Hry roku 2019 podle Zingu: Jakub Marušák
Speciály Článek Hry roku 2019 podle Zingu: Jakub Marušák

Hry roku 2019 podle Zingu: Jakub Marušák

Jakub Marušák

Jakub Marušák

6
Platformy PlayStation PlayStation 4 Nintendo Switch Switch Windows PC Xbox Xbox One

Co nás nejvíc chránilo před strastmi skutečného života v roce 2019?

Reklama

Vybraní autoři Zingu vám představili svoje osobní hitparády nejlepších her roku 2019:

Hry roku 2019 podle Zingu: Martin Zavřel

Hry roku 2019 podle Zingu: Michal Jonáš

Hry roku 2019 podle Zingu: Ondřej Partl

Hry roku 2019 podle Zingu: Jan Horsinka

Hry roku 2019 podle Zingu: Ivan Jeziorek

Hry roku 2019 podle Zingu: Jakub Marušák


Hry roku 2019 podle Zingu: Jakub Marušák
Jakub Marušák

Redaktor, Zing.cz

Přezdívka: Jarwin

Hraní her je pro něj životní zálibou už od doby Sega Mega Drive. Od té doby vlastnil každou generaci konzolí a sem tam i nějaké to PC. Dává přednost hrám se silným příběhem, looter shooter titulům a produkci Nintenda. Kromě psaní také pracuje v herním průmyslu a ve volném čase sjíždí kino novinky a staví LEGO modely.


Rok 2019 se blíží ke konci a tak, jako spousta z nás, nyní bilancuju nad herními žněmi, které nám přinesl. Po zběsilém předchozím roce by se zdálo, že si vývojáři dají šlofíčka a pomalu tuto generaci konzolí nějak doklepou. Opak je však pravdou a my se tak dočkali pořádné nálože pro všechny naše stroje. Jak kdysi řekl Bilbo Pytlík: nehrál jsem ani polovinu toho, co bych rád; a polovinu z toho co jsem hrál, jsem nehrál tak jak si zaslouží. Tady je mých Top 10 za rok 2019.

10. Gears 5

Gears of War jsou už léta vlajkovou lodí konzolí Microsoftu a ne jinak tomu je i v případě Gears 5. Čeká vás pořádná těžkotonážní akce plná obřích zbraní, drsných vojáků (a vojand), střev a motorových pil. Nový díl také obsahuje, kromě koridorových levelů, i obří planiny připravené k prozkoumávání s pomocí futuristického spřežení. To vše v nádherné grafice ždímající z Xboxu naprosté maximum.

Hry roku 2019 podle Zingu: Jakub Marušák

9. Tom Clancy’s The Division 2

Pokračování postapokalyptické akce z dílny Ubisoftu je přesně to, co byste si pod pojmem druhý díl představili. Příběh se posunul v čase o půl roku dopředu a v místě o čtyři sta kilometrů na sever, do Washingtonu DC. Situace se po rozšíření Dolarové horečky dále zhoršuje a agenti Divize jsou povoláni, aby s pomocí svých high tech hraček a pořádného arzenálu zbraní zajistil po šerifsku v hlavním městě USA pořádek. V cestě jim tentokrát stojí zfetovaní bandité, šílení fanatici a militantní „patrioti“. Příběhová linka zabere zhruba třicet hodin a hned po ní vás čeká…druhá. Ubi se od prvního dílu poučili a dodatečný obsah je tak dostupný pro všechny hráče zdarma (vlastníci Season Passu však k němu mají dřívější přístup). Pokud máte rádi looter shootery a politické thrillery, tak vřele doporučuji.

Hry roku 2019 podle Zingu: Jakub Marušák

8. Metro Exodus

Příběh Arťoma, hraničáře přežívajícího v ruinách moskevského metra po jaderné válce, nabere nový spád poté, co na povrchu zachytí komunikaci pocházející z oblasti mimo Moskvu. Společně se svou ženou Annou a několika dalšími hraničáři se tak vydává na palubě lokomotivy Aurora na cestu zpustošeným Ruskem za snem o životě mimo radiační oblast. Metro Exodus přináší radikální změnu zasazení, kromě podzemky se tak podíváme i do vyprahlých stepí na pobřeží bývalého Kaspického moře, močálů na Volze a sibiřské tajgy. To vše ve stejně nemilosrdné akci, kde jako vždy budete počítat každou kulku v zásobníku a pečlivě sledovat každou prasklinu na plynové masce.

Hry roku 2019 podle Zingu: Jakub Marušák

7. Borderlands 3

Série Borderlands letos zažila svou renesanci. V polovině roku neočekávaně zdarma vyšlo rozšíření pro Borderlands 2 s názvem Commander Lilith & the Fight for Sanctuary a v zápětí bylo taky oznámeno plnohodnotné pokračování Borderlands 3. Dočkali jsme se většího počtu zbraní, explozí a drsného humoru. Poprvé v historii jsme se taky podívali za hranice Pandory a jejího měsíce, hra nabídla rovnou čtyři velké planety k prozkoumání. A samozřejmě taky loot, hromadu lootu.

Hry roku 2019 podle Zingu: Jakub Marušák

6. The Legend of Zelda: Link’s Awakening

Link’s Awakening technicky není hra z letošního roku, jedná se o remake hry původně vydané v roce 1993 na Game Boy, ale jelikož jsem původní verzi nehrál, tak doufám, že mi to odpustíte. Hra v sobě skloubí naprosto úchvatný vizuál, zajímavý příběh s parádním rozuzlením a opravdu velké množství zapeklitých dungeonů. Jedná se o parádní jednohubku pro fanoušky Linka a jeho dobrodružství, netrpělivě očekávající Breath of the Wild 2.

Hry roku 2019 podle Zingu: Jakub Marušák

5. Bloodstained: Ritual of the Night

Bloodstained je jedním z mých letošních hidden gems. Tahle hra od legendárního tvůrce Castlevanie Koji Igarashio vlastně ani dlouhou dobu nebyla na mém radaru. Jakožto fanoušek Metroidu jsem ji však dal šanci a výsledkem byla neuvěřitelná jízda, která skončila až po třiceti hodinách, stoprocentně prošmejděném hradu a Platinové trofeji. Tato hra je naprostá povinnost pro fanoušky Castlevanie či Metroidu. Jenom se pro jistotu vyhněte verzi na Nintendo Switch (i když už to není tak špatné, jako při launchi).

Hry roku 2019 podle Zingu: Jakub Marušák

4. Ace Combat 7: Skies Unknown

Od posledního plnohodnotného dílu v legendární sérii „arkádových simulátorů“ létání Ace Combat letos uběhlo už dlouhých osm let a fanoušci Mavericka, Goose a Icemana zůstávali až téměř do konce této konzolové generace na suchu. Po několika letech odkladů se však letos z kraje roku dočkali a stálo to za to. Ace Combat 7 obsahuje vše, co se od této série očekává – nádherná letadla z obou stran „opony“ i ta fiktivní, neuvěřitelné mise začínající ochranou letišť před bombardéry a končící průlety těsnými útrobami tajných základen a ten nejvíc japonsky šílený příběh plný princezen, dronů a vězeňských eskader. PS4 verze navíc zahrnuje i omezenou podporu pro PSVR a řeknu vám, startovat z letadlové lodě téměř na vlastní kůži, to je prostě parádní zážitek.

Hry roku 2019 podle Zingu: Jakub Marušák

3. Fire Emblem: Three Houses

Fire Emblem mě oslovil už na 3DS a tak jsem netrpělivě očekával vydání Three Houses na Nintendo Switch. V nejnovějším díle této strategické RPG hry kombinované se simulátorem vztahů se ujmete role učitele na akademii pro důstojníky z několika rivalských zemí. Vývojáři se zcela očividně nechali inspirovat mánií kolem Hry o trůny a to, co z počátku připomíná spíše standartní školní rok Harryho Pottera se velmi záhy přehoupne do bratrovražedné mely o kontrolu nad kontinentem Fódlan. Jelikož se můžete přidat k jakékoliv straně konfliktu, tak je také zaručena pořádná dávka znovuhratelnosti.

Hry roku 2019 podle Zingu: Jakub Marušák

2. Star Wars Jedi: Fallen Order

Jak jsem uváděl ve svém druhém názoru v naší recenzi, single player dobrodružství ze světa Star Wars je něco, na co fanoušci čekali dlouhá léta. A parta vývojářů z Respawn Entertainment rozhodně nezklamala. Dostali jsme pořádnou nálož kvalitního příběhu, nezapomenutelných postav a úžasné hratelnosti, skloubené hned z několika herních žánrů. Mezi Jedi Fallen Order, Mandalorianem a The Rise of Skywalker je opět skvělé být fanouškem Star Wars.

Hry roku 2019 podle Zingu: Jakub Marušák

1. Resident Evil 2

Remake této herní klasiky z éry prvního PlayStation pro mě byl absolutně největším šokem letošního roku. I když miluju hororové filmy, hrám tohoto žánru se vyhýbám jako čert kříži. Resident Evil 2 jsem tedy zpočátku sledoval pouze jako walkthrough na YouTube, ale už po první půl hodině mi začalo docházet, že toto je něco, co si musím zahrát. Jelikož jsem originál nikdy nehrál, tak jsem neměl vyspoilován příběh ani hádanky a se zatajeným dechem jsem hru dohrál na jeden zátah (a vzápětí v opačném pořadí hrdinů i podruhé). Capcomu se povedlo velmi pečlivě převést tuto hru do moderního kabátku a zároveň zachovat vše, co miliónům hráčů učarovalo před jednadvaceti lety.

Hry roku 2019 podle Zingu: Jakub Marušák
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama