Prodeje fyzických her ročně klesají. Vymizí do pár let krabicovky?
Novinka Prodeje fyzických her ročně klesají. Vymizí do pár let krabicovky?

Prodeje fyzických her ročně klesají. Vymizí do pár let krabicovky?

Michal Burian

Michal Burian

26
Platformy PlayStation PlayStation 4 Nintendo Switch Switch Windows PC Xbox Xbox One

Dva analytici přicházejí se svým pohledem.

Reklama

Každým rokem narůstá počet her prodaných digitálně. Na jejich úkor se postupně snižuje prodej fyzických verzích. Vydavatelé a vývojáři navíc mají z digitálních prodejů větší marži, zejména potom ti, kteří provozují vlastní platformu, jako je například Origin od Electronic Arts (FIFA, Battlefield, Need for Speed, The Sims) nebo Battle.net od Blizzardu a Activisionu (World of Warcraft, StarCraft, Call of Duty, Destiny). Analytici Michael J. Olson a Yung Kim z Piper Jaffray předpokládají, že do několika let fyzické edice her vymizí a hry si budeme kupovat výhradně digitálně. Kdy k tomu dojde?

Načasování je těžké určit. Realistickým odhadem je podle analytiků rok 2022, tedy za čtyři roky, což není žádná vzdálená budoucnost. V té době má být na trhu již

nová generace konzolí od Microsoftu a Sony. Je více než jisté, že se před oznámením nástupců Xboxu One a PlayStationu 4 bude opět spekulovat o absenci mechaniky, stejně jako tomu bylo před příchodem současné generace herních přístrojů.

Analytici poukazují na jednu skutečnost. Zejména u Microsoftu vidíme větší soustředění do předplatného v podobě výhodného Xbox Game Passu. Sony má zase streamovací službu PlayStation Now, která u nás oficiálně nefunguje. Analytici očekávají, že v následujících třech až pěti letech budou hlavní vydavatelé stále více testovat a komerčně rozvíjet nabídku streamingových her z cloudu, pro něž nebude potřeba vlastnit výkonný hardware. Tím by se výrazně zvýšila základna hráčů, která po součtu platforem je v současné době nějakých 150 až 250 milionů.

Zmínit se hodí i změna na poli počítačových her, kdy v krabičce většinou nalezneme akorát DVD s aplikací Steam a kód k aktivaci hry na této digitální platformě od Valve, jež je nejvyužívanější službou na PC.

Co myslíte, mají analytici z Piper Jaffray pravdu a skutečně do pár let vymizí krabicovky? Spousta věcí k tomu postupně spěje. Je ovšem otázkou, zda se ve fyzické podobě nebudou dát koupit alespoň sběratelské edice.

Zdroj: wccftech.com

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama