Přehled HW novinek ze 40. týdne
Novinka Přehled HW novinek ze 40. týdne

Přehled HW novinek ze 40. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

3
Platformy Windows PC

Intel Arc má i po odkladech spoustu vad, RTX 4090 otestována v OW2.

Reklama

Intel Arc je konečně tady, ale má spoustu problémů

12. října je ten den, kdy spatří světlo světa grafické karty Arc od Intelu. Recenze nicméně vyšly už podstatně dříve a my tak konečně víme, co od dlouho připravovaných grafik můžeme očekávat.

V některých ohledech jde o příjemné překvapení. V několika hrách dokáže A770 zatopit i výrazně dražší RTX 3060 Ti a RT výkon je na velmi dobré úrovni, ale tady pozitiva prakticky končí. Ve spoustě titulů je Intel Arc i za papírově výrazně horším Radeonem RX 6600, a to při mnohem vyšší spotřebě. Navíc jsou tu různé chyby a pády her, přičemž některé se zkrátka nespustí vůbec.

Zdroj: Hardware Unboxed
Zdroj: Hardware Unboxed

Zdaleka nejhorší je pak výkon ve starších hrách, podívat se můžete například na výsledek z populární střílečky Counter-Strike: Global Offensive, kde obě karty testoval Hardware Unboxed. Výsledek je opravdu tristní a jak můžete vidět, A770 a A750 jsou na úplně stejné úrovni, což jenom dokládá, že jde o problémy driverů. Zda je Intel dokáže do budoucna vyřešit, to je otázka. Rozhodně to ale nebude záležitost několika týdnů, spíš měsíců a let.

RTX 4090 dosahuje ve hře Overwatch 2 výborných výsledků

Ve stejný den, kdy vyjdou grafické karty Arc, dorazí na trh také RTX 4090 od Nvidie, zatím nejvyšší model z nejnovější generace Lovelace. U něj sice ještě recenze venku nejsou, ale nově jsme se dočkali grafu s výkonem v nedávno vydané hře Overwatch 2. Jde čísla přímo od Nvidie, takže je nutné je brát s mírnou rezervou, ale daleko od pravdy nejspíš nebudou.

A nutno říct, že jsou opravdu obdivuhodné, RTX 4090 totiž v rozlišení 1440p dosahuje až 507 FPS, byť v reálu se pohybuje "pouze" okolo 450, jak můžete vidět ve videu výše. Špatně si nevede ani RTX 4080 16 GB, ale zároveň zde můžete vidět již několikrát zmiňovaný obrovský rozdíl mezi touto kartou a 12GB modelem.

Zdroj: Nvidia
Zdroj: Nvidia

Nakonec ještě zmíním, že vyšel unboxing RTX 4090, takže se můžete podívat, jak obří tato karta je.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama