Dodatečné informace k Assassin's Creed: Odyssey
Assassin's Creed: Odyssey Novinka Dodatečné informace k Assassin's Creed: Odyssey

Dodatečné informace k Assassin's Creed: Odyssey

Jan Kalný

Jan Kalný

59
Platformy Windows PC PlayStation PlayStation 4 Xbox Xbox One

Jak fungují questy, nové dovednosti, co lodě, průzkum? Víme všechno.

Reklama

Oficiální představení Assassin's Creed: Odyssey zanechalo v mnoha lidech smíšené pocity. Ubisoft ovšem na svém webu vydal spoustu dodatečných informací, které poodhalují další změny nebo zajímavosti celé hry a mohly by někoho z vás přesvědčit a změnit váš názor. Ať už o tom, že bude Odyssey zajímavou hrou, nebo o tom, že kompletně ztratila tvář Assassin's Creed.

Protože je informací celkem hodně, tak pro dobro všech jsou vypsané v bodech, aby se daly lépe strávit.

  • Jádrem hry je rozhodování a rozhodnutí, která mění příběh. Co říct, komu věřit, co udělat? To je na vás.
  • AC: Odyssey se odehrává 400 let před Origins.
  • Nehrajete tedy za asasína, ale žoldáka, kterého nepoutá žádné krédo a může si dělat, co chce. Klidně i zabíjet civilisty.
  • Obě hlavní postavy (Alexios a Kassandra) sledují stejný příběh a potkají stejné postavy.
  • Zároveň nejste ale jenom Sparťanem, jste také potomkem legendárního Leonidase a na důkaz toho máte hrot jeho kopí.
  • Také se vrací Orlo-dron, který se tentokrát jmenuje Ikaros.
  • Leonidovo zlomené kopí funguje v souboji jako dýka (sekundární zbraň) nebo, v uvozovkách, „skrytá čepel”. Zároveň jde ale o artefakt První civilizace, který dá vaší postavě skoro až nadlidské dovednosti, které budete postupem hry odemykat.

  • Během hry budete čelit velkým i malým rozhodnutím a pomocí dialogových voleb si také budete moci zvolit například s kým bojovat (bok po boku) nebo s kým vytvořit romantický vztah.
  • Některé questy budete moci rovnou odmítnout, což může vést k jiným a novým někdy později.
  • Hrát můžete tak, jak chcete. Můžete být přátelští a pomáhat, nebo všechny vraždit a okrádat.
  • Pokud ovšem budete jednat nezákonně a proti nevinným, může na vás být vypsaná odměna.
  • Čím větší odměna za vaší hlavu je, tím více jiných žoldáků po vás půjde. Ostatní žoldáci fungují podobně jako fylakové z Origins. Lze jejich pohyb vidět na mapě, když se k nim přiblížíte, tak zazní roh, a mohou vás velmi snadno zabít. Navíc mohou mít ochočené zvíře po ruce.
  • Bez odměny po vás nepůjdou, ale pokud odměnu máte, pomalu se budou dostávat na vaší pozici a mohou zaútočit i v tu naprosto nejméně vhodnou chvíli. Například uprostřed bitev nebo infiltrace. Občas se jich objevit i více najednou.
  • Můžete se jich zbavit hned několika způsoby. Klasicky je můžete zabít, můžete odměnu zaplatit, nebo můžete zabít onoho člověka, který na vás odměnu vypsal. Pokud navíc dokážete ostatní žoldáky překvapit a srazit na kolena, je možné jim udělat lepší nabídku a rekrutovat je do své posádky na lodi.
  • Rekrutovat také můžete skoro každého, koho potkáte. Ovšem ne každý vaší nabídku přijme. Herní ředitel hry Scott Phillips také dodává, že v jádru znamená tato věc jedno; když v Odyssey narazíte na nepřítele, není to jen nepřítel, je to potenciální člen vaší posádky, kterého můžete zkusit nějak rekrutovat.
  • E3 ukázka hry se odehrává na ostrovech Delos a Mykonos, dvou velmi malých částech hry.
  • Loď samozřejmě hraje v Odyssey obrovskou roli a Adrestia, pojmenovaná po bohyni osudu, vám pomůže v průzkumu celého světa hry, který je 1,6krát větší než v případě Origins, přičemž zhruba polovinu z toho tvoří právě voda.
  • Nepřátelské lodě můžete nekompromisně srovnat se zemí… nebo spíše s vodou. Můžete do nich narážet a rozdrtit je vejpůl, můžete na ně házet oštěpy nebo po nich střílet ohnivými šípy. Případně na ně můžete jít s taktem, loď vyřadit, nalodit se a pokusit se získat jejich poklady.
  • Když už je zmínka o pokladech, i pod vodou je můžete najít. Blíže k břehu najdete potopené lodě a jeskyně, zatímco mimo civilizaci zase spíše žraloky.

  • Občas je možné, že vám v jádru stejný úkol zadá více postav a každá z nich navrhne jiné řešení. A jiné než navrhované řešení může změnit, co si o vás ony postavy myslí.
  • K dokončení vašeho hlavního úkolu nemusíte vždy dělat všechny ostatní pod-úkoly. Pokud máte za cíl někoho zabít - příkladem v článku je Podarkes - můžete na to jít jakkoliv chcete. Můžete dělat všechny úkoly a pokusit se ho oslabit a snížit jeho postavení, což může vyústit v jeho vykopnutí z chráněné oblasti a tudíž snadné eliminaci; nebo můžete všechno ignorovat a rovnou jít po něm hlava nehlava.
  • Alternativně lze také plnit vedlejší úkoly z nástěnek. Jde o krátké, jednorázové úkoly, jako například potopit pirátskou loď nebo najít ukradený předmět.

  • Jednou z největších změn soubojového systému je fakt, že nyní už nemáte po ruce štít, kterým byste blokovali údery. Nepřátelské útoky budete moci pouze odrážet pomocí hrotu Leonidova kopí při zmáčknutí tlačítka ve správný moment.
  • Podržením tlačítka k „blokování” se dostanete do rychlého menu, ze kterého můžete - pokud máte dostatek adrenalinu, který se nabíjí zabíjením - použít jednu ze čtyř speciálních dovedností, které si vyberete.
  • Tyto dovednosti si můžete vylepšovat a upravovat pro další potřeby. Jsou přitom rozdělené do částí Hunter (lovec), Assassin (zabiják) a Warrior (válečník).
  • Některé dovednosti jsou přitom už známé. Ubisoft dává jako příklad fakt, že budete moci speciální funkce luků z Assassin's Creed Origins aplikovat na libovolný luk v Odyssey. Už tedy nejste omezeni na to, že predátorský luk je prostě predátorský luk a válečnický prostě válečnický.
  • Těšit se také máme na spoustu dalších dovedností. Tou první je Spartan Kick (Spartský kop). Takže je jenom otázka času, než tohle někdo spojí s jednou ikonickou hláškou.
  • Druhou odhalenou schopností je Rush Assassination (Hbité zavraždění), které vám dovolí hodit hrot kopí na vzdáleného nepřítele a téměř okamžitě se k němu přiblížit a kopí si vzít zpět.
  • Třetí schopností je Shield Break (Zlomení obrany), která dovolí vzít nepříteli štít, fláknout ho s ním a odhodit.
  • Během soubojů se také budete moci uzdravovat nebo vaše zbraně infuzovat (pro lepší pochopení: „nasáknout”) například ohnivými nebo jedovatými efekty a bonusy. Tedy pokud máte dostatek adrenalinu a samotnou schopnost odemknutou.
  • Čtvrtá bokem zmíněná schopnost je možnost se stát téměř neviditelným. Jak moc nebo na jak dlouho ale není jasné.
  • Pátou odhalenou schopností, která je tentokrát pasivní, je Leap of Faith, která vám dovolí provést ikonický skok důvěry z libovolného vyvýšeného místa, aniž by vás to zabilo. Vylepšení této schopnosti může vést i k tomu, že už nikdy nebudete z pádu poškozeni.

Tyto na první pohled divné schopnosti se snaží Phillips vysvětlit celkem pochopitelnými argumenty.

„Artefakty První civilizace jsme mohli napříč celou sérií vidět hned několikrát. Jablko ráje je ten nejikoničtější a Leonidovo kopí je náš způsob, jak podobný artefakt přivést nejen do příběhu, ale i samotné hratelnosti. Hráči měli možnost okusit Jablko ráje už v minulosti, ale zde je artefakt První civilizace celou hru a můžou si ho vylepšit. A díky speciálnímu spojení mezi ním a vaší postavou, což více rozvedeme v průběhu hry, můžete získávat dodatečné dovednosti.”

„Tato hra je skutečně o řádu a chaosu, a vysvětluje vznik obrovské války, kterou nakonec budou vést asasíni a Templáři proti sobě,” dodal producent hry Marc-Alexis Côté. „Hra neobsahuje skrytou čepel. Poprvé v historii série nebudete hrát za asasína. Ale to nám zároveň dovolí vyprávět trochu jiný příběh. Takový, který budou moci hráči sami vést tam, kam chtějí, a který jim dovolí vytvořit si vlastní odyseu.”

Assassin's Creed: Odyssey vychází 5. října na PC, PlayStation 4 a Xbox One. Hru předobjednáte v obchodech Xzone.cz a GameExpres.sk.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama