Deskovka: Descent: Výpravy do temnot
Speciály Článek Deskovka: Descent: Výpravy do temnot

Deskovka: Descent: Výpravy do temnot

Jakub Němec

Jakub Němec

2
Platformy pkgsrc Desková hra

Temné síly se chystají k mocné ofenzívě, kterou může zastavit jen banda statečných hrdinů.

Reklama

Už dlouho se na našich stránkách neobjevila recenze na pořádné RPG, které by vás do svých sítí stáhlo nejméně na dvacet hodin. Sáhli jsme proto do loňského roku (deskovky zrají jako víno) a podívali se na rozsáhlé dobrodružství Descent: Výpravy do temnot, za nímž stojí čtveřice amerických matadorů Adam Sadler (Warhammer Quest), Daniel Clark (Android), Kevin Wilson (Běsnění Drákuly) a Corey Konieczka (Star Wars: Rebelie, Eldritch Horror). Jejich spolupráce dala vzniknout epické výpravě proti plánu zloduchů na uzurpování království Terrinoth. Odvážíte se jim zkřížit plány?

Kampaň propojuje jednotlivé scénáře do lákavého celku

Ďábelská trojice Eliza, Merick a Alric Farrowovi se touží dostat k moci nad rozsáhlou říší a jediný krok je dělí od jejich úspěchu. Eliza potřebuje nutně najít všechny dědice mrtvého krále, jež po staletí je v upírském těle likviduje. Už je téměř na konci své snahy, když jí do cesty vstupuje mnišský řád vedený Helenou, který si vzal za úkol posledního chlapce rodu ochránit. Najímá si k tomu skupinu hrdinů, kteří ze šlechetných pohnutek a samozřejmě za dostatek zlaťáků vstoupí do služeb bojovníků proti temnotě. Souboj mezi dobrem a zlem se nerozhodne v jediné bitvě, a proto čekejte rozsáhlé putování po údolí Saradynu, během nějž se rozhodne, zda říši zahalí stín nebo budou ponuré síly rozehnány.

Dějová kampaň je podle nás rozhodně největším tahákem druhého revidovaného vydání Descent: Výpravy do temnot. Celkem je pro vás nachystáno 19 scénářů, které se různě větví na základě volby vítězné strany. Během partie totiž bude čelit Vládce zla, ovládaným jedním hráčem, maximálně čtyřem zvoleným hrdinům. Velkolepě podaný příběh vám zabere určitě dvacet hodin, takže během výběru slavných bojovníků buďte opravdu pečliví, během výpravy totiž nejde favority vyměnit. Delší časový horizont samozřejmě vyžaduje způsob, díky němuž půjde partie přerušit. Vše řeší přítomná tabulka, do níž zapíšete získané zkušenosti a peníze, nabalíčkujete aktuální stav hrdinů a můžete se ke hře vrátit později.

V Druhém vydání Descentu se objevuje poslední dobou velmi oblíbený kooperativní mód. Zajišťuje jej aplikace, jíž si musíte nainstalovat na vaše chytré zařízení (doporučujeme tablet), který vám bude házet klacky pod nohy v podobě pána jeskyně. Odpadá tak spoleh na kvalitního záporáka z řad vašich přátel a společnými silami se můžete pokusit srazit na kolena zlotřilce vedené digitální myslí. Aplikace funguje na podobné bázi jako u nedávno recenzovaného Panství hrůzy, vše je intuitivní a při tahu temného lorda pouze plníte pokyny zobrazené na obrazovce. Hra tak sice trošku ztrácí záludnosti vycházející z lidského myšlení, ale na druhou stranu se minimalizují nelogičnosti a chyby, jež by mohl méně zběhlý pán netvorstva nasekat.

Hra na hrdiny se vším, co k ní patří

Pokud vás neláká kampaň nebo máte obavy, že byste se nesešli ve stejném složení na její dohrání, není problém hrát každý ze scénářů zvlášť. Sice přijdete o příběhové propojení, ale na hodinku až dvě se zabavíte kvalitním dungeonem. Na druhou stranu můžete vyzkoušet různé kombinace hrdinské skupiny. V nabídce najdete osmičku statečných zastupující širokou škálu fantasy národů – kouzelník Leoric Sečtělý, lučištnice Jain Fairwood a paladin Avric Jasnobřit zastupují lidské plémě, elfské bojovnice Syndrael a Ashrian hájí barvy prastarého lesního lidu, Grisban Žiznivec je sekerou vybavený trpaslík, prohnaností vyniká gnóm Tomil Vrtonožka a pestrou skvadru uzavírá orcská kouzelnice Tarha Černá vdova.

Každý charakter má své specifické vlastnosti, které se projeví ve způsobu boje a pohybu po mapě, a je schopen provést jednou za střetnutí unikátní hrdinský čin, jež dokáže vytáhnout žoldáky ze spletitých situací. Navíc si u každé dvojice volíte povolání, jež určuje cestu vašeho hrdiny (pro každou skupinu máte dvě specializace, např. kouzelníci se mohou vydat cestou nekromancie nebo runové magie). Během své výpravy navíc získáváte další předměty, zbraně a relikvie, jimiž bude svou postavu vybavovat, aby mohla čelit složitějším výzvám, jak jsme u RPG her zvyklí.

Vládce zla má ve svém portfoliu vždy jiné přisluhovače, jež jsou odvozeni od aktuálního scénáře. Do jeho služeb vstupují goblinní lučištníci, zetlelí zombíci, kvežízniví barghesti, dvouhlaví ettinové a dokonce i stínoví draci. Havěti, kterou můžou hrdinové posekat, je zkrátka spousta. Mnohem zajímavější jsou postavy velitelů, kteří jsou v anonymním stvůrném davu vítaným občerstvením. Mimo ústřední trojice se setkáte s krvežíznivým baronem Zachariášem nebo zmutovaným drakem Belthirem, který umí protivníkům dost zavařit. Aby toho nebylo málo, tak Vládce zla má v rukou karty plné triků a pastí, jimiž podkopává nohy hrdinné skupině jdoucí mu po krku.

Na mapě je živo

Všichni milovníci měnících se map mohou zbystřit. Podobně jako v Doomovi nebo Zombicide se totiž ke každému scénáři váže jiný plán, jež si složíte z oboustranných dílů. Variant je dost, abyste měli pocit nového prostředí, po němž se budete se svými oblíbenci prohánět. Mimo lesa a hradních komplexů na něm najdete řadu překážek, které budou omezovat pohyb postav nebo je přímo můžou zranit. Zastavit se v lávovém poli či spadnout do propasti rozhodně není snem žádného dobrodruha.

Čtvercově rozsekaná mapa nabízí také neprostupné překážky, jež vytváří přirozené skrýše před ostřelováním hráčů pomocí zbraní na vzdálené cíle. Stejně jako příbuzné hry pracuje Descent s tzv. viditelností, kdy můžete zaútočit pouze na postavu přímo u vás (zbraně na blízku či pěsti) nebo na soupeře stojící na polích propojitelných s polem útočníka. Jednoduchý mechanismus přejde po chvíli do krve i začátečníkům, kteří se do podobné deskovky pouští poprvé.

Přes velký počet komponentů a figurek na herním plánu totiž budete mít vždy přehled o situace. Svižnému průběhu herního kola přispívá také intuitivní průběh tahu jednotlivých hráčů. Na počátku aktivujete své předměty a poté provedete dvě dostupné akce (pohyb, útok, aktivace dovednosti, odpočinek a další specifické činnosti), načež předáte žezlo ostatním. Kolo uzavírá Vládce zla, který aktivuje své nohsledy a přitom provádí zlovolné kousky statečným hrdinům. Vše se opakuje tak dlouho, dokud jedna strana nesplní podmínky vítězství daného scénáře, jež se může skládat ze dvou navazujících částí.

Štěstí v kostkách

Někteří již poznali, že v Descentu se objevuje řada prvků, které jsou společné Dračáku nebo jiným D&D hrám, a stále čekají, kdy se objeví jejich signifikantní prvek – kostky. Bez těch by to totiž u RPG deskovek nešlo. Šestistěnné předměty štěstěny totiž budou rozhodovat o každém vašem úspěchu či neúspěchu v rámci soubojů (kolikrát jsme skřípali zuby, když nám na povedenou kombinaci padlo na kostkách „vedle“) či zkouškách prověřující dovednosti vašich postav. Vliv náhody neodmyslitelně patří k danému typu stolních her a pokud vám ničí nervovou soustavu čekat na vytouženou kombinaci kostek, raději se poohlédněte jinde.

Na druhou stranu napětí, které s sebou Descent: Výprava do temnot nese, by se dalo v každé chvíli krájet a stejnou šanci na ne/úspěch má i váš protivník. Musí se nechat, že autoři této deskovky využili svých nejlepších nápadů z předchozích her a do druhé edice hry implementovali či pozměnili řadu prvků, jež ještě lépe zprostředkovávají příběhový zážitek. Svůj podíl na něm má nepochybně bohatá výbava krabice, v níž najdete velmi pěkně ilustrované díly mapy, pohledné karty a velké množství figurek, které oživí herní plochu. Obrovský dík patří českému distributorovi Blackfire, který se postaral o překlad obrovského kvanta textů včetně příběhového úvodu.

Pro někoho může být problémem cena okolo 1800 Kč, ale musíme brát v úvahu, co pod víkem této deskovky najdeme. Svým způsobem totiž cenovka nevybočuje z řady obdobně vybavených her. Descent: Výprava do temnot není hrou pro každého, kterou si vytáhnete, abyste zahnali nudu při dlouhém odpoledni. Tahle deskovka po vás vyžaduje plné soustředění a v případě, že se rozhodnete hrát kompletní kampaň, tak také věrnost všech hráčů, které přizvete ke stolu. Za váš čas se vám Descent odmění skvělým RPG zážitkem, který si časem budete chtít zopakovat, nebo se jen vrátíte k oblíbenému scénáři.

Líbí se nám:

  • příběhová kampaň, z níž si lze zahrát zvlášť libovolný scénář
  • rozmanitost postav a volby povolání
  • hra za Vládce zla
  • různé stupně obtížnosti
  • možnost kooperace proti umělé inteligenci v aplikaci
  • bohatá výbava komponenty
  • grafické zpracování
  • možnost dokoupit rozšíření Labyrint zkázy v češtině
  • česká lokalizace

Vadí nám:

  • hráči nemající rádi náhodu v kostkách ruce pryč
  • slabý Vládce zla může pokazit celou hru, resp. udělat ji příliš snadnou

Deskovou hru koupíte na Xzone.cz.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama