Jsou příliš aktivní hráči náchylní k depresím?
Novinka Jsou příliš aktivní hráči náchylní k depresím?

Jsou příliš aktivní hráči náchylní k depresím?

Michal Maliarov

Michal Maliarov

22

Nejnovější australská studie poukazuje na to, že může nadměrné hraní videoher mít negativní vliv na psychiku.

Reklama

Studie, kterou měl na starosti Daniel Loton z univerzity Victoria, zkoumá vztahy, fyzické a mentální stavy a zdraví lidí ve dvou kategoriích hráčů – první skupina tráví hraním méně než 21 hodin týdně, druhá pak více.

Skupina, která se hraní věnuje nadměrně, podle studia předvedla až o 25% silnější náklonnost k depresím a 15% více vzteku a stresu. Hodně aktivní hráči jsou také více náchylní využívat hry jakožto obranný mechanismus a jsou zvyklí odprošťovat se jimi od problémů reálného života. To ale nemění nic na faktu, že zvýšená hladina deprese a stresu byla naměřena v obou skupinách.

„Nejvíce alarmujícím faktem je, že aktivní hráči naměřili v obou případech více jak poloviční nárůst, což je dostatečné pro klinický význam,“ řekl Loton.

Na druhou stranu Loton nenašel žádné spojitosti mezi hraním a úrovní úspěchu a soustředění během učení. Co více, aktivní hráči většinou své méně hravé kolegy inteligentně překonávají.

Studie bude pokračovat a bude se snažit zahrnout do sebe ještě více lidí. Zda nám vyjeví něco pozitivního, nebo negativního je však těžké předpovídat.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama