Hráči her mají jiný mozek, prokázala studie
Novinka Hráči her mají jiný mozek, prokázala studie

Hráči her mají jiný mozek, prokázala studie

Michal Maliarov

Michal Maliarov

63

Pamatujete, jak nás rodiče strašili, že nám kvůli hrám zblbne mozek? Podle nejnovějšího průzkumu je to nejen kec, ale také kec přímo opačný.

Reklama

Hraní videoher podle všeho mozek naopak zvětšuje a zrychluje jeho aktivitu.

Psycholog Simone Kuhm z belgické univerzity Ghent shromáždili celkem 154 dětí z Berlína ve věku 14 let a rozdělil je na dvě skupiny. Celkem 24 holek a 52 kluků bylo registrováno jako „aktivní hráči“, kteří stráví hraním minimálně devět hodin týdně.

MRI skenování prokázalo, že mají aktivní hráči více šedé hmoty v místě zvaném ventral striatum, což je část mozku, která zodpovídá za emoce a chování. Dříve se zjistilo, že právě tato část mozku v mnohém ovlivňuje závislost, což je jedna z příčin, proč je hraní her tak návykové.

Studie také ukázala změny v mozkové aktivitě u dětí, jež v jednom z úkolů očekávali a následně i obdrželi nějakou výhru. Hráči videoher jevili zvýšenou aktivitu v době, kdy prohrávali, což je podobná odezva, která se objevuje u hazardních hráčů.

Dobrou zprávou ale je, že se průzkum nesnaží hráče zastrašit či odradit. Právě naopak. Hráči her mají v mnohém vyvinutější smysly a reakce a studie nyní dokáže pomoci i v problémech závislosti, jež budou dále studovány.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama