Po E3 2015: Dojmy redakce z herního svátku
Speciály Článek Po E3 2015: Dojmy redakce z herního svátku

Po E3 2015: Dojmy redakce z herního svátku

Redakce

Redakce

17

Největší herní svátek roku je za námi. Jak se za ním ohlížíme v redakci Zingu?

Reklama

Michal "Miky" Burian

Popravdě jsem byl hodně překvapený přístupem jednotlivých společností. Ty se na svých tiskových konferencích nevěnovaly číslům, ale samotným hrám. A to je přístup, který se mi hodně zamlouvá. U tiskovek jsem se nenudil a nemusel jsem poslouchat zástupce firem básnící o tom, kolik čeho dosud prodali a jak se jim daří. Rovněž se mi zdálo, že pro letošek se vývojáři snažili vyhnout upraveným trailerům a ukazovali nám především záběry z hraní. Ty snad upravené nebyly. Došlo jim, že už jim to nikdo nepapá?

Co se her týče, tak jsem nadšen z PS4 exkluzivity Horizon: Zero Dawn od tvůrců Killzone. Dále potěšila gameplay ukázka z Uncharted , Deus Ex: Mankind Divided, XCOM 2, Just Cause 3 a jsem opravdu zvědav na Ghost Recon Wildlands – snad to Ubisoft nepokazí.

Vypíchnout také musím zpětnou kompatibilitu z Xbox One, konzole si poradí s hrami určenými pro Xbox 360 a navíc to bude zdarma. Microsoftu bude stačit, když budete mít hru koupenou, ať už digitálně nebo fyzicky na X360. Tohle jsem opravdu nečekal.

Oproti tomu jsem byl zklamán, že Sony vynechala handheld Vita, na kterém bych si chtěl po dlouhé době zahrát nějakou dobrou hru. Snad příště.

Martin "Cvrnda" Cvrček

Nejlepší E3 za posledních několik let. Klidně to řeknu. A pokud ne nejlepší, tak určitě nejbohatší. Abych parafrázoval slova jistého bývalého ředitele TV Nova, loni to bylo takové všelijaké. Ale letos jsem byl opravdu velmi příjemně překvapený. Pokud jde o konference, z mého pohledu jasně zvítězila Bethesda. Měla toho nejmíň, ale celá konference byla ucelená, leckdy i vtipná a co je hlavní, mimo Dishonored 2, jehož oznámení mě potěšilo, se zaměřila na gameplay svých her, ne na obyčejné trailery. Zkrátka toho ukázala tolik, že teď nevím, jestli se mám jako příznivec RPG i FPS žánru víc těšit na Fallout 4 nebo na Doom. Musím říct, že prezentace obou titulů předčila má očekávání.

Má očekávání předčilo i Just Cause 3 a samozřejmě Deus Ex: Mankind Divided. I když mě konference Square Enix příliš nenadchla, tyhle dva tituly mi spolu s Hitmanem vykouzlily velký úsměv na tváři a už se opravdu nemůžu dočkat, až rozbombarduju ostrov Medici a až se vrátím do kůže Adama Jensena a navštívím futuristickou Prahu, která vypadá a zní lépe, než jsem vůbec doufal. Z ostatních konferencí jsem si příliš pozitivních dojmů neodnesl, ale určitě mi udělalo radost odhalení South Park: Fractured but Whole (jen je škoda, už u kormidla není Obsidian) a samozřejmě Mass Effect: Andromeda a ukázka Star Wars: Battlefront. Minimálně z grafiky a především z ozvučení a atmosféry jsem nadšený, v takhle autentické pojetí jsem opravdu nedoufal. Z každého výstřelu, z každého průletu X-Wingu a řevu Stormtroopera bylo opravdu cítit, že se tvůrci snaží o autentický Star Wars titul, takže se modlím, ať celá hra vypadá jako ukázky na E3. První krůčky tohohle nového dítěte DICE rozhodně vypadají velmi slibně.

Pár slov nicméně zaslouží i PC Gaming Show. Pokud nepočítám délku, která byla prostě přes čáru, nemám si na co stěžovat. Samozřejmě jsem rád viděl první serióznější ukázku ostrova Tanoa z datadisku Army 3 a upřímně mě překvapil výstup Phila Spencera a celkový výstup moderátora konference. V tomto případě mě ale nejvíc potěšilo oznámení Rising Stormu 2. Autentická FPS z Vietnamu je přesně to, po čem už řadu let toužím a ze všech nově oznámených titulů je pro mě Rising Storm 2 tím nejpříjemnějším překvapením. A jestli mě něco vyloženě zklamalo? Možná konference Nintenda, ale už dlouho mám pocit, že Nintendo žije v jiném světě než zbytek herního průmyslu a E3 pro něj prostě není vhodná akce. Nejvíc mě ale určitě zklamala absence Rockstaru. Vážně jsem věřil tomu, že zboří konferenci Sony s oznámením Red Dead 3, ale k tomu bohužel nedošlo. Rockstar je nicméně trochu jako Valve, k oznámení svých her nepotřebuje velké akce, takže myslím, že stačí jen dál čekat.

Ondřej "ThainDegu" Zeman

Co mě tento rok nejvíce zaujalo? I přesto, že jsem si to na začátku nepřipouštěl, celá E3 mi nakonec nabídla řadu zajímavých titulů, na které se budu v následujících týdnech a měsících těšit. Už první konference mě značně nabudila: Fallout 4, Dishonored a Doom patří mezi hry, které si rozhodně nenechám ujít. Následovala konference EA, kde jsem byl fascinován bitvou o planetu Hoth z Battlefrontu. Řadu zajímavých novinek přinesl i Squere Enix, jejich Deus Ex: Mankind Divided mi dokázal vzít dech. Špatně nevypadal ani nový Hitman. Nejzásadnějším oznámením je ale pro mě Dark Souls 3, na které se skutečně těším jak malý Jarda.

Abych byl upřímný, nakonec jsem se podíval i na konferenci Ubisoftu. U něj jsem byl nejvíce zaujat novým titulem z prostředí šermířských soubojů For Honor. Dobývání hradů a kvalitní soubojový systém vypadají lákavě. Problém ale bude režie Ubisoftu, s kterým mám podobně jako většina hráčů špatné zkušenosti. Uvidíme, no možná se tentokrát zadaří. Stejné pocity mám ale i z The Division. Hra jako taková má pěkný základ, jen to nezvorat. Dá se říct, že tento rok byla E3 velmi vydařená, Otázkou je, jak budou díla, která byla v těchto týdnech prezentována, vypadat ve skutečnosti.

Marek "Marcus" Škácha

E3 opět utekla jako voda a my můžeme rekapitulovat, co jsme si z této výstavy odnesli. Veletrh byl bohatý na oznámení velkých her, i když s většinou se dávno počítalo.

Leckoho asi překvapil opětovné oznámení The Last Guardian. I když se o této hře mluvilo každou E3, Sony ji tento rok znovu ukázalo a vypadá přesně tak, jak by si fanoušci přáli. Nový DOOM vypadá také skvěle a předvádí to, jak by měl takový správný návrat ke kořenům vypadat. První hratelné ukázky Falloutu 4 také nenechaly nikoho na pochybách, že tohle bude velká a propracovaná hra, která bude oproti starším dílům v lecčem vylepšená.

Mezi příjemná překvapení se určitě zařadil titul Unravel od Electronic Arts, kteří si také vyzkoušejí, jak se dělá poctivá hopsačka.

O titulech jako Uncharted 4, Halo 5, Forza 6, Dark Souls 3, Rise of the Tomb Raider, Deus Ex Mankind Divided atd. je asi zbytečné psát cokoliv navíc. Hry působí přesně tak, jak by jejich fanoušci očekávali a to je jen dobře!

Jan "Honzas4400" Kalný

Od letošní E3 jsem měl vysoká očekávání. Naštěstí byla většina z nich vyplněna a já tak můžu s hrdostí prohlásit, že šlo o jednu z nejlepších E3 co se týče her – alespoň pro mě. Jakožto zarytý PC hráč musím pochválit historicky první PC Gaming Show, která určitě překvapila nejen svým obsahem, ale také celým odlehčeným, skoro až amatérským přístupem. Rozhodně bylo fajn vidět Phila Spencera v „lidské“ podobě, nějakou tu novou technologii od AMD, dozvědět se třeba, že Gears of War: Ultimate Edition bude na PC, stejně tak jako No Man's Sky; přičemž oznámení Rising Storm 2 také překvapilo.

Mimo PC Gaming Show bych pak asi řekl, že mě nejvíce zaujala Bethesda. Todd Howard to se svým Falloutem vzal opravdu zeširoka a v podstatě tím okamžitě poslal ostatní konference do háje. Hry Doom a Dishonored 2 tomu rozhodně napomohly. Věřím ale, že oznámení FF7 Remake nebo gameplay z The Last Guardian od Sony, nebo zpětná kompatibilita u Xbox One může být pro někoho daleko větší terno, než je pro mě.

Samozřejmě nebylo všechno úplně ideální a asi mezi největší zklamání patří celá konference Square Enix (Nintendo nepočítám, to je pro mě hrozný každý rok). Východní hry mě moc neberou a z těch západních jsme skoro nic neviděli, takže za mě palec dolů.

Celkově ale patřila E3 2015 opravdu mezi ty lepší a doufám, že ta příští, která začne „už“ 14. června, bude minimálně stejně tak dobrá, jako tahle.

Filip "Filca" Němec

Letošní E3 byla v mnoha ohledech stejná jako ty předchozí, jednoduše největší svátek všech hráčů a hráček na planetě. Ale přeci jen se spousta věcí odehrála jinak. Kupříkladu se tiskové konference všech velkých firem zaměřily pouze na hry a oprostily se od marketingového balastu kolik a čeho se prodalo a kolik má ta a ta služba uživatelů. Dokonce se tentokrát šetřilo i se sladkými slovíčky, které už nikoho neobalamutí. Spousta věcí už tak nebylo awesome, revolutionary nebo game changer. Mluvení ubylo celkově, vzpomínám si, jak jsem především u nočních tiskovek Sony usínal u dlouhých proslovů, které nebraly konce, letos tomu ale bylo jinak. Hry, hry a zase hry.

A když jsme přímo u těch her, roli favorita u mě potvrdilo čtvrté Uncharted, které je rozhodně aspirantem na hru výstavy. Je až spodivem, jaké si hra odnáší ohlasy napříč celou novinářskou obcí, která si ji mohla osahat na vlastní ruce. V článku z minulého týdne jsem navíc zmiňoval Blackhole, jako zástupce českého pokolení v zemi za velkou louží, kde kromě taktéž českého Kingdome Come: Deliverence hájili naši vlajku i hry, od kterých bychom to přímo nečekali. Praha a zejména pražanům známý „Hlavák“ dovedl k dokonalosti originální český dabing augmentovaného strážníka v novém Deus Ex. Schválně, poznali jste, o jakého dabéra šlo? V sérii Deus Ex je to sice zdaleka nejvýznamnější vyzdvižení naší rodné země, ale ne první. V některém z předešlých dílů se dokonce objevila jako výrobce zbraní fiktivní ostravská zbrojovka. To jen tak na okraj. A nakonec, abych nebyl tak sluníčkový, propadákem pro mne byla PC Gaming Show, která byla po stránce organizace takovou menší ostudou, či totální absence Vity na tiskovce Sony a k mému údivu byla také směřována daleko menší pozornost k virtuální realitě.

Vojtěch „Riley“ Zikán

Letošní E3 hodnotím jako jednu z nejlepších posledních let a možná i vůbec. První konference od Bethesdy přinesla ovoce a asi mě nejvíce ze všech potěšila. Dost mě potěšili i Electronic Arts díky novému Mass Effectu a ukázkám ze Star Wars: Battlefront. Naopak mě dost zklamalo nové Call of Duty a Ubisoft se také moc nevyvedl dle mých očekávání. Přesto však mohu letošní E3 celkově shrnout jako spokojenost.

Honza Hanuš, GameExpres.cz

Z letošní E3 si odnáším velmi kladné pocity a musím říct, že mě ta show zase dostala. Konference byly zaměřené na hry a kromě slabších chvilek u EA, Ubisoftu a trošičku u Sony to mělo spád a my hráči se máme na co těšit.

Za největší překvapení a kladnou věc považuji zpětnou kompatibilitu u Xbox One. Je to něco, na co se hodně zákazníků ptala a málo her pro ně byl jasný důvod proč do Xbox One nejít. Z her mě uchvátil Rise of the Tomb Raider, Fallout 4 a XCOM 2. Naopak drobné rozčarování nastalo u Uncharted 4. Hold když člověk očekává dokonalou hru, těžko se mu přání splní.

A jak hodnotíte největší herní svátek vy? Řekněte nám to v komentářích.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama