Nový Switch bude údajně postavený na architektuře Lovelace a nabídne DLSS
Novinka Nový Switch bude údajně postavený na architektuře Lovelace a nabídne DLSS

Nový Switch bude údajně postavený na architektuře Lovelace a nabídne DLSS

Jan Urbančík

Jan Urbančík

2
Platformy Nintendo Switch Switch

Nadále máme počítat s OLED displejem, ale také vyšší cenou.

Reklama

O novém modelu konzole Switch od Nintenda se spekuluje už hodně dlouhou dobu. Jen za posledních pár měsíců se objevilo nespočet zpráv ohledně "Switche Pro" nebo snad "Super Switche". Nyní tu máme další informace, se kterými opět přišel Takashi Mochizuki z Bloombergu.

Jak už prohlásil v dřívějším článku, nový Switch má mít 720p OLED displej namísto klasického LCD a úhlopříčka má činit 7 palců. V nové zprávě však dodává, že má nabídnout také lepší CPU, větší kapacitu paměti a co je asi nejdůležitější – technologii DLSS. Pokud vlastníte grafickou kartu RTX řady 20 nebo 30, asi jste s ní již dobře obeznámeni. DLSS funguje tak, že se hra z nižšího rozlišení upscaluje na vyšší pomocí umělé inteligence, která dopočítá zbývající pixely. Tím dojde k výraznému navýšení FPS, zatímco kvalita obrazu je stále na velmi dobré úrovni a je poměrně blízko nativnímu rozlišení.

Pro Switch by to byla velmi užitečná funkce a odpověď na to, jak si hry od Nintenda zahrát ve 4K. Otázka však zní, jak na Switchi může DLSS fungovat? Když se podíváme na specifikace, tak obě dosud vydané verze Switche disponují čipem Tegra X1, který je postavený na již zastaralé architektuře Maxwell. Od vydání Switche Nvidia představila čip Tegra X2 (architektura Pascal), Xavier (architektura Volta) a Orin (zatím nejnovější architektura Ampere).

Podle známého leakera s přezdívkou kopite7kimi však Nintendo nevyužije ani jeden z těchto čipů. Naopak bude mít v podstatě technologickou výhodu nad konzolemi PlayStation 5 a Xbox Series X, protože má údajně využít dosud neoznámený čip postavený na architektuře Lovelace. Pokud nesledujete dění okolo hardwaru pravidelně, s největší pravděpodobností vám tento název nic neřekne. Jde totiž o architekturu, která ještě ani není oficiálně potvrzená. Už nějakou dobu se ale mluví o tom, že je to právě architektura Lovelace, která přijde po Ampere jako další a měla by tak pohánět budoucí grafické karty RTX řady 40.

Šlo by o velmi masivní nárůst výkonu a nabízí se tak otázka, jestli vůbec půjde jen o nový model Switche anebo úplně novou konzoli. Volba čipu by tomu napovídala, na druhou stranu je na nástup nové generace velmi brzy vzhledem k tomu, že původní Switch vyšel v roce 2017. Bloomberg každopádně uzávírá tím, že lepší komponenty se promítnou také na ceně a můžeme tak očekávat klidně i cenovku 399 dolarů namísto 299 dolarů u původního Switche. Jestli je ale tohle všechno pravda, ukáže až čas.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama