O hrách převážně nevážně aneb stoka herního průmyslu – 2. díl
Speciály Článek O hrách převážně nevážně aneb stoka herního průmyslu – 2. díl

O hrách převážně nevážně aneb stoka herního průmyslu – 2. díl

Filip Němec

Filip Němec

6

Umělá inteligence a milionové výhry v Dotě, erotičtí spam boti na PSN nebo Adam Jensen volající na technickou podporu.

Reklama

O hrách převážně nevážně aneb stoka herního průmyslu vzniká za podpory čtenářů našeho/vašeho magazínu Zing.cz. Děkujeme všem, kteří nám přispívají a pomáhají rozšiřovat zpravodajství Zingu.

10 miliónů dolarů za vítězství v Dota 2

Pokud v hospodě u piva rádi nadáváte na přemrštěné platy politiků nebo třeba fotbalistů, můžete si přidat další téma. Nedávno proběhl turnaj ve hře Dota 2, kde si pětičlenný Team Liquid, jež porazil celek Newbee 3:0, odnesl v přepočtu 220 milionů korun. Úplně smutní nemusí být ani týmy, které na prvenství nedosáhly, celkem bylo rozdáno 22 milionů dolarů, což je v přepočtu více než půl miliardy korun. To už je slušná částka.

Pokud se v esportu moc neorientujete a názvy týmů vám nic neříkají, přeci jen bychom my všichni mohli mít z vítězství Team Liquid radost. Dotě totiž vládnou především asijské týmy, ty se ostatně umístily na druhém až pátém místě, avšak právě vítězná skvadra Team Luqiud je čistě evropského složení. Chápu, zase až takoví patrioti nejste, ostatně i nám visí v hlavě především ona částka. U Doty však ještě zůstaneme.

V Dota 2 vás porazí už i umělá inteligence

Pokud vás takové pěkné číslo vybudí k tomu, že začnete uvažovat nad esportem, zároveň přinášíme varování. Konkurence se totiž začíná přiostřovat. Pokud sledujete podrobněji počínání automobilky Tesla a jejího zakladatele Elona Muska, dost možná víte, že se rád zabývá umělou inteligencí. Jednou z jeho menších firem je Open AI, která má za cíl vybudovat bezpečnou umělou inteligenci (oproti třeba zakladateli Facebooku Zuckebergovi totiž Musk vážně varuje před možnou vzpourou umělé inteligence v budoucnu).

OpenAI vytvořila jednoduchou a do značné míry omezenou (právě kvůli bezpečnosti) umělou inteligenci, která naskočila do hry s naprosto nulovými znalostmi. Vše se naučila díky tomu, že hrála proti stejné postavě (tedy proti svému klonu), takže oponent byl pro tuto AI vždy na podobné výkonností úrovni. Umělá inteligence se začala rychle učit základní postupy a strategie, až se po čtrnácti dnech tréninku dostala na úroveň světových profi hráčů. Nakonec se jí postavil šampion Danil „Dendi“ Išutin, který v prvním kole AI podlehl a druhé kolo vzdal. Nutno říci, že se hrálo v režimu jeden proti jednomu, což je pro umělou inteligenci daleko jednodušší, avšak i na složitější režimy si tato AI brousí zuby.

Jak si na této AI vylámali zuby horší hráči, a nakonec i Dandi, se můžete podívat v tomto velmi zajímavém videu.

Erotičtí spam boti řádí na PSN

Vzhledem k tomu, že PlayStation Network je svým způsobem sociální síť, i zde se nevyhnete spamu či různým podvodným zprávám. Už nějakou dobu se podobné incidenty řeší na NeoGAF fóru, takže nejde o ojedinělou událost. Navíc označení spam bot v tomto případě není tak úplně výstižné, tenhle bot se vás totiž postupnou konverzací pokusí donutit kliknout na odkazy, které vedou na stránky přístupné od osmnácti let. Jak taková diskuse vypadá, se můžete podívat sami.

League of Legends prohrálo žalobu

Dost možná ani fotbal sledovat nemusíte a jméno Edgar Davids vám taky nic říkat nemusí, přesto vám jeho tvář může být povědomá. Ostatně, mnoho fotbalistů s dredy nenajdete. Je navíc ještě jedno místo, kde ho můžete najít, a to místo je zcela virtuální – League of Legends. Sám Edgar Davids se v roce 2014 pochlubil na Twitteru, že postava v LoL dostala převlek díky kterému vypadá přesně jako on.

Letos se o hře zmínil znova, avšak rovnou prostřednictvím žaloby, která žádá za toto obohacení hry finanční náhradu. Soud nakonec Riot Games prohráli, přestože je podle nich podoba čistě náhodná, jak to bylo ve skutečnosti, se nejspíše nikdy nedozvíme. Dost možná se prostě jeden z grafiků koukal večer na fotbal a řekl si: „tohle by mohlo být dobré!“. Podoba mezi postavou a Davidsem je tak velká, že snad ani o náhodu jít nemůže.

GTA 5 jako učební pomůcka

Představce si, že chodíte do kanadské školy Royal St. George’s College. Kromě toho, že za roční školné dáte několik stovek tisíc, zároveň budete muset hrát GTA 5. Pro studijní účely samozřejmě! Místní vyučující Paul Darvasi sice Grand Theft Auto V rozhodně rád nemá, ale naopak na něm moc rád ilustruje debaty o násilí, rasismu či misogynii. Tohle je jen stručný výčet, GTA V je samozřejmě plné různých ismů a také sociálních stereotypů.

Paul Darvasi se například zaměřil na úlohu Franklina, který se ve hře snaží vymanit z kriminálního života, to se mu však nepodaří a vlastně klesne ještě hlouběji. Zatímco studenti mají za úkol hrát doma GTA 5, ve škole probírají, co ve hře dělali. Jeden ze studentů například přímo v enginu hry vytvořil krátký snímek, ve kterém se Franklin nakonec dostane z kriminálních kruhů a stane se z něj uznávaný člověk.

Adam Jensen volá na technickou podporu

Hlavní hrdina posledního Deus Ex nabízí celou plejádu skvělých drsných hlášek. Youtuber ICEnJAM zavolal na technickou podporu a využíval při hovoru pouze Jensenovy hlášky. Toto video má však i druhou rovinu, technická podpora, kam se dovolal, je totiž zároveň falešnou linkou, kde vám většinou nikdo nepomůže a pouze vám strhnou z účtu pěknou sumičku. Při sledování videa se tak nejen pobavíte, ale budete mít i příjemný pocit spravedlnosti. Kanál tohoto Youtubera nabízí i další skvosty, jako třeba Trevor Phillips z GTA 5, který si objednává prostitutku, nebo telefonický rozhovor s prodavačem z obchodu se zbraněmi, kam se dovolal Solid Snake.

Reakce fanoušků Valve na jejich novou karetní hru

O oznámení hry Artifact jsme vás již informovali a stejně tak o chladném přístupu, který si zatím fanoušci zachovávají. K vykreslení celé atmosféry nicméně poslouží přímo video z akce The International, kde byla hra oznámena. Video snad ani nepotřebuje žádný zvláštní komentář.

Ohyzdná papírová krabička za 60 dolarů

V poslední době je poměrně zajímavou kratochvílí mnoha hráčů přispívat na různé herní i neherní projekty v rámci crowdfundingu. Ale ne vždy se to úplně vyplatí. Pokud jste přispěli na hru Mighty No. 9 od autorů oblíbeného Mega Mana a investovali jste 60 dolarů, tedy něco kolem 1300 Kč, vaší odměnou měla být papírová sběratelská krabička ke hře.

Na titul se sice vybraly téměř 4 miliony dolarů, ale ani to očividně nestačilo. Kvality finální hry jsou příšerné, a především se významně liší od toho, co bylo v rámci kampaně slibováno. Na avizovanou sběratelskou krabičku navíc hráči čekali více než rok, nyní se však konečně dočkali. Není ale úplně překvapení, že i v tomto směrů vývojáři zklamali. Krabička bohužel po složení díky použitému papíru nedrží tvar a navíc se do ní ani nevejde manuál, který byl dodáván samostatně. Tito vývojáři si už na Kickstarteru nejspíše neškrtnou.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama