Jak změní umělá inteligence vývoj her?
Novinka Jak změní umělá inteligence vývoj her?

Jak změní umělá inteligence vývoj her?

Inzerce

Inzerce

O umělé inteligenci se poslední měsíce mluví téměř všude. A výjimkou není ani svět videoher, kterého se AI týká čím dál víc. Jak?

Reklama

Jedno je jasné. Umělá inteligence se k vývoji her používá už nějakou dobu – zhruba od 50. let, kdy začaly videohry vůbec vznikat. Herní vývojáři ji využívají hlavně k:

  • vylepšování grafiky,
  • přípravě scénářů a příběhů,
  • tvorbě levelů a tzv. NPCs (= non-playable characters), tedy postav, za které ve hře nehrajete.

Doposud však studia pracovala především s tzv. strojovým učením, které funguje tak, že se umělá inteligence učí z předem daného vzorku dat a na základě těch pak předpovídá různé chování nebo rozpoznává objekty.

A pak přišla generativní AI…

V kontextu s videohrami se však poslední měsíce mluví především o tzv. generativní AI (někdy taky GenAI), která má do videoherního světa přinést revoluci.

Oproti strojovému učení totiž funguje úplně jinak. Sama umí generovat různé typy obsahu – například text, obrázky či zvuku. A vypadá to, že ji herní studia pomalu, ale jistě začnou používat ve velkém.

Herní engine Unity nedávno oznámil, že vytvořil speciální virtuální tržiště s umělou inteligencí, ve kterém budou herní vývojáři moct získat přístup k různým AI řešením. To pak urychlí jejich práci při tvorbě videohry.

Podobná situace nastala i jinde. Unreal Engine zase oznámil, že do svých postupů integruje generativní AI také, a společnost NVIDIA nedávno vydala službu s názvem ACE, která má díky generativní AI tvořit inteligentnější nehratelné postavy.

Co to znamená?

Práce v IT, obzvlášť v oblasti herního vývoje, projde zřejmě velkou proměnou. Generativní AI totiž zvládne generovat herní dialogy nebo vykreslovat grafické prostředí tak, aby bylo co nejvěrnější realitě.

To první se vyplatí především u velkých her s otevřeným světem, který obsahuje spoustu postav a tím pádem vyžaduje velké množství interakcí a dialogů. To druhé zase může vypadat tak, že bude generativní AI vytvářet 3D modely objektů ve vysoké kvalit.

Přijdou programátoři a herní vývojáři o práci?

Pravděpodobně ne. Generativní AI totiž zatím chybí jedna lidská dovednost: kreativita. Všechno, co tvoří, navíc zatím kopíruje z děl, pomocí nichž se učila. Kvůli tomu je tak její používání ošemetné.

To se ale asi časem změní a z generativní AI se stane pomocník, který vývojářům a programátorům bude pomáhat urychlit procesy, které je zbytečně zatěžují. To může budoucna může znamenat, že všem, kdo se na videohrách podílí, AI trochu uvolní ruce během rutinní práce a přiměje je věnovat se důležitějším a zásadnějším záležitostem. Což je ve výsledku výhoda pro všechny.

TIP: Chcete začít pracovat v IT? Prohlédněte si otevřené IT pozice od společnosti ICZ, která vytváří software pro firmy z oblasti bankovnictví nebo například zdravotnictví. Kdoví, třeba zde nasbíráte zkušenosti a jednou budete i vy pracovat na nějaké videohře!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama