HW Test: herní headset Razer Kraken V3 Hypersense - vyzbrojený haptikou
Článek HW Test: herní headset Razer Kraken V3 Hypersense - vyzbrojený haptikou

HW Test: herní headset Razer Kraken V3 Hypersense - vyzbrojený haptikou

Martin Zavřel

Martin Zavřel

Platformy PlayStation PlayStation 4 Windows PC Apple Mac

Když chcete zvuk nejen slyšet, ale i cítit na dotek.

Reklama

Tento měsíc jsme se dočkali bližšího představení technických specifikací helmy pro virtuální realitu od Sony, PSVR2. Mezi informacemi o tomto zařízení zaznělo, že by haptickou odezvou (= propracovanými dotekovými vibracemi) měly disponovat zřejmě nejen speciální ovladače, ale také helma samotná. Pokud jste se nad tím také pozastavili a chcete vyzkoušet, jaký je zážitek mít haptickou odezvu přímo na vlastní hlavě, můžete to vyzkoušet právě u herního headsetu Kraken V3 od firmy Razer, který je touto funkcí vyzbrojen. Kromě toho ovšem nabízí také další vlastnosti, spojované s touto oblíbenou značkou.

  • Typ sluchátek: Headset, náhlavní, uzavřený
  • Platforma: PC, PlayStation, Mac
  • Prostorový zvuk: 7.1 THX Spatial Audio
  • Funkce: Ovládání hlasitosti, haptické vibrace, podsvícení
  • Mikrofon: sklápěcí, odnímatelný
  • Délka kabelu: 2 m, není odnímatelný
  • Konektor: USB Type-A
  • Hmotnost: 344 g
  • Cena: 3999 Kč

Kvalitní konstrukce

Málokoho asi překvapí, že headset disponuje bytelnou konstrukcí s velkým důrazem na odolnost ale i příjemnost použitých materiálů. Rám sluchátek disponuje odlehčenou ocelí, takže se vám jen tak nezlomí. Objemné vycpávky na jeho spodní straně zároveň zajistí, že tento rám netlačí na vaši hlavu. Pohodlí dále zvyšuje kombinace látky, paměťové pěny a koženky na náušnících. Výsledkem je bytelný headset, který ale žádným způsobem netlačí na vaši hlavu ani uši. Díky použitému materiálu se nemusíte bát ani zpocení a mohu dosvědčit, že jde o jedny z nejpohodlnějších sluchátek, co jsem měl v poslední době na hlavě.

Technologie samotných reproduktorů ve sluchátkách disponuje 50mm měniči Razer TriForce Titanium, které vám dopřejí bohaté výšky, jasný zvuk a výkonné basy. Měniče jsou vylepšené o membrány potažené titanem pro vynikající čistotu, což umožňuje skutečně realistickou a přesnou reprodukci zvuku. Byl jsem opravdu velmi příjemně překvapený čistotou zvuku i silným podáním basů. Kvalitní je také odnímatelný mikrofon potlačující zvuky z boku nebo zezadu, zachytávajíce přitom váš hlas bez šumu nebo dozvuků samotných sluchátek. Zkrátka spolehlivá kvalita od Razeru. Někteří uživatelé sluchátka přirovnávají k high-end hudebním sluchátkám, což zas možná není až tak úplně na místě, nicméně v kombinaci s prostorovým THX zvukem 7.1 jde v dané cenové kategorii opravdu o velmi kvalitní headset.

Haptická odezva přímo na uších

Tou nejvýraznější funkcí headsetu je bez pochyby haptická odezva pomocí vibrací, aplikovaných zvlášť v obou sluchátkách. Musím se přiznat, že mi chvíli trvalo si na tuhle funkci zvyknout a musel jsem vyzkoušet několik nastavení intenzity vibrací i různé žánry her či hudby, než jsem našel svoje oblíbené nastavení a využití. Není ale pochyb, že haptika při správné kombinaci vylepšuje zážitek z poslechu i hraní. Při nižších nastaveních například u hudby může fungovat skoro jako velmi jemná masáž hlavy, kdy vám lehké mravenčení bude způsobovat pocity velmi podobné těm při poslechu ASMR.

Naopak při hraní intenzivní střílečky stojí za vyzkoušení nastavit haptiku na silnější intenzitu (ta nejsilnější je podle mých testů příliš a může docházet i k deformaci zvuku, ale například střední nastavení intenzity by mělo stačit), kdy doslova cítíte tlak/kopnutí každého vlastního výstřelu nebo dokonce i lehký otřes, způsobený prolétnutím a hvízdnutím nepřátelské kulky kolem vás. Opravdu je potřeba si na tyhle pocity trochu zvyknout, ale jakmile se tak stane, bude pro vás hraní bez haptiky najednou nudné. Nastavení hlasitosti sluchátek i mikrofonu, stejně jako intenzity haptiky, můžete provádět pomocí tlačítek přímo na headsetu. Samozřejmě je ale k dispozici také bezplatná doprovodná aplikace, kde můžete kromě těchto nastavení ladit třeba i barevné podsvícení sluchátek.

Headset si můžete objednat na stránkách výrobce, ale snadno jej seženete i v českých obchodech.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama