Přehled HW novinek z 35. týdne
Novinka Přehled HW novinek z 35. týdne

Přehled HW novinek z 35. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

2
Platformy Windows PC

Zen 4 V-Cache údajně na začátku příštího roku, Intel nechce opustit Arc.

Reklama

Zen 4 V-Cache má být představen na CES

Před pár dny jsme se dočkali oficiálního představení procesorů Ryzen 7000, postavených na architektuře Zen 4. Už nějakou dobu ale víme, že AMD kromě klasických modelů opět chystá také varianty s 3D V-Cache, které mohou přinést poměrně velký nárůst výkonu, především ve hrách. A nyní se začíná mluvit o tom, kdy by tyto modely mohly dorazit na trh.

Insider Greymon55 na Twitteru v trochu kryptické zprávě zmínil, že AMD má plánovat modely Ryzen 9 7950X3D, Ryzen 9 7900X3D a Ryzen 7 7800X3D. Z následných odpovědí na některé otázky jsme se pak od leakera dozvěděli, že oznámení by mělo přijít na CES a vydání zřejmě v únoru či březnu. V-Cache je zřejmě tak trochu "záložní" plán AMD, pokud se Intelu povede uzmout korunu nejrychlejšího procesoru na trhu při vydání generace Raptor Lake.

Intel pořád počítá s grafickými kartami Arc

Grafiky Arc od Intelu neustále provází samé špatné zprávy. Venku je teprve low-end model A380, a to navíc ani ne po celém světě, zatímco vyšší varianty jsou stále v nedohlednu. Společnost se však tohoto segmentu stále nevzdává, právě naopak. Tvrdí to alespoň Tom Petersen v rozhovoru pro magazín PC Gamer: "Nikam neodcházíme," zní jeho nejdůležitější sdělení.

Podle Petersena už se většina ASIC týmu soustředí na druhou generaci, známou jako Battlemage. Část už pracuje dokonce také na třetí generace, Celestial. Na Alchemistu pracuje pouze menší tým, který se stará o poslední detaily. Nutno ale říct, že toto ladění už trvá opravdu dlouho a zatím nemáme ani náznak toho, kdy skončí. Dočkáme se grafických karet od Intelu v plnohodnotné podobě ještě letos? To nejspíš ukáže až čas.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama