Hypergrid – deskovka
Speciály Článek Hypergrid – deskovka

Hypergrid – deskovka

Jakub Němec

Jakub Němec

1
Platformy pkgsrc Desková hra

Šachové uvažování nad piškvorkovým principem? Česká paráda pro náročné logiky.

Reklama

Československé deskové hry patří ke světové špičce. Matadorem je v současné době Vlaada Chvátil (naposledy Krycí jména), který jen srší nápady. Se svou troškou do mlýna přispěl Euler’s Game (alter ego pro autora Opčíka), jenž vymyslel abstraktní stolní hru založenou na klasických piškvorkách v devíti polích (čtverec 3x3). Dodal však natolik svěží mechaniku pokládaní symbolů, že dá vašim mozkovým závitům zatopit skoro stejně jako šachová klání. Pojďme se na logický hit z přelomu roku podívat blíže.

Jedna barva v řadě

Spousta lidí má pojem piškvorky spojený se školní zábavou pod lavicí, lidově zvanou kolečko-křížek, která má velmi blízko ke klasické japonské hře gomoku. Hypergrid si však bere inspiraci z testování umělé inteligence na prvních počítačích, které zabíraly klidně celou místnost. Vědci poměřovali své síly s kybernetickým uvažováním na devíti polích ve čtvercové síti. Podle matematického modelu nelze v této hře prohrát, pokud neudělá některý z hráčů chybu. Autor recenzovaného titulu však dvojici symbolů nahradil pěti barvami zastupující živly a přinesl do konzervativních piškvorek novou svěží krev.

Dvojice hráčů se snaží ve svém tahu spojit trojici stejných barev a získat tak bod na svou stranu. Oba hráči mají k dispozici šest žetonů v každém z pěti zabarvení. Partie končí ve chvíli, kdy jeden z účastníků nemůže zahrát žádný žeton. Pořád nevidíte žádnou komplikaci? Tak se připravte.

Pozor! Vysoké riziko přehřátí mozku

V každém tahu musíte zahrát dva žetony, ale nikdy nesmíte hrát stejné barvy po sobě. Díky důmyslně vymyšlenému hracímu plánu a jednoduchému principu zaznačení hraného žetonu ihned víte, kterou možnost máte pro aktuální rozhodování zamknutou křišťálovou kostkou. Právě tohle pravidlo se musí brát hodně na zřetel, protože se na něj při dlouhodobém plánování často zapomíná a chytrý soupeř může překazit další postup jediným kulatým nesmyslem.

Určitě se ptáte, jak se může dostat celkem 60 žetonů na jednu podložku. Bystrým asi došlo, že je budeme stavět do sloupců, tzv. pilířů, a platí vždy pouze barva na jeho vrcholu. To ovšem neznamená, že se na celý plán díváte pouze shora bez dalšího vlivu skladby každé věže. Od třetího patra totiž každý barevný žeton získává svou specifickou vlastnost, kterou můžete, ale nemusíte využít. A to je právě ta chvíle, kdy musíte zapojit veškerý důmysl.

Elementární efekty absolutně mění smysl původních piškvorek. Modré žetony vody víří, což znamená, že můžete vyměnit dva sloupce navzájem. Zelený žeton představuje zemi, který umí posunout spodní kolečko na horní pozici, nebo dokonce otočit celým pilířem. Ohnivě červená barva dokáže kolečka likvidovat jejich spálením a přesunutím mimo hrací plochu. Vítr v podobě žlutého žetonu umí přivát žeton podle vašeho uvážení. Fialová barva představuje éter, který umí pohltit žeton a přesunout jej do vaší zásoby. Tento odstavec v krátkosti vysvětluje tajemství návykovosti a obtížnosti Hypergridu v kostce.

Důmyslná deska

Udržet všechny principy bude pro nováčky z počátku očistec (a rozhodně nebudete hrát deklarovaných 30 minut, spíše počítejte s dvojnásobkem, i víc), ale s každou partií se budete zlepšovat. S přehlednou kartou nápověd si můžete plánovat několik tahů dopředu i v rané fázi svého učení. Mistři později dokáží zaskórovat i několik bodů v jednom tahu a vy budete jen s otevřenými ústy sledovat, co se před vámi na stole děje. Dynamika a taktika se snoubí v kouzelném chaosu, kterému přijdete rychle na chuť.

Díky již zmíněnému přehledu funkcí jednotlivých barev budete moci jednoduše kontrolovat pravidla. Každé přičtení bodu posune bodovací kostku po obvodu čtvercové sítě. V sadě najdete ještě krychličky s barevnými stěnami, zamykající jednotlivé směry, v nichž nelze bodovat stejnou barvou do chvíle, dokud z trojice skórovaných žetonů nejsou dva buď schovány, nebo odstraněny.

Stejně jako se řadí Hypergrid do kategorie abstraktních her, je i dnešní text dost těžko uchopitelný. Doporučil bych si tuto stolní hru, kterou na našem území vydává ADC Blackfire, vyzkoušet v blízké herně nebo u někoho známého, kdo již Hypergrid vlastní. Pro fanoušky logických her se jedná o zajímavou volbu, jak procvičit mozkové závity. Atraktivitu titulu ještě umocňuje zajímavě laděný design, který využil matematických a fyzikálních fenoménů. Investice něco málo přes 600 Kč se vyplatí rodinám, kde se hodně hrají šachy či piškvorky, hráči zaměření na graficky více příznivé a příběhové hry by se měli nad koupí zamyslet.

Líbí se nám

- inovativní piškvorky - efekty živlů - možnost uhrát několik bodů v jednom tahu - obrovské množství voleb, především v koncové fázi - návykovost - grafické pojetí a kvalita materiálů - přenosnost

Vadí nám

- z počátku těžko uchopitelné pro nováčky - časová náročnost závislá na zkušenosti hráčů (začátečníci budou hrát opravdu dlouho)

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama