LEGO Harry Potter: Years 5–7 – spěšný návrat do Bradavic
LEGO Harry Potter: Years 5-7 Recenze LEGO Harry Potter: Years 5–7 – spěšný návrat do Bradavic

LEGO Harry Potter: Years 5–7 – spěšný návrat do Bradavic

Martin Cvrček

Martin Cvrček

3

Kostičkovaná adaptace prvních čtyř dílů Harryho Pottera měla určitě velký úspěch. Tak proč si nedopřát pokračování? Připravte se, další LEGO hra útočí na naše obrazovky a bránice.

Reklama

Recenze z hraní Xbox 360 verze hry

Zase o rok starší

Podle podtitulu Years 5-7 musí i těm nejpomalejším jedincům okamžitě dojít, o čem nový Harry vlastně je. Správně, v kostičkované podobě adaptuje poslední čtyři filmy, případně tři knihy, a to Fénixův Řád, Prince Dvojí Krve a Relikvie Smrti. A musím říct, že je adaptuje mistrovským způsobem. Od každé LEGO hry se už tak nějak automaticky očekává, že se u ní pořádně nasmějete. Years 5-7 tuhle definici sice splňuje, ale trochu jiným způsobem, než jsme zvyklí. Provedení celého příběhu je totiž střídavě humorné a vážné, v závislosti na daném okamžiku. Zatímco třeba Batman byl až moc často vážný a Indiana Jones zase trochu přehnaně vtipný, nový Harry balancuje na hranici obou stylů, a to naprosto pevným a nezlomným krokem. Tím vzniká neuvěřitelně inteligentní podání už tak bezvadné zápletky, a vy tak máte pocit, že hrajete opravdu důstojnou a povedenou herní předělávku.

Toho všeho si samozřejmě všímáte především v četných cut-scénách. Ty si udržují vysokou laťku nasazenou předešlými LEGO hrami, a vždy je na co koukat. Jak už jsem naznačil výše, někdy se pořádně zasmějete, jindy zase nestačíte zírat, jak dobře se klukům a holkám z TT Games podařilo tu kterou scénu převést do kostičkované podoby, zkrátka a dobře, myslím, že se občas i přistihnete při tom, že napjatě očekáváte další scénu, ať bude o čemkoliv. Minimálně já se při tom přistihl. Některé scény jsou navíc provedené jen ve stylu slabě pohyblivých kreslených obrazů, což Harrymu dodává určitou dávku stylu.

Hrdinové v akci

Další věc, která si zasluhuje pochvalu, je herní prostředí. To se také v základu drží filmů, případně některých lokací z Years 1-4 (Bradavice a Příčná ulice), ale kostkované provedení spoustu scenérií sympatickým způsobem oživuje a rozšiřuje. Tím nemyslím jen to, že je všude hromada LEGO objektů, jež lze velmi snadno rozbít, nebo penízků, které stejně jako v případě předešlých her není vůbec od věci sbírat pro potřeby odemykání všelijakých bonusů, které se v zásadě nijak neliší od Years 1-4 (dodatečné postavy, zlaté kostky, erby Bradavic atd.). Zároveň i v případě samotného prostředí se najde nemálo věcí, jež vám přinejmenším vykouzlí drobný úsměv na tváři. Nevím jak vy, ale já si vážně nevzpomínám, že by v úvodu Fénixova Řádu, kdy Harry a jeho doprovod letí na košťatech nad londýnskou řekou, byl k vidění vedle barevných trajektů i bitevní křižník. Jako takový bonus lze poměrně snadno narazit i na stavebnice. Ta ve skutečnosti s Harrym Potterem vůbec nesouvisí. Já třeba právě v Londýně zahlédl LEGO stavby, na něž mám z dětství, kdy žádný LEGO Harry ještě neexistoval, docela dost vzpomínek.

To všechno si samozřejmě máte možnost projít v roli nejméně dvou postav (možná kooperace stále hraje podstatnou roli, aneb díky Mendysi za asistenci a neustálý friendly fire). Harry Potter, Ron Weasley, Hermiona Grangerová, Severus Snape, Albus Brumbál, Hagrid, profesor Moody, nebo zástupci záporáků v čele se samotným Voldemortem, jsou tu prostě všichni. Někteří z nich jsou ale stejně jako v minulosti hratelné pouze v klasickém free-play módu, kdy se mezi vybranými postavami libovolně přepínáte. Důležitější ale je, že spousta z nich má oproti prvnímu dílu nové schopnosti, nebo třeba zvířata a jinou havěť. Hermioně zůstala kočka Křivonožka a pro potřeby Relikvií Smrti získala tašku, z níž může vytáhnout nějaký užitečný předmět, Ron dostal novou sovu a zapalovač pohlcující světlo (opět pro Relikvie Smrti), Fred a George Weasleovi zase mají k dispozici pošahanou pohyblivou trumpetu, profesor Lupin se může proměnit ve vlkodlaka, Sirius Black zase v psa… Zkrátka a dobře, v tomhle ohledu je novinek docela dost. Jsou to sice drobnosti, ale užitečné a často i vtipné drobnosti.

Kouzlení je sranda

Stejně tak se dočkala novinek i oblast samotného kouzlení. Základ stále tvoří kouzla jako Expeliarmus, Lumos nebo Expecto Patronum, tentokrát ale lze použít i nové kouzlo. S tím lze řezat do speciálních červených zdí, což vám samozřejmě pomůže v postupu. V zásadě je to totéž co tvorba vlastních průchodů v LEGO Star Wars III, jen s tím rozdílem, že tentokrát je třeba řezat konkrétní tvary. Hlavní ale je, že to do hry sedne skvěle. Další je kouzlo Focus, sloužící převážně k odstranění zvláštních mraků symbolizujících vzpomínky. Mě osobně ale mnohem víc zaujalo něco, co sice není tak úplně kouzlo, ale řadí se do stejné kategorie, a to možnost duelů. Ty probíhají vcelku jednoduše. Stojíte s protivníkem v kruhu, přičemž jeho polovina kruhu se vždy zabarví určitou barvou, podle níž musíte použít správné kouzlo (každý spell má totiž svoji vlastní barvu) a tím nepřítele sejmout. Velmi často se navíc vaše hůlky dostanou do konfliktu, kdy musíte intenzivně mačkat určité tlačítko a tím protivníkovu hůlku přetížit. Pro obranu pak lze vykouzlit ochranný štít. Může to sice vypadat jako zbytečnost, ale opak je pravdou, jedná se o dost zábavný prvek, který hratelnost dost oživuje.

Kromě toho jde narazit i na bedny bratrů Weasleových. Ty vám můžou usnadnit postup, třeba díky možnosti lézt po stěnách s jejich speciálními přísavkami, v zásadě ale těch novinek není zas tak moc. Tentokrát to paradoxně vadí jen trochu, protože nechybí spousta klasických, funkčních a spolehlivých prvků, které vás většinou donutí se na chvíli zastavit a ne jenom běžet kupředu a rozbíjet všechno co je z Lega, včetně četných nepřátel. Vrátila se možnost vyhrabat některé předměty, k čemuž slouží nalezená lopata nebo domácí mazlíček. Přítomná je i nutnost na speciálních deskách určit správné pořadí obrazů, jež se poprvé objevilo v Indianě Jonesovi. Stejně tak se vrátilo i manuální přemisťování řady předmětů pomocí kouzel. Fajn nápad, ale bohužel, v Years 1-4 i v LEGO Star Wars III, kdy kouzla nahradila Síla, šlo o dost zabugovanou záležitost. I tentokrát jde bohužel o dost nepraktickou věc. Objekty se pořád o něco zasekávají, mizejí, blikají, často jsou aktivní až po nějaké době, což může způsobit nepříjemné záseky, zkrátka a dobře, tady se prostě někdo neumí poučit. Totéž by se mimochodem dalo říct i o kameře, která i tentokrát dokáže dost pozlobit. Dejme tomu že se vydáte na okraj levelu, v němž máte ze středu daného místa dobrý výhled, ale jakmile se přibližujete, to místo je najednou zakryté neprůhlednou překážkou, a tak se musíte pohybovat na náhodu. Aspoň že zůstalo skvěle fungující a dost efektivní rozdělení, nebo naopak splynutí obrazovky při kooperaci.

Audiovizuální stránku tentokrát vezmu jen zběžně, protože je v podstatě totožná s předešlými hrami. Sice se zdá, že oproti LEGO Star Wars III udělal engine krok zpátky a nejedná se o kdovíjaký grafický zázrak, ale i tak vypadá vše detailně a barevně. Hudba je na tom stejně jako spousta dalších prvků, tedy že se striktně drží filmové předlohy, což jí jenom prospívá, protože soundtrack všech filmů nemá nejmenší chybu. Poklidné tóny při procházkách po Bradavicích nebo songy pumpující adrenalin během tuhých bojů, všechno dodává Harrymu senzační atmosféru.

Voldemort je rozložen na atomy, tedy vlastně na kostičky

Když se to tak vezme, LEGO Harry Potter: Years 5-7 rozhodně patří mezi kvalitní kostičkované počiny a můžu ho směle doporučit všem příznivcům Harryho Pottera nebo LEGO her. Ačkoliv Star Wars III zůstává víceméně nepřekonáno, rozhodně to neznamená, že by byl nový Harry nějak zvlášť horší. Chyby jsou stále stejné, především tedy zlobivá kamera, zabugované kouzlení a nijak pokroková grafika, ale klady rozhodně převažují. Kvanta postav a jejich nové schopnosti, skvělé a často i vtipné převedení příběhu do kostičkované podoby, soundtrack, možnost duelů, senzační prostředí, to všechno dohromady tvoří vysoce kvalitní adaptaci, jež hravě překonává snad vše, co kdy pod značkou Harry Potter vyšlo. Ať jste malí nebo velcí, ať už jste někdy nějakou LEGO hru hráli nebo ne, s Years 5-7 rozhodně chybu neuděláte. Příště by to každopádně chtělo trochu větší pokrok, nebo se nám to zase brzy přejí.

LEGO Harry Potter: Years 5-7

Verdikt

Po fiasku v podobě Pirátů z Karibiku tu máme další LEGO hru, kterou by určitě byla škoda minout. A pokud náhodou máte k dispozici živého parťáka, k výslednému hodnocení si klidně připočtěte ještě jeden bod. I bez něj jde ale o to nejlepší, co může v současnosti Harry Potter v rámci her nabídnout.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

geniální provedení příběhu
vynikající cut-scény
velké množství hratelných postav
řada nových schopností
báječné prostředí
duely
hudební doprovod
návrat zabugovaného kouzlení
zlobivá kamera
stagnující grafika
novinek mohlo být o něco víc
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama