Příběhy pirátů – deskovka
Speciály Článek Příběhy pirátů – deskovka

Příběhy pirátů – deskovka

Jakub Němec

Jakub Němec

Platformy pkgsrc Desková hra

Johohó, plachty na stožár a jde se loupit!

Reklama

V době, kdy se na nebi počítačových her snaží dostat mezi stálice projekty Atlas či Sea of Thieves, nechce zůstat ani deskoherní svět pozadu. Společnost MINDOK přitáhla do našich vod Příběhy pirátů, což je kooperační stolní hra v reálném času. Hektické tempo na lodi obléhané nepřáteli a galeonami plnými kořisti není pro každého, ale odvážným dobrodruhům dokáže nastolit pořádnou výzvu. Nahlédnete s námi pod víko krabice?

Plnou parou vpřed!

Pirátský život nepatří k nejklidnějším. Aby korzáři měli neustálý přísun rumu a kurtizán, musí poctivě drancovat španělské, francouzské a anglické lodě nadité zbožím či poklady, což znamená, že se dostanou do hledáčku lovců námořních gangsterů. Co teprve, když jim přijdou do spárů. Šibenice přestává být přízrakem budoucnosti a její obrysy se začnou dosti realisticky rýsovat. Naštěstí vy patříte k posádce, které se podaří ze zajetí spravedlnosti dostat, získat nazpět koráb Ellen a vyplout vstříc modravým dálavám.

Více vám o náplni této stolní hry neprozradím, protože každé z deseti kol představuje novou výzvu odhalující nové možnosti a principy ne nepodobné legacy deskovkám. Připravena je pro vás desítka zalisovaných „obálek“, v nichž se skrývá tajemství, jež vás v následujících chvílích vašeho života dostanou do kolen, nebo z vás udělají pirátskou legendu. Jednotlivé mise prověří především sehranost celého týmu, a proto si myslím, že nejlepší je hrát Příběhy pirátů v kompaktní skupině čtyř lidí, ale obstojně jsme zvládali střední obtížnost i ve dvou.

Loď a mobil

Možná jste se nyní zarazili. Jak se dá ovlivňovat obtížnost u kooperativní hry v reálném čase?! Jednoduše. Příběhy pirátů si totiž nezahrajete bez nainstalované aplikace v jakémkoliv chytrém zařízení po ruce. Appka vám nejen odměřuje čas, ale nečekaně na základě zvolené obtížnosti pořádně zatopí také záludnou komplikací (větrná smršť a podobně). Bonusem je doprovodná atmosférická hudba, stresující tikající hodiny a především příběhové zázemí, jež vás uvede náležitě do děje. A ještě vás k tomu bude hecovat nepostradatelný papoušek.

Jen dřevěnou nohu si musíte sehnat sami, protože vlastní loď si složíte z přiloženého materiálu. Koráb Ellen tvoří dominantu herního plánu a bude integrovanou součástí vašeho dobrodružství. Jakákoliv zamýšlená akce námořníka/hráče totiž vyžaduje umístění přesýpacích hodin do příslušného slotu na lodi. Napínavě tak budete sledovat zrníčka padající do dolní poloviny a následně provedete kýženou akci (dobití děla, střelba na cíle pomocí kostky, stáhnutí či vykasání plachet, manévrování lodí a podobně). Budete po sobě hekticky hulákat, co udělat nejdříve, a hlavně sahat na kamarádovu figurku. To je ovšem chyba, za níž by vám měl místo ruky naskočit pirátský hák. Co se ovšem bude dít, když budete mít dva háky?

Hurónský řev znící z paluby

Jak jste již asi pochopili, tak Příběhy pirátů v sobě snoubí hektické tempo a hodně hlasitou kooperační snahu všech pirátů přítomných na Ellen. Věřte tomu, že v okolí korábu bude stále dost neodkrytých tajemství (zajišťují je namíchané karty), jež mohou ohrozit vaši kocábku. A navíc ještě musíte splnit hlavní úkol mise. Prostě nebude vědět, kde vám hlava stojí. V součtu to znamená, že projekt autorů Asgera Hardinga Graneruda (Flamme Rogue), Daniela Skjoda Petersena (Iron Curtain) a Daniela Tasciniho (Tzolk’in) rozhodně nebude zdobit intelektuální čajový dýchánek. Spíše bych jej viděl na stůl mladších hráčů, kteří docení 3D model lodi, zapojení moderní technologie a zběsilého tempa.

Kategorii později narozených nahrává také zvolená grafika, jež míří spíše na dětské publikum, i když ani dobrodružné srdce odrostlejších hráčů neurazí. Velkou výhodou pro každého pirátského renegáta je česká lokalizace nejen herních komponentů a manuálu, ale také samotné aplikace, za což můžeme děkovat lokálnímu distributorovi MINDOK. Vzato kolem a kolem jsou Příběhy pirátů velmi příjemnou záležitostí na několik odpolední v ucelené skupině, k níž se budete vracet i s dalšími přáteli. Legacy princip zde hraje spíše úlohu překvapení, znovuhratelnost nijak netrpí unikátními misemi. Cena kolem tisícovky se bude možná zdát vyšší s ohledem na cílovou skupinu, ale na druhou stranu vám bude na stole čnít prostorový model korábu. Kdo to má?

Líbí se nám:

  • 3D model lodi otáčející se po plánu
  • svižná hratelnost (někdy až moc)
  • vhodné zapojení aplikace
  • legacy nádech jednotlivých misí
  • napínavé do samotného konce mise
  • velký důraz na plánování kroků a souhru v týmu

Vadí nám:

  • někomu nemusí vyhovovat stresující prostředí
  • přesýpací hodiny se rády zasekávají ve výřezech
  • nerváci nebudou mít daleko k hádce
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama