Crysis 2 – recenze multiplayeru
Crysis Recenze Crysis 2 – recenze multiplayeru

Crysis 2 – recenze multiplayeru

Michal Maliarov

Michal Maliarov

42

Po <a href="../../recenze/275/crysis-2-a-prijde-spasitel" target="_self">příběhové části</a> je načase se podívat, o kolik hodin si prodloužíme pobyt v New Yorku s ostatními. Stojí multiplayer vůbec za to?

Reklama

Na trhu v současné době najdeme spousty FPS, specializujících se z větší části na multiplayer. Po mnoha odehraných hrách mi ale v paměti pořádně utkvěla jedna – Battlefield. Neříkám, že se jedná o tu nejlepší multiplayerovou akci vůbec, nabízí ale takové herní mechanismy, které vás vtáhnou na dlouho. Multiplayer v Crysis 2 mě zaujal už od uvolněné demoverze, a tak jsem s netrpělivostí čekal, až se budu moci ponořit do nervydrásajících bojů v nanotrenkách.

Testovací sestava

OS: Windows 7 Professional

Procesor: Intel Core i5 s 2.8 GHz

Paměť: 4 GB RAM

Grafická karta: ATI Mobility Radeon HD5730, 1 GB VRAM

HDD: 1 TB

Vsadíme na akci, nebo spíše plížení?

Žádná multiplayerová akce se nemůže obejít bez herních tříd. Zde jsou celkem čtyři a jsou věrné žánru. Útočník nese veleoblíbený Scar a jedná se o běžného pěšáka na šachovnici. Ostřelovač se specializuje na dálkový boj, Podpora většinou nabízí krycí palbu díky svému nabušenému kulometu a pak jsou tu Průzkumníci, nebo alespoň jejich obdoba, jež se chlubí brokovnicí a jsou smrtící v malých prostorách. Tím nejdůležitějším faktem ale zůstává, že žádná ze tříd svou charakteristickou vlastností neoplývá. Není tu inženýr, co by opravoval vozidla, protože tu žádná nejsou. Není tu medik, který by léčil raněné, protože když už v obleku schytáte kulku, je po vás. V tom se Crysis 2 silně liší od Battlefieldu, který nabízí spíše megalománské válečné konflikty na rozlehlých mapách, kde každý hráč má svůj specifický úkol. Tady jde spíše o menší prostory a intenzivní akci, kde si svého vojáka přizpůsobíte mnohem více a hře je teoreticky jedno, jakou třídu si vyberete.

Třídy mají ale obrovský dopad na systém bodování a hodnocení. Hra hodnotí každý aspekt, od úspěchu v jednotlivých zápasech, po povedené trefy, případně dlouhou životnost a týmovou práci. Hodnotí se i to, jak se držíte vybrané profese. Mnohem více bodů tedy ostřelovač dostane za to, že bude ostřelovat. Útočník pak dostává body jednoduše za to, že běhá po mapě a kosí vše, co se hne. Pro začátečníky je to většinou nejlepší volba. Jak získáváte body, postupujete v žebříčku hodností a odemykáte si postupně nové vybavení, psí známky na okrasu svého avatara či dokonce kompletní systém modifikace, jež se vám otevře po dosažení páté úrovně. Hra vám tedy nabízí opravdu velké možnosti, proč hrát dál a nedávný trailer to tak popsal opravdu přesně. Plníte úkoly? Máte body. Pomáháte týmu? Máte body. Campujete jak mimina? Máte kulový.

Můžete být tím, kým chcete

Výše vyjmenované odemykatelné bonusy jsou však jen špičkou ledovce. Podstatou jsou body, které si hromadíte. Co si za ně odemknete, to je zcela na vás. V závislosti na hodnosti se vám tak zpřístupňují nové zbraně, jejich vybavení a co je důležitější, bonusové funkce obleku. Pak si jednoduše zajdete do menu přizpůsobení a začnete svůj nákup. Jste úspěšný útočník? Pak bych na vašem místě investoval do zvětšeného zásobníku, optického mířidla a přívěsného granátometu. Nanooblek bych pak potěšil zlepšeným brněním a od věci není ani zakoupení útoku z nebes, který se vám nabídne při každém vyšším skoku. Jednoduše udeříte pěstí do země a kolemjdoucí nedobrovolně odcestují na jih.

Vlastní nastavení vybavení

Vše opět závisí na vámi vybrané třídě. Každá z nich má své specifické bonusy a schopnosti, takže vybírejte s rozmyslem. Naštěstí není problém během hry zkoušet nové a nové kombinace, kterých je téměř nekonečné množství. Všechny třídy mají společné jen jediné – schopnosti obleku a bonusovou pomoc. První jmenované asi nemusím nikomu vysvětlovat. Každý hráč má k dispozici nanooblek známý ze singleplayeru, díky kterému jsou všechny střety mnohem zábavnější a variabilnější, než u jiných akcí. Výpomoc hráči dostávají za sbírání psích známek zabitých nepřátel. Čím více jich před svou vlastní smrtí sesbírají, tím více vám hra pomůže. Můžete si tak aktivovat nepřátelský radar, který ukáže všechny nepřátelské vojáky, usmažit nějaké místo na mapě satelitním laserem nebo si zavolat na pomoc bitevní křižník vetřelců, který pěkně pocuchá řady protivníka. A tím se Crysis 2 velkou měrou liší od veškeré konkurence včetně Battlefieldu. Herní třídy hráče nijak neomezují a každý si ze svého supervojáka utvoří ideálního bijce přesně podle představ. Pokud se navíc držíte svého místa a správně plníte úkoly, dostáváte bonusové body i dříve uzamknuté funkce nanoobleku. Tady někdo skejsne na hodně dlouho.

Vlk samotář, nebo srdce party?

V oblasti herních módů se strachovat nemusíte. Módů je tu celkem šest a i přesto, že se většina řadí mezi adaptace známých klasik, zábavy si užijete dosyta. V rychlosti tedy proletím dvě klasiky v podobě Deathmatche a Team Deathmatche, kde není co vysvětlovat. Zteč představuje variaci na King of the Hill mód, kde jeden tým brání některý z bodů na mapě a druhý tým se jej snaží za každou cenu získat. Vysílač jako kořist je vtipnou variací na Capture the Flag, kde se vždy vybere někdo z hráčů a ten se stane terčem všech. Kdo udrží vysílač na sobě nejdelší možnou dobu, vyhrává.

Místo dopadu je jedním z nejzajímavějších módů, protože trochu připomíná Conquest z Battlefieldu. Na mapu jsou vhozeny vetřelské kapsle a začíná boj dvou týmů o jejich aktivaci a udržení. Spolu s klasickými přestřelkami v Deathmatchi se jedná o jeden z těch nejvíce využívaných módů. Nakonec jsem si nechal trochu nevšední mód s názvem Získej roboty, který tak trochu mluví za sebe. Po mapě jsou roztroušeni dva bioroboti, které musíte přivést k evakuačnímu vrtulníku, zatímco druhý tým vám v tom musí zabránit. Téměř všechny módy jsou tak známé variace na ty veskrze klasické, to však nemění nic na tom, že se tu variabilitou nešetřilo.

Stůj, nebo střelím. Stojím. Střílím!

Hra povětšinou běží jako dobře namazaný stroj a pokud si nastavíte grafickou stránku na únosnou mez, tak i docela svižně. Ani multiplayer a snížení grafiky nemění nic na tom, že je Crysis 2 jedna z nejnádhernějších her současnosti. Screenshoty v této recenzi ostatně mluví za vše. Za celou dobu mi kolísaly snímky pouze několikrát a po hrátkách v nastavení nebyl problém hru dobře přizpůsobit. Další výhodu vidím v relativně rychlém levelování a výše zmíněné přizpůsobitelnosti, díky které se povětšinou nestane, že se dostanete na mapu s nabušenými frajírky, jež hru hráli o pár dní déle, než vy. Díky tomu jsou téměř všechny zápasy vyrovnané a i vy se budete zvedat v žebříčku dost rychle. Velkou pochvalu si zaslouží mapy, kterých sice není mnoho, ale každá nabízí zcela jiný herní zážitek. Na rozdíl od konkurence jsou navíc téměř všechny mapy víceúrovňové, což v kombinaci s nanoobleky vybízí k experimentování a opravdu šíleným momentům. Autoři se tu tak soustředili především na kvalitu, než kvantitu a v tom jsme určitě zajedno.

Z různých fór včetně toho našeho se dalo dočíst, že mají mnozí hráči problémy s aplikováním CD klíče a jeho využitím. S podobným problémem jsem se setkal i já. Naštěstí z mé strany stačilo několikrát zadat klíč a restartovat hru, a vše začalo fungovat tak, jak má. V horším případě nevidím jinou možnost, než počkat na opravný patch, případně napsat vypípaný email Cryteku. Alcatraz s vámi.

Dehydratace je úhlavním nepřítelem

Po mnoha propařených hodinách v demoverzi i uzavřené betě jsem přibližně věděl, co očekávat. Až doteď pro mě byl jedinou smysluplnou multiplayerovou hrou Battlefield: Bad Company 2, jehož MP část opravdu nemá chybu. Nyní však přichází Crysis 2 a lidé tak mají o důvod více, proč zůstat online. Rozhodně nehodlám srovnávat tyto dva kolosy, protože každý vyniká trochu někde jinde, a přitom jsou si velmi podobné. Mohu ale s klidným srdcem říci, že máme na nějakou dobu na trhu nekompromisní titul, který stojí váš čas i peníze. Tedy alespoň do doby, než dorazí Battlefield 3. Ale i poté bude Crysis 2 důstojným konkurentem, který zabaví na dlouhou dobu.

PS: Komunita Zingu je v současné době multiplayerem Crysis 2 doslova unešena a redakce tak zve všechny, kdo si titul pořídili nebo si pořídit chystají, na návštěvu fóra, kde si můžete nejen vyměnit přezdívky a připojit se do bitvy s kamarády, ale i pořešit veškeré technické problémy. Těšíme se na vás!

Multiplayerová galerie

Všechny natípané obrázky najdete v naší galerii.

Crysis

Verdikt

Mistrovský singleplayer nyní doprovází neméně nabušený multiplayer, který se povedl takřka po všech stránkách. Technické problémy snad brzy vymizí a jinak nemohu na čistém nanobrnění najít jediný černý flek. Precizní práce pánové, precizní práce.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

skvěle promyšlené herní mechanismy
možnosti přizpůsobení herního stylu
účelné mapy
variabilita herních módů
grafické pozlátko
přetrvávající technické potíže
občasné lagy
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama