Frozen Endzone – strategický touchdown budoucnosti
Preview Článek Frozen Endzone – strategický touchdown budoucnosti

Frozen Endzone – strategický touchdown budoucnosti

Jan Kalný

Jan Kalný

5

Nepřímé pokračování strategické hříčky Frozen Synapse je zatím několik měsíců od nás, ale to neznamená, že se na to nemůžeme kouknout. Jak si tedy zatím vede?

Reklama

Mode 7 Games, autoři, kteří si hrdě stojí za úspěšným Frozen Synapse, oznámilo pokračování, které se svým předchůdcem nemá téměř nic společného. Dejme tedy sbohem futuristické válce a přivítejme futuristický fotbal!

Recept na šílenou hru

Zajímavé hry a nápady jsme v poslední době viděli několikrát. Ale tohle s přehledem předčí jakékoliv šílené nápady, které se nemusely do her nikdy dostat. Futuristický americký fotbal hrající se na střeše s příměsí RPG a strategických prvků, kooperace mezi vámi ovládanými hráči a značnou dávkou endorfinu? Ať chcete, či ne, tohle je recept na futuristickou šílenost...

Ve hře na vás čeká, i přesto, že jde primárně o multiplayerovou hru, singleplayer. Nabídne jednoduchý příběh s trénováním vašich hráčů a úkolem dostat se do první ligy.

Stejně jako Frozen Synapse, i Endzone by mělo nabídnout takové možnosti, jako je Skirmish – tedy automaticky generované mise a mapy, kde si můžete do detailů zadat, kolik bude protivníků, kolik vás a další. Chybět nebude ani tréning, ve kterém se naučíte všechny základní věci. Válka může začít!

Někoho jsem mohl již těmito pár větami odradit od této hry, pravdou ale může být, že si zaslouží šanci, takže pěkně od začátku.

Mějte oči otevřené

I přesto, že se většina her snaží ukázat budoucnost jako špatnou a temnou, Frozen Endzone na to jde zcela jinak. Vy nebudete o okolním světě vůbec vědět, vás bude zajímat jen to, jestli je míč na soupeřově půlce nebo ne.

Prostředí ovšem nebude až tak monolitické, jak se může na první pohled zdát. I přesto, že se bude hrát na střechách mrakodrapů, nikdo přesně neřekl, že střecha bude jen nudný čtverec. Na střeše na vás totiž čekají překážky, přes které prostě neproběhnete. To vám dává výhodu, ale i nevýhodu. Míč přes překážku přehodíte a nemusíte se starat o tolik pozic, kudy nepřítel může proběhnout; to samé ovšem platí pro vás, protože nebude tolik míst, kde budete moci proběhnout vy. Mapy budou totiž náhodně generované a tak není možné narazit na úplně stejnou hrací plochu jako v předchozím zápase.

Tenhle půjde sem, tenhle hodí míč támhle a ty... Ty ho drž!

Princip hry, jak již bylo několikrát řečeno, je založen na strategických prvcích v tazích. Avšak ne klasicky, jak je známo. Tahy udělají oba hráči ve stejné době, teprve až budou oba hráči hotoví, hra se spustí a jejich zadané úkony budou vykonány nezávisle na tom, co udělá druhý hráč.

Hra vám kromě pohybů nabídne další možnosti, jako je sražení nepřítele k zemi, držení jej či hození míče jinému spoluhráči – zde ovšem existuje riziko, že jej chytne spoluhráč, hodíte ho špatně nebo nehodíte vůbec, protože vás někdo srazí k zemi.

I přesto, že je ragby násilnou a agresivní hrou, taktice se zde nevyhnete, a bez ní prohrajete dříve, než začnete. Vaší největší zbraní je moment překvapení a musíte svého soupeře jednoduše obelhat, abyste se dostali s míčem na jeho ENDZONE – tedy pole, kam je potřeba míč dostat k výhře.

Dle slov vývojářů, bychom měli očekávat i několik vylepšení pro naše roboty, ovšem jenom v rámci singleplayeru k zachování balancu.

Zábava teprve začíná

Celkový dojem z této hry je převážně tvořen z negativity k americkému fotbalu. Ovšem kombinace akční tahové strategie a sportu zní velmi vážně a zajímavě. Mode 7 Games již dříve ukázali, že hry dělat umí, i kdyby zněly sebevíc šíleně. Musíme jen držet palce a vývojáře podpořit, třeba i na Steam Greenlightu.

Frozen Endzone je naplánované na rok 2014 pro PC, Mac a Linux.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama