Men of War: Vietnam – tam za horou v rákosí
Men of War Recenze Men of War: Vietnam – tam za horou v rákosí

Men of War: Vietnam – tam za horou v rákosí

Jiří Markvart

Jiří Markvart

1

V džungli bývá klid. Místní fauna i flora zde přežívá v dokonalé symbióze, které trvá již po celá tisíciletí. Tedy pouze pokud v džungli právě nezuří válka.

Reklama

Pozor!

Série Men of War funguje na herním trhu již několik let a navzdory prvotním obavám si ji oblíbilo mnoho hráčů. Nedávno se objevilo další pokračování v podobě Men of War: Vietnam, které přináší novou kampaň z prostředí (jak jistě poznáváte dle podtitulu) vietnamského válečného konfliktu z poloviny minulého století. Ačkoliv hra má mnohem více datadiskových prvků, vychází ve stand-alone verzi, takže si ji můžete zahrát bez nutnosti znalosti předchozích dílů. Ale…

Už od samého začátku dává na sobě hra znát, že v žádném případě není pro nováčky. Chybí jakýkoliv tutoriál, ba zde nenajdete ani žádný krátký popis základních herních prvků. Jediné, co vám může být nápomocno, jsou stručné herní tipy, které na vás během hraní vyskakují. Už v první misi se ocitáte uprostřed džungle, tedy lépe řečeno lesa nedaleko americké základny, kterou musíte zaujmout. Ano, čtete správně. První polovinu z celkového počtu deseti misí budete absolvovat za komunistické vojáky, na druhou půlku se zase přesunete na druhou stranu pomyslného bitevního pole.

Namířit!

Pokud vám Men of War připomíná na první pohled o chlup slavnější sérii Company of Heroes, vězte, že nejste úplně mimo. Obě hry v podstatě vycházejí z podobného základu, akorát Company of Heroes je více strategií a Men of War více RPG. To se projevuje nejenom v tom, že ovládáte povětšinou menší počet vojáků (nehledě na to, že Company of Heroes je zaměřená i na stavění výrobních budov, apod.), ale hlavně je neovládáte ve skupinách, ale v podstatě každého zvlášť. Každý vojáček na bitevním poli má svůj inventář, svoji zbraň a (pozor!) i svoje náboje, kterých má omezený počet a po vyčerpání musí buď někde nalézt nové a… Anebo zemřít.

Tím je po hráčích vyžadován obrovský smysl pro taktizování, nelze prostě jen vyběhnout proti bandě nepřátel s tím, že do nich vystřílíte všechny náboje. Ostatně, Men of War: Vietnam je celkově pekelně obtížná hra. Jedna mise vám s přehledem vystačí na 30 až 60 minut a to s předpokladem, že nehrajete podobnou hru poprvé a nepřeháníte to s nastavením obtížnosti. Směle si tak dovolím tvrdit, že některé mise jsou na nejvyšší obtížnost prakticky nedohratelné, případně tak obtížné, že frustrace několikanásobně převyšuje míru zábavy. Navíc autoři nutí hráče loadovat hru poněkud častěji, než je zdrávo. Pokud nejste opravdu ostražití, pak můžete všechny své vojáky ztratit ve zlomku vteřiny. A důvodů je hned několik – nášlapné miny, odstřelovači na stromech, nečekaný útok vrtulníku, atd.

Pal!

Naštěstí (dá-li se to tak říct) jsou vaši protivníci na dnešní poměry docela hloupí, a tak je lze převést řadou triků a léček. Na druhou stranu Men of War: Vietnam bohužel patří mezi ty hry, kde je nedostatečná umělá inteligence protivníka kompenzována jeho ustavičnou čtyř až pětinásobnou přesilou. V mnoha chvílích si tak budete více než na válečném bojišti připadat jako v nějakém akčním filmu.

Druhá světová válka ve hrách se nám, přiznejme si, začala trochu zajídat. Z toho důvodu je prostředí Vietnamu vítanou změnou. Soundtrack s exotickou krajinou sice příliš nekoresponduje, i tak zelené scenérie zanechávají dobrý dojem. Bohužel husté lesy jihovýchodní Asie jsou z ptačího pohledu neskutečně nepřehledné, takže chvílemi budete mít problém najít vaše vojáky, natož ty nepřátelské. Navrch tomu kamera nejde pořádně oddálit, takže se mnohdy díváte z výšky lehce nad korunami stromů, což vám v taktickém boji také příliš nepomůže.

Pohov!

Ve chvíli, kdy vás přestane bavit hrát v osamocení, můžete si (celkově až ve čtyřech hráčích) vyzkoušet kooperativní multiplayer. Pokud byste ovšem chtěli se svými přáteli soupeřit, budete muset sáhnout po starším titulu ze série – Assault Squad, ve Vietnamu žádný takový mód nenajdete.

Bylo by nemístné tvrdit, že Men of War: Vietnam je špatná hra. Své kvality dozajista má a další kladné body sbírá za zajímavé a zatím neokoukané prostředí. Bohužel se opravdu jedná pouze o datadisk a vydávat ji samostatně bylo od tvůrců možná až příliš troufalé. Takže ano, pokud vás podobné hry baví a máte rádi výzvy v podobě vysoké obtížnosti. Jinak, pěkně prosím, ruce pryč!

Men of War

Verdikt

Men of War: Vietnam si bezesporu najde své publikum, které ho bude bezvýhradně milovat. Tato skupinka hráčů je ale tak vyhraněná a omezená, že zkrátka nemohu udělit lepší známku.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

lákavé prostředí Vietnamu
pohledná grafika
orientace na detail
nevyvážená obtížnost
ignorace nováčků série
okleštěný multiplayer
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama