Rozhovor s Jaroslavem Horem o Gwint Klubu
Speciály Gwent: The Witcher Card Game Článek Rozhovor s Jaroslavem Horem o Gwint Klubu

Rozhovor s Jaroslavem Horem o Gwint Klubu

Martin Cvrček

Martin Cvrček

5

Vyzpovídali jsme pořadatele fanouškovských srazů a turnajů gwintu, abychom se dozvěděli něco o tom, jak vznikl Gwint Klub, co tato iniciativa obnáší a jak se liší reálné zápasy od minihry v Zaklínači 3.

Reklama

Ačkoliv to možná není tak často vidět, na Zingu rádi podporujeme zajímavé komunitní počiny. Jedním z nich je i Gwint Klub, který na území České republiky pořádá srazy, zápasy a turnaje v gwintu, karetní hře známé hlavně ze Zaklínače 3. V našich podmínkách jde o poměrně unikátní iniciativu, s níž je spojená například síť vlastních kluboven, a tak jsme se rozhodli vyzpovídat pořadatele Jaroslava Hora, abychom se o Gwint Klubu dozvěděli něco víc.

Zdravím! Mohl byste čtenářům představit sám sebe, celý Gwint Klub a jeho účel?

Také vás zdravím. Jmenuji se Jaroslav Hor, aktuálně žiji v Praze a velkou část volného času věnuji právě Gwint Klubu. Jedná se o neziskovou organizaci založenou za účelem podpory gwintu a Zaklínače. Snažíme se scházet po celé ČR a budovat komunitu skvělých lidí, které pojí stejný zájem.

Jak vás vůbec napadlo začít s organizací srazů, zápasů a turnajů gwintu napříč Českou republikou? Je v tom jen obliba Zaklínače 3 nebo i něco víc, třeba zkušenost s jinými karetními hrami?

Zaklínač je super hra. Gwint je skvělá minihra, která dává smysl i v reálném světě. Je to částečně o štěstí, částečně o taktice a především pak o odhadnutí soupeře. Mám rád deskové a karetní hry a gwint je jedna z těch oblíbených. Chtěl jsem si vyzkoušet atmosféru hospodského hraní gwintu, a tak vlastně vznikl první ročník republikového turnaje. Pak se to trochu zvrhlo v založení spolku a vybudování sítě kluboven. Nyní je na spadnutí druhý ročník turnaje v rámci festivalu Blavicon 2017.

Kolik lidí se na akcích Gwint Klubu podílí? Máte nějaký stálý tým, který vše zařizuje?

V každé klubovně máme jednoho správce. Je to člověk, který velmi pomáhá s chodem klubovny a vlastně celého spolku. Celé to máme postavené na dobrovolnické činnosti.

Jaká verze gwintových karet se v klubu může používat? Omezujete se pouze na českou verzi karet, které byly součástí limitované edice datadisků Srdce z kamene a O víně a krvi pro Zaklínače 3? Nebo je možné použít i jejich anglickou verzi, případně balíčky ze sběratelské edice Zaklínače 3 pro Xbox One?

V rámci kluboven a všech našich turnajů využíváme české karty, přímo naše klubové. Ty zapůjčujeme členům a na turnajích máme pak jistotu, s čím se hraje. Na menší akce a do kluboven si však lidé mohou donést svoje karty a je nám jedno, v jakém jsou jazyce nebo tak. Jde přeci o to si zahrát :)

Datadisk O víně a krvi představil balíček Skelligských klanů. I když ve fyzické podobě oficiálně neexistuje, je možné ho v klubu využívat? A co vůbec na tento balíček říkáte? Myslíte si, že jde o vítané obohacení gwintu, nebo zastáváte názor trpaslíků z města Beauclair v Toussaintu, že čtyři balíčky jsou tak akorát?

Ačkoliv oficiálně tento balíček nevyšel, našim členům ho již nabízíme ke hraní v klubovnách a v turnajích menší ráže. Na Blaviconu v turnaji ČR ho však neuvidíte. Skellige je velmi zajímavá frakce, ale také více nestabilní než příšery. Když se vám povede nějaké to kombo, nemá protivník šanci, ale když ne, tak se jedná o velmi slabou frakci. A kdo by stál o názor trpaslíků, že ano.

O Blaviconu

Autor: Jaroslav Hor

Blavicon 2017 je festival zaměřený na Zaklínače a středověk. Odehrávat se bude od 31.3. do 2.4. v Táboře v Housově mlýně. Pro mnohé bude největším lákadlem koncert 1.4., kde vystoupí Percival, polská kapela, která stojí za soundtrackem ke hře Zaklínač 3. Dále vystoupí české kapely Bran a Peregrin. Hlavním bodem programu je ale i 2. ročník turnaje v gwintu v ČR a soutěž v cosplayi. Podařilo se nám přilákat celkem 5 zahraničních profi cosplayerů a 3 české. Tito hosté budou pomáhat tvořit atmosféru a 6 z nich zároveň zasedne v porotě. Během celého festivalu bude k dispozici deskoherna s hrami od společnosti Black fire, počítačový koutek za pomoci Skillzone a nebo stánky s ručně dělanými výrobky ze dřeva, kůže či železa.

Objekt nabízí opravdu velkou středověkou krčmu, kde si lidé mohou vychutnávat obědy, ale i večerní posezení u piva a medoviny. Ve druhém patře bude v sobotu otevřená největší filmová zbrojnice v Evropě. Pokud by někdo měl trochu času nazbyt, doporučujeme navštívit historické centrum města Tábor, od kterého je Housův mlýn coby kamenem dohodil. Zatím ještě máme volné vstupenky, které je možné zakoupit zde. Můžete si vybrat mezi vstupem na celý víkend a nebo jen na sobotní koncert.

Do soutěží věnovali ceny Razer, Comgad, Fantom print, Black fire a akci finančně podpořilo město Tábor z programu na podporu cestovního ruchu. Pódium a ozvučení zajišťuje Joinmusic.

Gwint už nějakou dobu není jen věcí Zaklínače 3. Teď je z něj i free-to-play titul Gwent: The Witcher Card Game, který řadu prvků mění či upravuje. Berete při pořádání zápasů a turnajů v potaz tyto změny, projevující se třeba v radikálně odlišném chování karet? Nebo využíváte striktně gwint ze Zaklínače 3?

Gwint v Zaklínači 3 je stavěný pro tu hru. V reálu má své neduhy. Rozhodně nejsou frakce vyrovnané a některá pravidla se zdají být nefunkční nebo dokonce neúplná. Právě na Blaviconu a na druhém turnaji aplikujeme vlastní verzi pravidel, respektive se jedná o menší změny nebo upřesnění klasických pravidel. Jsou to ale spíše kosmetické změny pro vyrovnání sil frakcí. Přejímat velké změny z Gwent: The Witcher Card Game nechceme. Nejen že by to někdy nedávalo smysl, ale hlavně by to ani nešlo. To, co jde na počítači a je fungující mechanika, nemusí jít převést do reálného světa.

Neuvažujete případně nad tím, že by se turnaje do budoucna neomezovaly jen na fyzické karty a využívaly by právě Gwent: The Witcher Card Game? Už nyní je v něm možné hrát přátelské zápasy a větší podpora turnajů je jen otázkou času.

Aktuálně se nacházíme v betě Gwentu a nezdá se nám správné teď řešit turnaj i v této hře. Až vyjde plná hra a zastaví se časté změny a úpravy karet, bude o tom možné uvažovat. Možná na třetím turnaji ČR již bude i tato možnost.

Co byste doporučil čtenářům, kteří by se chtěli zúčastnit nějakého srazu či turnaje? Na co se mají připravit a co by si případně měli pořídit?

Ideální je chodit k nám do některé klubovny. Tím získají zkušenost s hraním proti reálným hráčům a naučí se různé taktiky. Turnaje pak probíhají právě v rámci kluboven vždy každý pátý sraz. Občas máme nějaké miniturnaje během roku a pak jednou ročně velký turnaj ČR. Na miniturnaje a velký turnaj je třeba se nějak nahlásit, ale není nutné být členem klubu. Karty tam lidem zapůjčíme a pravidla vysvětlíme. Není výjimkou, že se těchto klání zúčastní i naprostí nováčci.

Kdo má podle vás při hraní v rámci klubu největší šanci? Mají šanci na úspěch jen ti, kteří znají gwint ze Zaklínače 3 a z Gwent: The Witcher Card Game, nebo mohou přijít i Vámi zmínění nováčci a stejně vyhrát? Jinými slovy, jak velkou roli může hrát fakt, že člověk zná pravidla předem?

Podle mě byla situace jiná před rokem a nyní. Za tu dobu jsme jako klub naučili spoustu lidí hrát a taktizovat. Předtím to každý znal jen ze hry. Určitě mají naši členové výhodu oproti lidem, co gwint znají jen z počítače. Přesto se může stát, že i úplný nováček (který se pravidla naučí hodiny před turnajem) dokáže obsadit nějaké pěkné místo. Je to hodně o lidech a jejich logickém uvažování a zkušenostech s jinými hrami.

Je zjevné, že gwint je vážně populární hra, nejen v České republice. Jaké jsou podle Vás důvody takové nesmírné obliby a co považujete za jeho nejlepší prvek?

Obliba gwintu vznikla díky oblibě Zaklínače 3. Je to trochu fenomén. Kdyby se gwint objevil v jiné hře, neměl by tolik šancí na úspěch. Když nebudu mluvit o Gwent: The Witcher Card Game, ale o karetním gwintu, jde o nevyváženou hru a má mnoho much. Přesto se hrát dá a svým způsobem připomíná třeba šachy. Pro mě je výborným prvkem fakt, že během jednoho kola se mohou zcela zásadně změnit šance jednotlivých hráčů. Někdy stačí špetka štěstí, jindy dobře zahraný tah. Tedy opravdu až do konce nevíte, kdo vyhraje.

Kdybyste mohl něco vzkázat samotným tvůrcům gwintu, co byste jim rád řekl?

Určitě bych vzkázal, že gwint byl dobrý nápad. Sice nebyla hra nikdy myšlena jako reálná karetní hra, ale i přesto se hrát dá. Je škoda, že souběžně se hrou Gwent: The Witcher Card Game vývojáři neřeší i reálné edice karet.

Děkujeme za rozhovor a hodně štěstí při organizování dalších turnajů.

Také děkuji. Doufejme, že se na karetní gwint nezanevře a že komunita bude i nadále sílit.

Více o Gwint Klubu se dozvíte na jeho webu a stránce na Facebooku. Odtud pochází i doprovodné fotografie.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama