínů, bude hráče provázet ve všem, od grafiky, přes příběh až po herní mechaniky. Nakonec autoři přiznali několik inspirací, atmosférou se chtějí přiblížit úspěšné indie hře Limbo. No, ještě dnes nám jde mráz po zádech. Souboje se pak mají nést ve stylu Alana Wakea. K tomu si přidejte ještě sérii důmyslných, se světlem si pohrávajících, puzzlů.

Oficiálního odhalení se podle slov autorů máme dočkat už začátkem října, ale už teď máme dost materiálu k rozebrání. Pojďme se podívat detailněji na vypuštěné obrázky.

Na prvním je zabrána veliká obrazovka, kde je vidět kus herního světa. Moc se toho jistě říct nedá, ale na první pohled si všimneme velmi kontrastního světla, silných stínů a hrůzostrašně zakřivených větví. Ano, takhle by se dala budovat atmosféra, viditelnost je velmi malá, odkudkoliv se může vynořit nepřítel nebo nečekaný přízrak a pořádně vás polekat.

Na druhém obrázku toho už je víc. Prvně si všimněme artworku v rohu magnetické tabule. Kvalita je velmi slabá, ale s lehkým odhadem můžeme mluvit o stromové bytosti. Zdá se, že má okolo sebe omotané kořeny a napovídají tomu i ruce. Jestli je přátelská nebo ne se říci nedá. Rozhodně zajímavá variace lesního enta.

Na tabuli je načrtnutý level, zdá se, že hráč bude vyrážet z domova nebo z chaty. Pokud je uprostřed lesa, tak by mě zajímalo, jak se tam dostal. Jestli je na okraji, tak jaký je jeho důvod jít do lesa? Vývojáři se zmínili o rodině, někdo se mohl ztratit nebo došlo dokonce k únosu? Náčrt budí dojem jedné cesty, na které číhají nepřátelé, dají se tedy čekat skriptované události? U tohoto typu hry by to nebylo překvapením. Těžko říct, level design podle toho hodnotit nemůžeme, žádné puzzle ani vedlejší cesty tam načrtnuté nejsou.

Vývojář trochu zaclání, ale to nevadí, stejně je vidět hlavní hrdina. Alespoň zezadu. Dává nám to náhled na stylizaci. Dlouhé ruce, úzké nohy, ostrý stín a malé široké tělo. Nic vyloženě originálního, ale může to vypadat dobře. Bude si hra něco brát ze stylu Tima Burtona?

Informace o studiu Dreadlocks

Tím jsme víceméně vyčerpali všechny dostupné informace o Enlightened. Věříme však, že jste o tomto českém studiu dosud moc nevěděli, proto si ještě na závěr shrňme, kdo za tím vším vlastně stojí.

V roce 2008 se dala dohromady skupina vývojářů pro projekt Genesis. Ten byl realizován jako bakalářská práce na ČVUT v Praze. Cílem bylo prosté získání zkušeností s vývojem her a možností dalšího pokračování v oboru. V roce 2009 se začalo pracovat na projektu Twinwill, výpravném RPGčku, které běží na vlastní technologii. Ten ještě stále nebyl dokončen a ani se o něm moc nemluví. V roce 2011 se rozhodli založit studio Dreadlocks, přibrali další členy a dokončili svou první hru – Rune Legend.

Jako první vyšla pro Windows Phone 7 a nyní je dostupná i preview verze pro Windows 8. Jedná se tak o jedinou českou hru běžící na nejnovější platformě Windows. Autoři využili jednoduchý princip otáčení a zasazování různě tvarovaných runových kamenů do předem připraveného tvaru. Vše je navíc v působivé grafice a doplněné o příběh severského boha Odina. Hra je zajímavá právě pro svůj příběh, protože obdobné puzzle hříčky obsahují pouze hromadu levelů bez nějakého doprovodu. Skrz severské mýty postupně odhalujete tajemství run a to vás pohání vpřed. Na letošní rok je také naplánované vydání na další platformy - XBLIG, PC, iPhone/iPod Touch, iPad a Android.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama