Detektiv: Po stopách zločinu – deskovka
Speciály Článek Detektiv: Po stopách zločinu – deskovka

Detektiv: Po stopách zločinu – deskovka

Jakub Němec

Jakub Němec

Platformy pkgsrc Desková hra

Láká vás policejní práce? Detektivní agentura Antares vám dá příležitost v několika případech.

Reklama

Už dlouho jsme v našem speciálu nepředstavili stolní hru s velkým důrazem na příběh. Polský tvůrce Ignacy Trzewiczek se řadí k tvůrcům pracujícím s výraznou dějovou linkou, takže vás asi nepřekvapí, že ani jeho nejnovější počin lokalizovaný do češtiny Detektiv: Po stopách zločinu vám mimo příjemné hratelnosti nabídne také vypiplaný scénář, který budete postupem času sami odhalovat zkoumáním důkazů. Necháte se zlákat dobrodružstvím ve stylu Kriminálky Las Vegas?

Příběh v pěti případech

Detektiv: Po stopách zločinu se zakládá na silném zážitku spočívajícím v poznávání nových skutečností během policejní práce pro soukromou agenturu Antares. Proto se o dějovém zasazení díla Ignacy Trzewiczeka (Settlers: Zrod impéria, Robinson Crusoe: Dobrodružství na prokletém ostrově, První Marťané: Dobrodružství na rudé planetě) zmíním jen okrajově, protože bych vás jakýmikoliv bližšími informacemi ochudil o pečlivě laděný zážitek. Váš pětičlenný tým složený z aktivních agentů a konzultantů (v závislosti na počtu hráčů) se od prvního případu Muž se zlatými hodinkami začne potýkat s řadou překážek, z nichž se některé se projeví až v pozdější době.

Autorům scénáře (Przemyslaw Rymer, Jakub Lapot) se povedlo umně propojit jednotlivé případy do kvalitního mixu, jenž se začne postupně otevírat všímavým hráčům. Občas se dokonce jedno vyšetřování prolne s následujícími pomocí karet, které během hry na základě zápletky zařadíte do příslušného balíčku. Celý mechanismus tak dává pocit napětí a tajemna, jak aktuální činy ovlivní budoucí vývoj příběhu a následující vyšetřování. Samotné texty na kartách přímo dýchají atmosférou, takže se velmi dobře dokážete vžít do pocitů detektiva pídícího se po každé stopě, kterou může získat.

Příběh si budete od začátku dotvářet sami vlastními dedukcemi, o nichž vám nikdo neprozradí, jestli jsou správné nebo ne. Bujná fantazie může být mnohdy dost na škodu, ale netradiční přístup může sklidit své ovoce. Během partie se totiž nestihnete dostat ke všem indiciím vedoucím k odhalení zločince, takže si musíte některé chybějící dílky domyslet. Vaše činy jsou totiž omezeny časovým presem, kvůli kterému budete muset promýšlet své kroky dopředu. V každém případě jednou odhalené stopy si již pamatujete, takže druhý průchod hrou vám může doplnit mezery v myšlenkové mapě, ale podobně jako u legacy her je znovuhratelnost Detektiva hodně malá.

Mravenčí práce

Spolu s hlavním negativem legacy her musím ihned uvést největší klad – totální vžití do hry. Příběh je pevně propojen se všemi aktivitami, jež během partie podstoupíte. Se svým týmem až čtyř spoluhráčů bude zkoumat důkazy v laboratoři, prohrabávat archivy, vyslýchat svědky a mnoha způsoby ověřovat jejich alibi. V případě, že vám bude některý z prvků podezřelý, můžete jej pomocí speciálních schopností svých postav (zastoupených omezeným počtem žetonů) pořádně proklepnout. Někdy se tak notně posunete k cíli vyšetřování, jindy získáte zajímavou informaci do budoucna a občas prostě jen vyplýtváte drahocennou dovednost zbytečně.

Dalším trumf Detektiva se neukrývá pod víkem krabice, ale ve vašem notebooku, popř. tabletu. Pátrací deskovku totiž doplňuje elektronická databáze přímo dostupná přes internet, v níž budete zjišťovat detaily o důkazech, podezřelých a obětech. Budete si tak připadat jako jedna z postav seriálů z řady CSI (Kriminálka Miami/Las Vegas/New York), která se přehrabává tuny dat, než najde indicii usvědčující pachatele. K jednotlivým složkám vás budou odkazovat klíčová slova na kartách. Je sice mírně nepohodlné vypisovat kódy důkazního materiálu do systému, ale ve chvílích, kdy vám systém potvrdí shodu, div radostí nevyskočíte do vzduchu.

Zde se projevuje mnohými milovaná, jinými proklínaná mechanika únikovek. Jakmile přehlédnete nějaký detail, nebo špatně vyhodnotíte stopu, dostanete se do spirály, z níž se jen těžko vymotává. Z vlastní zkušenosti poradím dát si pauzu, třeba posvačit a nemyslet na případ. Nakonec s čistou hlavou projděte poznámky na papíře (a že jich budete psát opravdu hodně a sestavovat je do myšlenkových map) a snad najdete skulinu v úvaze.

Případy totiž nejsou samy o sobě nijak extra záludné, jen vyžadují od hráčů maximální soustředění po celou dobu dvou až tří hodin na jeden kousek pětidílné skládačky. Celkově tak strávíte nad Detektivem až patnáct hodin, což je slušný počin na úrovni deskových „jednorázovek“. O vašem případném úspěchu či nezdaru rozhoduje závěrečná série otázek, po jejichž úspěšném zodpovězení jste bodově ohodnoceni. Jen pozor na odčítání stresových bodů za přesčasy, jež dokonce mohou hru předčasně ukončit.

Četba výhodou

K závěru naší recenze musím připojit jedno upozornění, které se u některých hráčů okamžitě promění v klad. V Detektivovi se musíte připravit na čtení a poslouchání hromady textů. Jestli se vaše hráčská společnost písmenek děsí, asi se koukněte po jiné zábavě, protože Trewiczekova představa deskové hry by mohla ohrozit vaši duševní rovnováhu. Zároveň s tímto varováním je třeba pochválit pracanty českého distributora titulu REXhry za to, že nám veškerý obsah naservírovali v naší mateřštině.

Skupina mých přátel se u projektu Detektiv: Po stopách zločinu velmi dobře bavila a až na občasné záseky nám to pěkně odsýpalo. Z mého pohledu se poměr ceny přibližně stovka na hodinu u této příběhové hry vyplatí (deskovku pořídíte od 1200 Kč). Po dohrání se k ní můžete s odstupem času ještě jednou vrátit a poté titul směnit za jinou legacy záležitost s přáteli. Svou příběhovostí, hratelností a uhlazeným vizuálem si je určitě také získá.

Líbí se nám:

  • zážitek z detektivní práce
  • doprovodná databáze posiluje atmosféru
  • případy propojené příběhovou linkou
  • snadná pravidla
  • kooperativní zážitek (každý může přispět nápadem)
  • přehledná grafika
  • potenciál vydání dalších případů (jeden již vyšel)
  • pro někoho velká porce čtení

Vadí nám:

  • při nepozornosti se můžete snadno ztratit
  • omezená znovuhratelnost
  • pro někoho velká porce čtení

Deskovku koupíte na Xzone.cz.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama