Deskovka: Ethnos
Speciály Článek Deskovka: Ethnos

Deskovka: Ethnos

Jakub Němec

Jakub Němec

Platformy pkgsrc Desková hra

Boj o říši Ethnos vrcholí. Kdo se stane jejím vládcem na konci věků?

Reklama

Fantasy světy mají mezi hráči stolních her své neotřesitelné místo. Vlastně si ani nedokážu představit lepší prostor, kde nechat pracovat svou fantazii. Pokud se autorovi povede vytvořit lákavé prostředí a přidat k němu fungující mechaniky, má deskovka nakročeno k úspěchu. Italský tvůrce Paolo Mori (Libertalia, Vasco da Gama) právě jedno takové univerzum vytvořil. Na konci předešlého věku lehlo staré království Ethnosu plamenem. Na vás je dát dohromady různorodá stvoření a vytvořit nové silné impérium. Přijmete tuto výzvu?

Nová říše na starých základech

Království Ethnosu padlo dračím ohněm. Stará spojenectví byla zpřetrhána na pozadí zničujícího konfliktu. Říše slavných národů upadly v prach. Do této situace přichází noví vládci, jež se budou snažit místní lid přetáhnout na svou stranu a na popelu Starého Věku vytvořit stabilní impérium s novými pořádky. Záleží na každém hráči, jestli svou přízeň bude směřovat pouze k některým starobylým národům nebo budou spravedlivě využívat služeb všech poddaných. Tucet národů se jen třese sloužit novým vůdcům, aby stáli po jejich boku během Zlatého Věku.

Ač může příběh dosahovat Tolkienovských rozměrů, není bohužel pevně spjat s průběhem partie. Dějová linka má bohužel pouze dokreslovat snažení dvou až šesti hráčů snažících se získat co největší vliv nad regiony Ethnosu, který se v našich končinách proslavil tím, že nevídaně detailně připomíná mapu Slovenska (co nám dějepisci o našich východních sousedech zatajili?). Dnes recenzovaná deskovka spojuje kombení karet s kontrolou území, což dohromady funguje úžasně, především ve větším počtu hráčů. Celou partii okořeňují různorodé vlastnostmi národů, jimž musíte přizpůsobit svou herní strategii, takže o znovuhratelnost je postaráno.

V doprovodu elfů, trpaslíků, orků a trollů

Celou partii ovlivní hned první úkon na začátku hry. Musíte totiž vylosovat šestici národů, které se v Ethnosu budou objevovat. Dvanáctka vyvolených, mezi nimiž chybí lidské plémě, přináší do průběhu hry obrovskou variabilitu. Tři národy (mořský lid, Orkové a obři) mají dokonce separátní bodovací tabulky, které vstupují do průběhu bodování a dokáží zamíchat situací, podobně jako trollové se svou obrovskou silou. Zdánlivě bezcenní hobiti se mohou postarat o postup vpřed díky své početní převaze, zatímco kostlivci sloužící k anektování území se na konci kola rozpadnou v prach.

Pokud si libujete v kontrole karet, zamilujete se do čarodějů a elfů, zatímco velitelé spoléhající spíše na vojenskou sílu využijí speciálních vlastností kentaurů, minotaurů a opeřeného lidu, který díky svým křídlům umí pohotově cestovat po mapě. Do závěrečného hodnocení zase vstupují lépe vládci spoléhající na hrabivé trpaslíky, kteří jim přinesou nejeden bod pro posun na stupnici slávy rozhodující o vítězi. Skupiny spojenců významně ovlivňují každou partii, a proto je dobré rozvrhnout si, na které budete klást větší důraz při volbě velitelů. Právě vůdcovství mnohonárodnostních skupin patří k základním pilířům deskovky Ethnos.

Vykládej opatrně, o vše ostatní přijdeš

V průběhu partie se přetahujete s ostatními hráči o území, které je různě bodované (losuje se na začátku hry). Během prvního Věku získá body jen ten nejudatnější, zatímco v dalších dvou kolech se k úspěchu dostanou i slabší dobyvatelé. Area control princip je zastoupen velikostí skupin, které k dané lokalitě přiřadíte. Šestice barevných regionů totiž odpovídá barevným rámečkům na kartách spojenců, jež postupně vybíráte z nabídky nebo dobíracího balíčku. Abyste mohli posílit svou pozici v daném kraji, musíte vyložit skupinu spojenců s hodnotou o jednu větší, než je vaše aktuální síla v lokalitě. Z počátku tak budete velmi snadno získávat žetony kontroly, ale s přibývajícími kousky bude situace čím dál složitější.

V ruce totiž můžete držet maximálně deset karet, z nichž následně vytvoříte skupiny spojenců. Buď se rozhodnete mít všechny karty stejného národa, nebo se soustředíte na barvu karet a vytvoříte etnicky pestřejší jednotku. Ať už se přikloníte k jedné či druhé variantě, důležitý je příslušník národa umístěný nahoře. Právě jeho vlastnost se v dané chvíli stává aktivní a vy se můžete rozhodnout využít jeho specifickou sílu, o níž jsem se rozepsal výše. V podstatě ovšem neexistuje jeden postup stoprocentně zaručující vítězství, protože musíte reagovat na soupeřovy tahy, proto je vra ve více hráčích (4+) mnohem zajímavější.

Navíc oponentům během svého tahu můžete významně pomoci, protože po vyložení vaší zvolené skupiny bojovníků musíte zbylé karty odložit a nabídnout je ostatním. Je docela stresující čekat na kýženou kartu, která vám má pomoci uzurpovat území, a místo ní nabírat členy nechtěných národů hodících se vašim soupeřům. Kolotoč vykládání a přibírání karet je ukončen vybráním třetího draka z dobíracího paklíku (vmíchají se sem na začátku partie), čímž je ukončen věk a boduje se.

Větší skupina přináší velkou slávu

Posun po stupnici slávy má několik fází a jejich vyhodnocení záleží na vašich volbách v průběhu Věku. Bodový zisk totiž přináší obsazené území, ale také velikost vašich armád. Někdo se klidně může vykašlat na anektování území a sbírat patnáctibodové posuny za obrovské skupiny spojenců před sebou (zdravíme hobity). S pořadím rozhodně zahýbají specifické vlastnosti obrů, orků a mořského lidu, u nichž si syslíte bodíky jinými způsoby. Až po započítání posledních zisků můžete určit pravého vládce Ethnosu, protože v průběhu partie se bude pořadí neustále promíchávat.

Ethnos rozhodně nepatří k hrám na krátkodobé zabavení. S každou partií se poučíte ze svých chyb, přijdete na nové kombinace a strategie, jež budete hned chtít uplatnit v další hře. Recenzovaná deskovka vám své kouzlo bude odhalovat postupně a s každým dalším střetem mu budete propadávat víc a víc. Po několika vstupních partiích se navíc jejich průběh o dost zrychlí, takže i v plném počtu šesti hráčů odhalíte vítěze do hodiny herního času. Za doporučenou cenu okolo tisícovky se vám investice do Ethnosu vyplatí, pokud kolem sebe máte větší skupinu lidí holdující fantasy střetům. Nenáročná pravidla přitáhnou i začátečníky, zatímco taktickou hloubku titulu ocení zkušení harcovníci, kteří si budou chtít zahrát i s méně ostřílenými přáteli.

Přitažlivost díla podporuje také grafické zpracování. Mapa Slovenska je sice úsměvná (alespoň pro našince), ale jednotlivé národy dostal na starost Kanaďan John Howe (Magic: The Gathering, Honba za prstenem), jenž se podílel na ilustracích Pána prstenů a dokonce navrhoval koncepty pro filmové zpracování Tolkienovy trilogie. Vůči barvám hýřícím obrázkům jiných autorů budou možná působit usedle, ale milovníky klasické knižní malby rozhodně potěší. Žetonům kontroly se dostalo také efektního zpracování s povedeným motivem. Od společnosti CMON (Cool Mini Or Not) jsme sice zvyklí na rozmáchlé edice plné figurek, ale jde vidět, že zvládnou i střídmější stolní hry. Poslední pochvala patří českému vydavateli REXhry za lokalizaci do mateřštiny a přivedení této zdařilé deskovky na náš trh.

Líbí se nám:

  • svižná hratelnost
  • pro více hráčů
  • srozumitelná pravidla s taktickou hloubkou
  • méně zkušení hráči už po pár partiích nebudou zaostávat
  • dvanáct rozličných národů
  • grafické zpracování karet

Vadí nám:

  • žetony mají tendenci se sypat (hlavně nemehlům)
  • slabší zážitek ve dvou hráčích (mnohem lepší hrát ve skupině 4-6)

Deskovou hru Ethnos koupíte na Xzone.cz.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama