Modrá laguna – deskovka
Speciály Článek Modrá laguna – deskovka

Modrá laguna – deskovka

Jakub Němec

Jakub Němec

Platformy pkgsrc Desková hra

Rozdrobené ostrůvky Polynésie čekají na své nové obyvatele.

Reklama

Během našich speciálů jsme již poznali mnoho her, které na základě jednoduchého nápadu dokázaly rozpoutat taktické bitvy, při nichž musí mozek pracovat na vyšší obrátky. Mezi takové deskovky patří novinka Modrá laguna, jež z vás udělá vůdce jednoho z domorodých kmenů Polynésie. Vaším úkolem bude kolonizovat co nejvíce ostrovů, abyste svůj lid dovedli k blahobytu, o což se nepřekvapivě budou snažit také vaši protihráči. Jak se velmi přístupná strategie hraje, se dozvíte o pár řádků níže.

V jednoduchosti je krása

Polynésie je pro našince velmi exotickou destinací. Většina z nás zná ostrůvky maximálně ze školy, z ježdění prstem po mapě či z filmů odehrávajících se na Havaji. Mezi dětmi je ponětí o krásách skalnatých výběžků z moře také slušné díky disneyovské Odvážné Vaianě či zvířecím Divokým vlnám. Kulturní zázemí této lokality pro nás znamená velkou neznámou vonící po dobrodružství, které spojujeme se statečnými Maory Nového Zélandu a dalších zemí roztroušených v Tichém oceánu.

Deskovka Modrá laguna velmi zkušeného německého autora Reinera Knizii (Ra, Samurai, Lost Cities, Skol ty Skoty!) vás dokáže alespoň zprostředkovaně přenést na prosluněné moře a ostrovy čekající na své nové obyvatele. Velmi jednoduchý princip dnes recenzované stolní hry se dá odvodit už na první pohled. Manuál s pravidly obsahuje pouhé čtyři stránky, z nichž skoro polovinu tvoří doprovodné obrázky. Nebojte se, nejde o podcenění situace z pohledu tvůrce či dokonce špatně sepsaný průvodce. Ona trocha textu bohatě vystačí, abyste si tuhle area control záležitost zahráli.

Z moře na souš

Já osobně mám ve své sbírce hry, pro něž můžu sáhnout do police, během několika minut je vysvětlit přátelům a vlastně se okamžitě pustit do zápolení, moc rád. Modrá laguna patří právě mezi ty kouzelné deskovky, u nichž jsem si jistý, že je pochopí i absolutní nováčci v žánru, což ovšem neznamená, že by to bylo na úkor komplexnosti. Sice nelze očekávat sáhodlouhé strategické bitvy o poslední kousek pevniny, ale až čtveřice hráčů se na dobrých 30 – 45 minut báječně zabaví a nebude mít pocit, že táhne za kratší provaz. Žádný z kolonizátorů nemusí propadnout trudnomyslnosti z nezdaru, protože během partie jste odměňováni téměř za vše, co jste udělali.

Úkolem maorských mořeplavců je získat co největší území pro svůj kmen, zajistit jim potravu a kulturní rozvoj. To vše se dá zvládnout prostým umisťováním žetonů vesničanů na plán osmi ostrovů rozsekaný na šestiúhelníkové segmenty. Začít se samozřejmě musí na vodní hladině, odkud se můžete vylodit na pevninu a založit tam svou osadu. Během zabydlování divočiny postupně objevíte přírodní zdroje, které pomohou zajistit potravu a stavební materiál pro váš národ, a také tajemná místa s modlami prastarých bohů, jejichž přízeň si jistě budete chtít také naklonit.

Zajišťování budoucnosti kmene nespočívá jen v materiálním zabezpečení, ale také v propojení jednotlivých ostrůvků námořními trasami. Jak jsem naznačil výše, tak každá činnost, s níž v rámci Modré laguny vyrukujete, je na závěr kola (když jsou vysbírány suroviny, nebo dojdou žetony vesničanů a osad) bohatě ohodnocena. Hledání vzácných komodit, obsazení ostrovů a propojení lokalit vám přinese body určující po dvou kolech vítěze. Jednotlivá kola probíhají na podobném principu, jen s tím rozdílem, že v druhém kole již nelze jen tak umístit svůj žeton na moře, ale musí navazovat na již vytvořenou zástavbu.

Škození povoleno, ale válčit se nebude

Modrá laguna je ryze nekonfliktní hra, v níž si jednotliví hráči konkurují maximálně tak, že si navzájem vyfouknou kýžený kokos či drahokam nebo si navzájem kříží své cesty při propojování ostrovů. Samozřejmě naštve, když vám někdo naruší pečlivě budované plány, ale nemůže se stát, že by vám někdo vaši civilizaci zničil, vyhazoval osadníky z plánu nebo jinak ohrožoval váš kmen. Přesto mohou nastat dost chaotické situace, které mohou vést každou partii úplně jiným směrem. V případě tvorby dlouhých hadů přes všechny ostrovy se mohou jiní hráči věnovat vyzobávání surovin, či vytváření převahy na více bodovaných ostrovech. Zkrátka je vždy co dělat.

Konkurence na plánu je odvozena nejen od taktiky jednotlivých kmenů, ale také od počtu hráčů u stolu. Ve dvou lidech se dostáváte na úroveň pokročilejších piškvorek, kde každé položení žetonu může mít skrytý význam nebo poslouží jen ke zmatení nepřítele. V plném počtu čtyř kmenů už nastává chaos a boj o každé volné políčko se strategickým významem. Sami uvidíte, kolik se vytvoří křižovatek, o něž se budete přetahovat v druhém kole. Principiálně jednoduchá hra se může přetavit v taktické zápolení o poslední kousek země.

Přívětivá deskovka pro celou rodinu

Nenáročný průběh partie se zcela jasnými pravidly činí z Modré laguny jasný tip pro začátečníky v area control hrách, jež neurazí ani pokročilé hráče. Nenásilná koncepce navíc umožňuje hrát tuhle deskovku s mladšími dětmi, dle doporučení tvůrců od osmi let. I mladší ročníky totiž velmi snadno proniknou do principů hry a ta pak velmi dobře dokáže rozvíjet jejich plánovací schopnosti. Učící křivka bude po několika partiích dost strmá a možná budete překvapeni, že časem budete tahat za kratší konec.

Směřování spíše na mladší a méně zkušené hráče lze vypozorovat také z grafické podoby titulu, která hraje líbivými barvami v dominanci mořské modři a ostrovní zeleně. Vesničané na žetonech se vykonávají každodenní činnosti polynéského kmene, což ocení především hračičkové věnující pozornost takovýmto detailům. Škoda jen minimalistického zpracování surovin, pod nimiž si lze dost složitě představit kokos, bambus či drahokam. Jako milovníka kulturních specifik mě vyloženě zklamaly velmi neurčité komponenty model.

Modrá laguna však celkem jistě najde své příznivce v každé deskovám nakloněné společnosti, především pokud si chcete odpočinout od rozsáhlých a složitých titulů plných pokročilých taktických voleb, popř. pokud chcete přitáhnout nováčky, aby poznali kouzlo stolních her. Přelouskání pravidel trvá chvilku, tím spíš, že tuzemský distributor ADC Blackfire je nechal přeložit do češtiny, a můžete se pustit do hraní. Cena okolo šesti stovek je rovněž nakloněna začátečníkům či příležitostným hráčům, kteří se bojí investovat do větších a rozsáhlejších titulů, stejně jako rodinám s dětmi, kde určitě zabaví všechny členy domácnosti.

Líbí se nám:

  • nenáročná hratelnost vtáhne i začátečníky
  • pravidla vysvětlená během pěti minut
  • partie odehraná do hodiny
  • mnoho způsobů, jak získat body
  • širší spektrum strategií vedoucí k vítězství
  • sympatické grafické zpracování
  • důmyslně vyřešené uložení herních součástí v krabici

Vadí nám:

  • komponenty surovin jsou dost abstraktní
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama