Odpovědi na vaše dotazy ohledně Far Cry New Dawn
Speciály Článek Odpovědi na vaše dotazy ohledně Far Cry New Dawn

Odpovědi na vaše dotazy ohledně Far Cry New Dawn

Jiří Šmerda

Jiří Šmerda

10
Platformy PlayStation PlayStation 4 Windows PC Xbox Xbox One

Nabízíme doprovodný článek k recenzi obsahující odpovědi na vaše otázky o Far Cry New Dawn.

Reklama

Dnes v noci oficiálně padlo embargo na očekávaný spin-off Far Cry New Dawn. Vy už si tak můžete přečíst naši recenzi. V minulých dnech jsme vám také dali možnost zeptat se nás na různé otázky, které by vás o hře mohly zajímat. Na některé z nich jsem již odpovídal v rámci recenze, některé odpovědi jsem si však ušetřil pro tento doprovodný článek. Děkujeme vám tedy za vaše otázky.

Honzaso se ptá:

„Ahoj. Je mapa opravdu tak ořezaná jak se tady zdá?

Kolik procent (odhadem) je využito z mapy FC5? Vím, jsou tam „expedice“, ale na Youtubu týpek jednu expedici prošel za 6 minut…

Jak dlouhou herní dobu odhadujete ve srovnání s FC5? A nemyslím hlavní příběh, ale komplet „zobání všeho“. Děkuji.“

Odpověď: Mapa je skutečně menší než ve Far Cry 5. Obrázek, který si poslal, ale trošičku zkresluje a osobně bych odhadl, že je využito takových 65 % z původního Hope County. Konkrétně se pak nejčastěji pohybujete v jihozápadní části originální mapy, využita je i veliká část oblasti na východě, původně ovládaná Faith Seed. Dostanete se ale i kousek na sever. Důležité je ale poznačit, že se nejedná o plnohodnotné pokračování, ale jen menší díl, kterému odpovídá i cena hry.

Délka expedice je závislá na několika parametrech. Jak zmiňuji v recenzi, hrát ji můžeš ve třech různých obtížnostech a věř mi, že na nejtěžší obtížnost ti to nejen bude trvat třeba 20 minut, ale podaří se ti u toho i občas zemřít. Navíc pokud si vezmeš do rukou elitní zbraně a vydáš se na expedici s nejlehčí obtížností, dá se to sfouknout i za 6 minut.

Pokud se chceš snažit dohrát hru na celých 100 % a přitom bys nějak extrémně nespěchal, může ti to celé zabrat klidně 30 hodin.

Jamajčan se ptá:

„Je hra opravdu tak „přebarvená“ jako byla v traileru?“

Odpověď: Světle modré a hlavně růžové si ve hře užiješ hodně. Už jen proto, že se touto barvou prezentují hlavní záporačky. Každopádně s Michalem Burianem jsme se shodli, že to zas tak strašný, jak to vypadá v trailerech, není. Myslím si, že je to hlavně dané tím, že tyto barvy se převážně objevují na různých zajímavých místech, jako jsou stanoviště nebo jiné lokace patřící nepřátelům. Ve volné přírodě si tak tvoje oči můžou dát oddech.

Lincoln se ptá:

„Je ta mapa volně přístupná od začátku a je úplně stejná jako ve FC5? Nebo něco přibylo? Chápu, že ty dvě růžové komediantky jsou příšerné, ale i tak se zeptám. Vtáhlo Vás to do příběhu stejně jako úvod FC5? Nebo to působí jako reskin, samotná hra nebo spíš jako DLC?“

Odpověď: Mapa je volně přístupná prakticky po půlhodinovém prologu. Navíc se nemusíte bát, že v nějaké lokaci na vás budou číhat nepřátelé s příliš vysokou úrovní, protože volné prozkoumávání mapy se přizpůsobuje úrovni vaší zbraně. Jedinou překážkou volného průzkumu tak může být divá zvěř, která má pevně stanovenou úroveň a jen těžko na začátku ustřílíte grizzlyho. Naštěstí není velkým problémem jim utéct.

Dvě růžové komediantky naštěstí nejsou tak příšerné a rozdílnými povahami se docela pěkně doplňují. Navíc je s nimi občas docela sranda, jelikož jsou to převážně komunikační komediantky. Komunikační komedii já rád, a tak jsem se nebál některým jejich výhružkám i zasmát.

Úvod do příběhu není žádný terno, je to pořád Far Cry, a tak je to docela jednoduché, ale jako motivace na vystřílení zlého gangu to stačí. Mnohem více mě však vtáhla do děje druhá polovina hry, kterou jsem si fakt užil.

On to svým způsobem je jen reskin, jelikož veškerá technologie využitá při Far Cry 5 je využitá i zde. Mnohem více se však hra posunula v rámci hratelnosti a jejím ozvláštnění. Konkrétní novinky si nechám do další odpovědi, ať se neopakuju.

Tom se ptá:

„Je ve hře něco (využitelný herní objekt, mechanika…), co nebylo použito v předešlých hrách Ubisoftu? Myslím tím něco úplně nového, ne jen upraveného (jako když úpravou slonů z FC4 udělali mamuty v Primalu apod.).“

Odpověď: Vzhledem k tomu, že se ptáš na originální prvky v rámci všech her Ubisoftu, moje odpověď musí znít ne. Je tu dost osvěžujících prvků v rámci série Far Cry, ale všechny jsou nějakým způsobem inspirované jiným herním mechanismem z naprosto jiných her od této francouzské společnosti.

OneShot se ptá:

„Mám jen jedinou otázku - co přináší hra v rámci série nového? (Časové údobí a růžová, kam až oko dohlédne, se nepočítají.) Díky.“

Odpověď: Na tuto otázku se mi odpovídá mnohem snadněji, protože je toho docela dost. Nejdůležitější změnou je budování vlastní základny Prosperity. Je tedy nutné sbírat suroviny potřebné ke craftování a ke zlepšování jednotlivých zařízení. Celá tato mechanika je dostatečně komplexní, aby zabavila i náročnější hráče, na druhou stranu není zas tak složitá, aby odradila hráče, kteří těmto RPG prvkům zase tolik neholdují.

Další novinkou jsou jednotlivé úrovně jak zbraní, tak protivníků, Zbraně je nutnost neustále inovovat, jinak se v příběhu moc daleko neposunete. Bohužel tak nemůžete od začátku do konce používat jednu a tu samou, vámi oblíbenou zbraň. Na druhou stranu jednotlivé vylepšení zbraní nikterak moc neovlivňuje samotné chování zbraně, takže v praxi máte jen více cool vypadající bouchačku, která při zásahu způsobí větší hodnotu čísílek odpadávajících z nepřátel.

Další novinkou jsou už i zmíněné expedice, které vás vždy přenesou do originálně vypadající arény. Vaši parťáci nově získávají různé dovednosti, pokud je dostatečně používáte, nebo lov pokladů je konečně zábavou. Prostě je toho docela dost, na to že je to hra ze série Far Cry.

Trevor-47 se ptá:

„Zajímalo by mne, jestli jsou tam tlumiče na zbraních už k něčemu, nebo zase jenom jen tak?“

Odpověď: Dobrá otázka. Prakticky pracují stejně jako ve Far Cry 5. Většinou fungují, ale občas spustí poplach ani nevíte jak.

V se ptá:

„Zeptám se rovnou: Je fyzicky přítomen Joseph Seed?“

Odpověď: Tomuto jsem se věnoval v recenzi, ale odpovím i tu. Neřeknu! Nechám na hře, aby toto tajemství vyzradila sama. Každopádně trailer jeho přítomnost potvrdil, neprozradím ale, v jaké formě se ve hře ukáže. Co však prozradím je to, že se o jeho příběhu dozvíte možná více než v minulém díle.

OldCar6 se ptá:

„Jakej je konec?“

Odpověď: Že se vůbec ptáš. Jestli je něco v každým Far Cry dobrý, tak je to konec!

Malasnikov se ptá:

„V recenzích se už tradičně zapomíná na jednu velkou, a i když se to nemusí zdát tak dost podstatnou složku hry… a to je zvuk. Nemám žádnou konkrétní otázku, jenom by mě potěšilo, kdyby se občas autoři v recenzích zmínili i o hudbě, podpoře prostorového zvuku, dabingu, nebo třeba zvucích jako takových (zbraně, prostředí…).“

Odpověď: Otázku sice nemáš, ale tvůj komentář stejně využiju. V recenzi jsem se totiž o zvuku tolik nezmiňoval, jelikož není nikterak extra kvalitní, ani nikterak extra špatný, aby jakýmkoliv způsobem ovlivnil hodnocení. Co se ale soundtracku týče, tak už klasikou Far Cry sérií je, že jak odboj, tak zloduši mají vlastní rádiové stanice. V New Dawnu se z aut nepřátel většinou line nějaký ten hip-hop, přičemž odboj dává zase přednost klasice či popu.

Dabing i zvuky prostředí už jsou tradičně ve hrách od Ubisoftu kvalitní. Zrovna když píšu tyto řádky, mám New Dawn zapnutý. Moje postava stojí v lese asi 100 metrů před stanovištěm, které je potřeba zabrat. Slunce se pomalu kloní k západu a to, že je večer, nepoznávám jen díky vizuálu, ale také protože kolem mě cvrlikají cvrčci, nebo cokoliv co z nich radioaktivita vytvořila. Bez toho, aniž bych se díval, tuším, že je větrno, jelikož neustále slyším foukat vítr a pohyb porostu pod sebou. V dálce ze stanoviště také slyším tlumenou hudbu, předpokládám tak, že tam zrovna mají party. Nedalekou cestu mi také čas od času připomene zvuk projíždějící čtyřkolky. Podle zvuku bych odhadoval, že je cesta někde za mnou. Dokonce sem tam slyším i vrzání stromu, které je napínáno silou větru. Děje se toho kolem mě dost a zvuky jsou natolik dobré, že dokážu popsat své prostředí i bez toho, aniž bych se na něj díval.

Odpovědi na vaše dotazy ohledně Far Cry New Dawn

Far Cry New Dawn můžete koupit na Xzone.cz a GameExpres.sk.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama