Decrypto – deskovka
Speciály Článek Decrypto – deskovka

Decrypto – deskovka

Jakub Němec

Jakub Němec

Platformy pkgsrc Desková hra

Dokážete předat svým přátelům kódovanou zprávu, aniž by ji zachytil soupeřící tým?

Reklama

Každý, kdo občas zasedne ke stolním hrám se svými přáteli, zcela jistě slyšel o českém fenoménu Krycí jména (pokud tomu tak není, okamžitě svou chybu napravte). Špionážní deskovka se slovy fascinuje především svou přístupnou hratelností a obrovskou znovuhratelností. Dlouho neměla na našem trhu adekvátního soupeře, což se možná změní nyní s příchodem kódování zpráv kamarádům v týmu, zatímco soupeři se budou snažit tuto šifru prolomit. Prvotina kanadského tvůrce Thomase Dagenais-Lespéranceho jménem Decrypto má potenciál zaujmout čestné místo ve vaší sbírce party her. Podlehnete ji?

Jak na pravidla?

Decrypto patří mezi tituly, u nichž se zapotíte při vysvětlování pravidel, ale jejichž hratelnost je po pochopení základních principů návykově jednoduchá. Také já se pokusím na několika řádcích nastínit základní premisu této deskovky, u níž po prvním zahrání rádi strávíte desítky hodin. Přítomní hráči se rozdělí do dvou týmů, černého a bílého, jimž náleží příslušné šifrovací klíče a dešifrovací obrazovky. Následně se zamíchají karty klíčových výrazů a přiřadí se po čtyřech jednotlivým týmům, jež je umístí do příslušných míst s červenými monitory. Tyto slova jim zůstanou až do konce partie.

Po rozmístění všech komponent nastává čas chopit se oboustranné záznamové tabulky a dojde na šifrování. Popíšu průběh kola z pohledu jednoho týmu, dejme tomu bílých. Obě skupiny si otočí svůj list na bílou stranu a čekají, jakými slovy se pokusí předat bílý šifrant číselný kód svému týmu. Nahlas vyřkne v pořadí čísel výrazy, jež mají evokovat ostatním pojmy na jejich tabulce. Použité pojmy musí být natolik jednoznačné, aby nedošlo k mylnému určení pořadí, ale zároveň dostatečně matoucí pro soupeře, kteří slova na obrazovkách nevidí. Následně se do tabulky napíší předpokládaná čísla a srovnají se zadáním. V případě, že se bílý tým zmýlí, dostane trestný žeton nedorozumění (po jeho druhém obdržení tým prohrává).

Následně se předá hlavní slovo černým, ale bílý tým je stále ve střehu. Na základě dříve zapsaných pojmů se snaží aktuálně vyřčené výrazy přiřadit k jednotlivým číslům. V této fázi je třeba zapojit intuici a fantazii, protože jinak se jim kód soupeře prolomit nepodaří. V případě, že bílí správně odhalí číselné pořadí černé šifry, dostanou za odměnu žeton zachycení. Ve chvíli, kdy některá skupina správně odhalí dvě zprávy, stane se vítězem. Aktivní a pasivní kola z pohledu jedné barvy se střídají tak dlouho, dokud některý z týmů nesplní podmínky výhry či prohry. Obvykle se tak stane během půl hodinky, v našem případě častěji dvojím zachycením kódu.

Po domluvě si hráči mohou zpestřit závěr partie tím, že se pokusí přesně odhalit slova na monitorech soupeře. Do obrazovek lze umístit 110 kartiček, na nichž je celkem 440 výrazů, čímž je zaručena vysoká znovuhratelnost. S častějším hraním se ovšem začnou pojmy opakovat, takže bude jen otázkou času, kdy se nápovědy propojí s konkrétními slovy. V tomto ohledu jsou na tom Krycí jména mnohem lépe, protože v nich se výrazy musí navzájem propojovat a to vždy podle různých schémat. Tím ovšem nechci říci, že by se Decrypto snadno ohrálo, právě naopak u něj strávíte desítky hodin skvělé zábavy. Hodně také pomůže hraní s různými lidmi, protože představivost u každého z nás funguje jinak, což značně ovlivní volené nápovědy.

Oči na stopkách

Dnes recenzované Decrypto má v záloze obrovskou zbraň, hráči se ani chvilku nenudí, protože musí být neustále ve střehu. U Krycích jmen nemusíte soupeře sledovat (i když vám může dost pomoci, když odhalíte jejich karty, abyste je nevybrali), zatímco zde buď přemýšlíte nad svými nápovědami, abyste nebyli penalizováni za chybu, hledáte vhodné jednoznačné výrazy, jež však zmatou druhý tým, nebo kombinujete slova soupeřů, abyste odhalili jejich šifru. Jednoduše nemáte čas se nudit, protože se po vás kontinuálně vyžaduje aktivita.

Osobně jsem se nejvíce bavil v roli šifranta, která se střídá mezi všemi hráči v týmu. Nemůže se tak stát, že se během celé partie budete na svého kódovače dívat s nechápavým výrazem, jak se to někdy podaří v Krycích jménech. Můžu vám zaručit, že pokud holdujete deskovám se slovy, tak s Decryptem se nerozloučíte po první hře. Jediným úskalím tak může být fakt, že nebudete pochopeni svým týmem, resp. narazíte na hráče s velmi slabou slovní zásobou, takže bude snadné prolomit jeho nápovědy.

V každém případě se investice do Decrypta v hodnotě 450 korun vyplatí. Někomu nemusí sednout technický retro vizuál, ale to by vás rozhodně nemělo odradit. Společnosti ADC Blackfire se totiž povedlo přinést na náš trh velmi povedenou party hru, u níž sice nebudete řvát jako tuři a zalykat se smíchy, ale bavit se u ní budete klidně celý večer.

Líbí se nám:

  • jednoduchý, svižný a funkční koncept
  • aktivita i mimo vlastní tah
  • vymýšlení šifrovacích slov dá zabrat, hlavně v pozdní fázi
  • pro hráče všeho věku
  • cena

Vadí nám:

  • vysvětlit pravidla může být náročné
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama