Deskovka: Lords of Hellas
Speciály Článek Deskovka: Lords of Hellas

Deskovka: Lords of Hellas

Jakub Němec

Jakub Němec

1
Platformy pkgsrc Desková hra

V temných časech řeckých dějin sestoupili na Zem bohové. Vypadali však jinak, než je známe z pohádek.

Reklama

Využití mytologických a pohádkových představ se tvůrcům stolních her nikdy neomrzí. Tahle studnice zajímavých podnětů totiž nikdy nevyschne, a navíc si myšlenky pradávných kultur můžete ohýbat podle svých potřeb. Podobně jako Adam Kwapiński a Marcin Świerkot z Awaken Realms, kteří se nechali inspirovat řeckými bájemi a dali vzniknout Lords of Hellas. Využili mezery v řeckých dějinách, známé pod názvem temné (popř. homérské) období, v němž povstala většina hrdinských eposů, které smíchali s mimozemskou tématikou. Že to nemůže fungovat? Omyl. Jak se dočtete na následujících řádcích, jedná se o velmi osvěžující počin, který prošel ohněm kickstarterové kampaně.

Poklekněte před novými bohy

Po pádu mykénské a minojské civilizace bylo lidstvo v krizi. Národy mezi sebou válčily a zalévaly pole achájskou krví. Šarvátky nebraly konce, dokud z nebe nesestoupily mocné bytosti vládnoucí vyspělou technologií. Řekové se je rozhodli uctívat jako bohy a oni věnovali svou přízeň některým z nich, a ty pozdější generace znala jako nebojácné hrdiny bojující za práva svého národa. S mimozemskými entitami ovšem zaplavily Helladu stvůry sužující místní obyvatelstvo. Bájní reci tak neměli klid, protože mimo půtky smrtelníků se museli popasovat s krvelačnými příšerami a dalšími úkoly, jež si nabrali na svá bedra.

Vy se jako hráči postavíte do čela jednoho ze čtveřice národů, který bude bojovat o čest a slávu proti svým soupeřům. V čele vašich lidí bude stát jeden z hrdinů vybavený božskými technologiemi a bude pouze na vás, jak povedete svou skvadru k vítězství. Tvůrci vám totiž nabízí hned čtyři možnosti zakončení této epické pouti. Můžete jít cestou dobyvatele a zabrat dvě kompletní oblasti Hellady, stát se miláčkem bohů a ovládat pět jim zasvěcených chrámů, skolit tři nestvůry a ulevit místnímu obyvatelstvu nebo potěšit jednoho z bohů a ovládat území s jeho dokončeným monumentem.

Každá ze zvolených taktik má svá úskalí, s nimiž se musíte popasovat. Své záměry je záhodno nejen správně naplánovat, ale také dobře skrývat před soupeři, aby vám vaše úmysly záměrně nehatili. Samozřejmě záleží, v kolika lidech se u stolu sejdete. Ve dvou hráčích není na mapě tak těsno (a proto jsou mírně upravená pravidla), zatímco kvarteto protivníků se bude bít o každý kousek místa na slunci. Titul Lords of Hellas se povedlo dobře odladit pro jakýkoliv počet hráčů, my jsme si jej ovšem nejvíce užívali ve třech – míra akce byla optimální a prostoje mezi tahy nebyly tak dlouhé. Už dost o obecných informacích, pojďme se podívat, jak se titul hraje.

V čele armády

Lords of Hellas jsou založeny na principu area control her. To v překladu znamená, že se se svými soupeři budete přetahovat o jednotlivá území a využívat všech vlastností i výhod, abyste jej udrželi. Proti vám bude mimo oponentů stát celá řádka mechanik házejících klacky pod nohy. Asi největší problém představují monstra, která v rámci dodržování pravidelného příjmu potravy budou likvidovat vaše hoplíty jedna radost. V rámci vašeho tahu tedy budete muset učinit řadu rozhodnutí, jak minimalizovat vlastní ztráty a co nejvíce zavařit soupeřům. Plánování budoucích kroků a improvizace proti tahům protihráčů je jasným receptem k vítězství.

Na začátku hry si přichystáte svého hrdinu s unikátními vlastnostmi (Achilles je skvělý vůdce, Héraklés touží po artefaktech, Helena se zaměřuje na obranu území, Perseus využívá k rychlému pohybu Pegase a Odysseus je skvělý dobyvatel), umístíte je dle své volby na mapu a aplikujete jeho počáteční výhodu. Následně přichystáte ostatní komponenty (desku hráče, figurky a příslušné žetony), namícháte balíčky karet, určíte počáteční události jako například hrdinské skutky a nestvůry (pokud vlastníte Terrain Expansion, jež nám byl poskytnut společností Albi, rozprostřete města). Setup téhle deskovky zabere asi čtvrt hodiny, ale poté si už můžete bez prodlev užívat slušně odsýpající taktické klání.

Každý hráč může během svého tahu zahrát libovolný počet svých základních akcí, a navíc v libovolném pořadí. Můžete se tak rozhodnout aktivovat vlastněné artefakty, přesunout jednoho ze svých kněží k nohám obrovských soch, aby získali výhodu podle úrovně stavěného monumentu, pohnout s hrdinou do jiného regionu na základě jeho rychlosti (plnit zde hrdinský úkol) a přestěhovat hoplíty podle úrovně vůdcovství. Z počátku se v jednotlivých akcích můžete trochu ztrácet, ale s odehranými minutami budete automatizovat své úvahy a tím se o dost zkrátí prodlevy mezi tahy.

Své působení v aktuálním kole můžete uzavřít jednou ze zvláštních akcí. V každém ovládaném regionu s městem můžete verbovat hoplíty, v rámci pochodu můžete přesunout celé vojsko z jedné oblasti do sousední bez ohledu na počet vojáků, stavba chrámu vám přinese nového kněze (možná i požehnání bohů) a v případě, že vlastníte žeton regionu, můžete uzurpovat vybranou oblast.

Válečná stezka

V rámci agresivněji pojatých akcí se můžete připravit na nadcházející události (doplnit zdraví, verbovat bonusového hoplíta či přibrat bojovou kartu) nebo vyrazit na lov monstra. Konfrontace s příšerami, mezi nimiž najdete Minotaura, Kerbera, Hydru a další řecké trýznitele, má relativně jednoduchý průběh. Během svého útoku se snažíte na základě symbolů z bojových karet co nejvíce poranit mýtickou stvůru, načež ona reaguje svým protiútokem. Boj trvá do zabití příšery, při absenci vhodných útoků nebo do čtyřnásobného poranění hrdiny. Zranění nestvůře zůstává, takže další střet je o něco lehčí (pozor, ať vám někdo vaši trofej nevyfoukne před nosem).

Poslední možností ze skupiny zvláštních akcí je budování monumentu. Ve své podstatě se jedná o menší reset herního rozestavení. Hráči odeberou své kněží od monumentů, aktivní hráč přijme do svých služeb nové náboženské pracanty, všichni odstraní žetony ze zvláštních akcí a nabijí své vyčerpané artefakty. Poté přijde na řadu fáze nestvůr, během níž se budou pohybovat a plenit na základě svých vlastností, a fáze událostí, ve které se objevují nové hrdinské úkoly (což je fajn) nebo posilují příšery (což je nemilé). Takto se opakují jednotlivé tahy hráčů, dokud nevzejde vítěz.

Se svými soupeři se vlastně střetnete pouze v rámci bojů armád, které si popíšeme níže. Jinak si v podstatě škodíte tím, že si přebíráte území, plníte úkoly a rubete monstra. Nebojte se však, že interakce bude málo. Ve chvíli, kdy se na plánu těsní čtyři hráči se válkám o území v podstatě nevyhnete, zatímco u trojice a dvojice soupeřů si můžete spokojeně hrabat na svém písečku. Prostě záleží na zvolené strategii vedoucí k vítězství.

Ve chvíli, kdy se po dokončení přesunu hoplítů ocitnou v jedné oblasti dvě armády, započne bitevní klání. V jeho rámci proti sobě stojí různě silné armády, k jejichž bojové síle se připočítávají speciální vlastnosti hrdiny, božská požehnání a číselné hodnoty bojových karet, které mohou oba hráči zahrát. Jejich silné vlastnosti jsou ovšem vykoupeny krutou daní, kdy budete muset obětovat některé své věrné hoplíty. Dokonce může krvavý střet zajít až tak daleko, že umřou všichni, což v myslích dějepisců vyvolá vzpomínky na proslulého vojevůdce Pyrrha. Po ukončení bitvy buď prchají obránci a přenechají své pozice útočníkům, nebo se stáhnou agresoři do regionu, z něhož vyrazili. Bitvy jsou dynamické, plné záludných zvratů, a i přes chvíle vzteku jsme si je velmi užívali.

Zábava na dlouhá letní odpoledne

Tvůrci si dali obrovskou práci, aby vytvořili zábavnou a svižnou deskovku, což se jim podle nás povedlo. Aby svůj koncept dotáhli k dokonalosti, nezapomněli ani na hráče, kteří nesehnali žádného protivníka mezi svými přáteli. V Lords of Hellas se totiž sami můžete postavit proti invazi mocné perské armády. Kampaň pro jednoho hráče je rozdělena na dvě dějství a má samozřejmě dost podstatně upravená pravidla i vlastní hrací plán na druhé straně desky.

Pohroužení do obrany řeckých držav proti agresi maloasijské říše bychom však doporučili spíše zkušenějším hráčům, kteří už za sebou mají několik partií proti živým spoluhráčům. Příběhové peripetie odhalovat nebudeme, abyste měli alespoň nějaké překvapení. Můžeme však prozradit, že díky algoritmu losování událostí je kampaň velmi dobře znovuhratelná, protože se vždy budete muset vypořádat s novými a jinak poskládanými problémy spočívající v postupu Xerxovy armády.

Jak tedy shrnout dnešní recenzi? My jsme z Lords of Hellas nadšení. Přes relativně delší učení všech principů jsme se propracovali k jádru deskovky, jež relativně slušně odsýpá, má zdravou míru interakce a zároveň nemusíte dlouho čekat na svůj tah. Takticky naladění jedinci se budou vyžívat v širokých možnostech proveditelných akcí, které vedou k jednomu ze čtyř vítězných konců. Velmi kladně hodnotíme také souboje s monstry i armádami protihráčů, v nichž hraje svou roli strategie, odhad a také troška potřebného štěstí při tahání karet.

Svou zvláštní kapitolu si zaslouží řemeslné zpracování obsahu krabice. Plán je i přes velké množství grafiky přehledný (i v případě, že nezakoupíte Terrain Expansion), okamžitě víte, kde se dají stavět chrámy a kde stojí města. Stejně designérsky povedené jsou tabulky monster a hráčů, na nichž okamžitě vidíte vývoj své postavy v rámci jednoduchého RPG systému. Z počátku může velké množství komponent působit zmatečně, ale to je jen prvotní dojem. Absolutorium zaslouží provedení figurek. Hoplíté a kněží jsou pro každý národ jinak zpracovaní, monstra jsou náležitě děsivá a monumenty na plánu působí majestátním dojmem.

Díky figurkové a žetonové výbavě titulu se cena Lords of Hellas pohybuje okolo dvou tisíc (za pětistovku navíc seženete modely měst a chrámů), ale díky kvalitnímu zpracování a velké znovuhratelnosti se nám nezdá, že by šlo o přemrštěnou cenu. Samozřejmě po ní pravděpodobně sáhnou nadšenci do stolních her a deskové kluby, kde bude zrovna tato hra vysoko na žebříčku popularity. Svou přízeň si dílo zaslouží svým skvělým propojením tématu technologií s řeckými bájemi, které našinci ještě více přiblíží povedená česká lokalizace od místního distributora Albi.

Líbí se nám

  • propojení zajímavého tématu se hrou
  • svižná hratelnost
  • čtyři cesty k vítězství
  • široká škála možností
  • snadná pravidla, která se však trochu déle učí
  • soubojové principy (ať už mezi hráč nebo s monstry)
  • v žánru hry relativně krátké prodlevy (u zkušenějších hráčů)
  • přehledná grafika
  • zpracování figurek
  • možnost dokoupit figurky měst a chrámů zvlášť (nepromítne se do ceny základní krabice)
  • možnost rozšíření pro více hráčů a noví bozi (zatím pouze anglicky)

Vadí nám

  • z počátku složitější setup
  • poklízení figurek (z počátku je to docela hádanka, jak to všecko nacpat dovnitř, i když má vše svůj „chlíveček“)

Deskovou hru Lords of Hellas v češtině, včetně rozšíření, koupíte v obchodě Xzone.cz.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama