Deskovka: Hrdinové bez záruky
Speciály Článek Deskovka: Hrdinové bez záruky

Deskovka: Hrdinové bez záruky

Jakub Němec

Jakub Němec

1
Platformy pkgsrc Desková hra

Udatní válečníci přišli v dungeonu o své zbraně, takže musí jít nakupovat za pět prstů.

Reklama

Pořádná párty hra musí být hlučná, plná smíchu a dalších komediantských kousků. To je jasně daný předsudek, který se bude snažit prolomit dnes recenzovaný kousek Hrdinové bez záruky. Během pobíhání po fantasy nákupním centru se totiž nesmí mluvit, posunky naznačovat ani jinak napovídat. Dánský autor deskovky Kasper Lapp postavil pravidla párty titulů na hlavu a paradoxně v jeho dílu vše skvěle funguje. Věřte, že se k téhle „tiché“ hře budete rádi vracet.

Loupit bez bázně a hany

Hrdinové bez záruky jsou spíše abstraktní hrou, u níž během chvilky zapomenete na prapůvodní příběhovou premisu a budete se snažit především splnit své úkoly, než vám dojde čas. Na druhou stranu pěkná ilustrace na krabici si zaslouží alespoň zmínku. Skupině složené z tradičních hrdinů (kouzelník, barbar, trpaslík, elf) se její poslední výlet za poklady moc nevydařil. V temných zákoutích podzemí byli poraženi a okradeni o veškeré vybavení. Jsou tedy úplně bez finančních prostředků, za něž by si mohli koupit nové pracovní pomůcky. Naštěstí se blízko otevřel obchodní dům, kde si právě takové zbraně mohou opatřit. Statečnou krádeží.

Principiálně posunujete po rozšiřující se mapě figurky zastupující jednotlivé charaktery tak, aby se dostali ke své charakteristické výbavě. Orientace na mapě je jednoduchá, vše je rozlišeno barevně i symbolicky. Jednotlivé prvky, které se během partie objeví, je velmi snadné rozklíčovat. Principy teleportů a odkrývání nových částí obchodu není nijak zvlášť složité pochopit. Hrdinové bez záruky vás vše velmi snadno naučí. Tvůrci zvolili během prvních sedmi scénářů postupné přidávání pravidel, takže nejste zahlceni hned na začátku.

Ty máš tak hezké oči

A snazší rozjezd přijde všem hráčům, kterých se u stolu může sejít až osm, k duhu, protože dohodnout se na společném postupu bez možnosti mluvit není nic jednoduchého. Ano, čtete správně. U Hrdinů bez záruky se mimo vymezené chvíle nesmí mluvit a při tom musíte v kooperaci bezchybně procházet obchoďák, než vám dojde čas. Aby toho chaosu nebylo málo, nejsou hráčům přiděleny role samotných postaviček (může s nimi posunovat kdokoliv u stolu), ale pouze v rámci samotné činnosti na přidělených kartičkách. V překladu, někdo může posunovat pouze nahoru, jiný používat eskalátory, zatímco další odkrývají nové čtvercové dílky mapy.

Takže pokud si váš spoluhráč nevšimne, že může pohnout figurkou vaším vytouženým směrem, můžete se zbláznit, hypnotizovat ho svým pohledem a upozorňovat jej jedinou pomůckou ve hře – figurkou „Dělej něco!“. Tu pánové z REXher přejmenovali na „datla“ díky reakcím hráčů a hlavně kvůli tomu, jak s ní budete významně třískat o stůl. Kvůli nutnosti sledovat pohyb všech čtyř postav a kontrolovat možnosti pohybu se z Hrdinů bez záruky stává postupně větší chaos a zároveň větší zábava. Šílený průběh herní partie je ještě okořeněn omezeným časem na vykradení nákupního střediska (věřte, že kolikrát na čas úplně zapomenete, budete hekticky pobíhat mezi obchody a pak si uvědomíte, že jste dávno prohráli).

Zkušenější a ostřílenější loupežníci v dobře secvičené skupině si následně mohou troufnout na větší výzvy. Nejen že přibudou speciální vlastnosti postav (ničení kamer barbarem, procházení malých otvorů trpaslíkem a podobně), ale můžete si přidávat podmínky vítězství, např. nepoužívat figurku „datla“ (to si potom vykoukáte oči) nebo vyřadit z provozu portály. Hrdinové bez záruky jsou přesně tím titulem, u kterého budete šílet, ale zároveň se u něj budete skvěle bavit. Sledovat nic nechápajícího kamaráda, na něhož všichni upírají svou pozornost, patří k nezapomenutelným chvilkám večera.

Samotářský režim přítomen

Může se stát, že se budete chtít podívat do kouzelného obchoďáku, ale zrovna nebudete mít pohromadě svoji věrnou bandu lupičů. Nevadí. Hrdinové bez záruky nabízí také solitérní mód rovněž založený na časovém presu, ale zároveň funguje jako náhodně namíchaný logický rébus. V rámci singleplayeru totiž máte k dispozici všechny pohyby ve srovnaném komínku, ale můžete používat aktuálně jen jeden. Takže se budete snažit co nejčastěji využít kartičku, která je na řadě u všech bojovníků, pak ji rychle vyměnit za další v řadě a tak dokola, dokud se vám nepodaří splnit uprchnout nouzovými východy s vybraným zbožím. Zážitek nebude tak vtipný, ale mozkovnu vám potrápí slušně.

V krabici s cenovkou okolo šesti stovek tak najdete chameleóna se schopností přizpůsobit se jakékoliv skupině hráčů. Slušná řežba začíná na počtu čtyř lidí u stolu, ale s počtem roste chaos, zběsilost i zábava. Promíchání jednotlivých mapových dílků s pěknými ilustracemi od umělce jménem Gyom zaručuje dostatečnou variabilitu a dlouhou životnost. Zaručeně se jedná o dobrou deskovku s přáteli na chatu nebo do hospody (i když se na vás ostatní budou dívat trošku skrz prsty).

Hrdinové bez záruky budou bavit děti i dospělé, protože jedna hra je ve zběsilém tempu dohrána nejpozději za čtvrt hodinky. Během jednotlivých partií se vypovídáte, vyčtete si chyby, popř. se pochválíte skvělou kooperaci, a hurá zpátky, protože tahle deskovka vás jen tak nepustí.

Líbí se nám:

  • netradiční koncept
  • tichá kooperace přinášející řadu vtipných momentů
  • svižné partie
  • první scénáře deskovky vás nenásilně naučí její principy
  • variace pravidel u pokročilých misí
  • „datel“
  • roztomilé a přehledné dílky mapy

Vadí nám:

  • natvrdlý člověk může zhatit celou operaci (a pak je terčem posměchu)
  • lidé nezvládající časovou tíseň se moc bavit nebudou a citlivější jedinci se mohou dokonce pohádat
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama