Game of Thrones MMO – Západozemí z vlastní online perspektivy
Preview Článek Game of Thrones MMO – Západozemí z vlastní online perspektivy

Game of Thrones MMO – Západozemí z vlastní online perspektivy

12

Free-to-play výlet do světa Georgie R. R. Martina se odhaluje. Jde o dárek fanouškům nebo bohapusté rejžování peněz?

Reklama

Akce GDC 2012 je populárním hubem videoherních novinek. Někdo ukáže hratelné demo, jiný, jako online gigant BigPoint (Battlestar Galactica Online) a nezávislý vývojář Artplant, pustí pouze orální vyprávění.

Díky reportérům z IGN, kteří byli poblíž oběma vývojářům současných brokerových her, se tak můžeme podívat na detaily ohledně multi-masivní onlinovky hrané v prohlížeči na motivy ságy Písně ledu a ohně, bestseleru středověké fantasy literatury & kritikou oceňovaného seriálu na stanici HBO Hra o trůny (neplést s klasickým RPG od Atlusu).

Hra o trůny: vo co go

Hra o trůny vychází z knižní fantasy ságy Píseň ledu a ohně spisovatele George R. R. Martina. Její počátek leží v roce 1991, kdy vyšel první díl Hra o trůny (podle ní je pojmenována televizní adaptace celé ságy z dílny HBO) a doposud má pět dílů z plánovaných sedmi.

Obecně je Píseň ledu a ohně pochvalována za naturalistický přístup k látce kombinující středověkou špínu a politikaření s fantasy motivy, a využití pohledu více postav. Pro sérii je příznačné i rozmáchlé vyprávění - knihy často dosahují takové tloušťky, že byste jimi umlátili středního slona a tisíc stran je pro ně normou.

Hra o 'Hra o Trůny'

Pod kapotou je chystaný titul podobný populární Battlestar Galactica Online, a to nejen původní seriálovou inspirací. I onlinová Game of Thrones bude kopírovat RPG styl her na hrdiny, a navíc půjde rovněž o free-to-play titul.

Zasazena bude do Západodemí (Westeros) v období první knihy (titulní Hry o trůny). Herní oblast bude sahat od jižního Králova přístaviště až k velké Zdi na severu, jež odděluje zombie a barbary od "civilizované oblasti" Sedmi království s jejich stěžejními rody Starky, Lannistery a Baratheony.

"Menší hráčské rody se tak budou moci agilně spojovat s většími kánonickými rody vzanými z knižní předlohy."

Právě tato trojice famílií svádí intrikánskou bitvu o nejvyšší trůn - není se co divit, dvorní pikle jsou v literární předloze inspirovány vysoce politickou anglickou Válkou růží.

Hráči se tak připojí k jednomu z několika nižších rodů spřízněných s těmi většími a budou si užívat především vzájemných zápasů. Západozemí je totiž ponořeno do chaosu a cenou je královský status nad celou půdou. Menší rody se tak budou moci agilně spojovat s většími kánonickými rody vzanými z knižní předlohy, přičemž aliance to nebudou na věčné časy – velké rody se mezi sebou budou prát o přízeň menších a snažit se je přeplatit, a právě to slibuje značnou míru sympatických intrik. Bude jen na hráčích, kam vítr jejich plášť příště zanese.

Politika mečem

Hra je tak zaměřená především na půtky mezi jednotlivými hráči a jejich frakcemi – PvP je heslo dne. Hlavním tahákem bude snaha vybojovat kontrolu nad titulem nejvyššího králova podržtašky, čímž vítězný rod dostane výhody platící pro celou frakce a její členy.

Mimo něj samozřejmě nebude chybět ani lovení potvor, takže na své si přijdou i neutrální hráči. Přesto má být hlavní jádro hry od vyšších levelů směřováno na kuchání živých protihráčů.

PvP souboje se budou odehrávat v menších bojových arénách rozesetých po celém virtuálním světě, avšak vraždit půjde i jeden na jednoho.

"Vrcholem pak mají být velkolepá finále válek rodů plná obléhání pevností a hradů."

To má být realizováno v dynamicky generovaných lokálních "mini-arénách" zaměřených spíše úkolově než čistě bojišťově - jinými slovy, v arénách půjde o velkolepější bitky, zatímco menší souboje budou obsahovat například obranu karavany a podobné mobilní srandičky.

Jakmile bitva kteréhokoliv rozsahu nadejte, hráčova postava se do oblasti bude moci instantně "teleportovat" a přidat svůj meč k dílu.

Vrcholem pak mají být velkolepá finále válek rodů plná obléhání pevností a hradů. Po obsazejí dostane vítězná frakce nové zdroje, možnost danit podřízené rolníky a volební právo ve volení panovníka.

V jednoduchosti je krása

Ovládání samotné bude maximálně zjednodušeno a podobné spíše akčnějším hrám na hrdiny než MMO onlinovkám. Svou postavu bude hráč ovládat klasicky klávesnicí s klávesami 1, 2 a 3 k volení typu útoku (1 = nejlehčí, 3 = nejtěžší).

Tyto ataky bude možné kombinovat do různých komb. Navíc, Game of Thrones MMO nebude obsahovat striktní systém tříd či povolání.

Vylepšovat se budou spíše jednotlivé schopnosti (skilly), dojít má snad i na úpravu zbraní. Na začátku svého hraní si je hráč rozdělí do požadované specializace a bude je nadále dle vůle distribuovat.

K dispozici bude šedesát schopností. Artplant slibuje, nováčci se nemusejí obávat kuchnutí starými vlky, na počátku hry totiž budou krátkodobě chráněni.

Odmítná Hra o Trůny od Bethesdy

Neuspokojuje vás vidina free-to-play onlinovky s nálepkou BigPointu? Chtěli byste raději tradiční singleplayerové RPG se vším, co k tomu patří? Dílko od Atlusu vás také nenaplňuje nadějemi? Pak vás možná ještě více rozesmutní skutečnost, že právě takové měl tvořit RPG velikán Bethesda, jenž vytvořil i Skyrim. Ukázalo se to loni v září.

Studio dostalo nabídku na tvorbu hry na motivy Martinovy knižní ságy přímo od zástupců George R. R. Martina, autora knih. Po dlouhém uvažování ji ale odmítlo právě s odkazem na skutečnost, že by nestíhalo vývoj vlastních her.

Televizní vizuál

Je nasnadě, že pro vizuální inspiraci sáhli vývojáři po zvolené stylizaci televizních Hry o trůny od stanice HBO; o úspěšnosti TV verze svědčí i skutečnost, že se již dočkala parodie v Simpsonových.

Těšit se tak mohou příznivci realistického vzhledu sázejícího na středověkou atmosféru. Vyskytnou se rytíři běžného vzrůstu, se štíty a meči, leč přesto na světelné roky daleko od komiksové grafiky současného MMO panovníka World of Warcraft.

Ve snaze zavděčit se rozličným hráčům se ovšem nedočkáme populárních propriet televizní verze - chybět bude nahota, sex i kruté násilí. V herní Hře o trůny asi nebudeme zkopávat své sourozence poté, co nás nachytali při souloži s naší vlastní sestrou. Holt není každý den posvícení.

Kurz na Západozemí

BigPoint a Artplant mají každopádně v rukávu další populární značku a řemeslnou realizaci jejího provedení. Free-to-play hry dnes zkrátka frčí a možnost hrát je (stejně jako BSGO) v prohlížeči nachytá řadu fanoušků, kteří patří spíše ke casual fanouškům než hardcore publiku.

Na současné Game of Thrones MMO je navíc sympatická snaha o konspirace mezi hráčskými frakcemi, které tak s trochou snahy budou živit herní svět trochu podobně, jako je tomu v případě Eve Online.

Nelze se ovšem ubránit mírnému zklamání z poněkud laciného provedení, jenž je vzdálené proslavené televizní předloze. BigPoint má dobré jméno, avšak rozhodně není videoherním ekvivalentem stanice HBO. Také pokud nejste velkými příznivci televizní a knižní předlohy, pravděpodobně není co řešit. Ale jde-li vám primárně o zajímavou hratelnost, nejspíše si Games of Thrones MMO budete moct nechat ujít.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama