RTX 4090 předvádí v prvních recenzích neuvěřitelné výsledky
Novinka RTX 4090 předvádí v prvních recenzích neuvěřitelné výsledky

RTX 4090 předvádí v prvních recenzích neuvěřitelné výsledky

Jan Urbančík

Jan Urbančík

41
Platformy Windows PC

Nová karta od Nvidie je tak rychlá, že ji brzdí procesory i v rozlišení 4K.

Reklama

Právě dnes vychází grafická karta GeForce RTX 4090 od Nvidie. Jde o vůbec první a také nejvyšší model nové generace Lovelace, kterou společnost představila před pár týdny. V úterý byly vydány první recenze na referenční (Founders Edition) verzi této grafiky a my se tak konečně můžeme podívat na skutečné testy ve hrách.

Už od oznámení bylo jasné, že RTX 4090 bude extrémně rychlá a recenze to pouze potvrdily. V rozlišení 4K je podle zjištění Hardware Unboxed (v průměru z 13 her) o 59 % rychlejší než dosud nejvyšší model RTX 3090 Ti a o 71 % rychlejší než konkurenční RX 6950 XT. Jde o prakticky první GPU, které lze bez problémů používat na 4K hraní s vysokým frameratem. I při tomto rozlišení zde navíc v některých titulech dochází k bottlenecku ze strany procesoru, což je naprosto nevídaná záležitost.

Zdroj: Hardware Unboxed
Zdroj: Hardware Unboxed

Velkou předností nové generace je technologie DLSS 3, která přináší generaci snímků. Umělá inteligence zkrátka vezme dva vyrenderované snímky a mezi ně vygeneruje jeden "falešný", což v podstatě uměle zvyšuje framerate. Podle dosavadních testů to však funguje velmi dobře a v nejlepších případech můžete očekávat až dvojnásobnou snímkovou frekvenci oproti DLSS 2.0. Nová technologie si však bere svou daň v podobě zvýšené latence a kvůli tomu se automaticky zapíná Nvidia Reflex, jež má za cíl odezvu snížit.

Zdroj: Hardware Unboxed
Zdroj: Hardware Unboxed

Dlouho před vydáním se mluvilo o tom, že RTX 4090 bude velmi náročná na spotřebu, nakonec to ale není tak hrozné, jak bychom možná čekali. Nová karta potřebuje prakticky stejné množství energie jako RTX 3090 Ti, přestože je výrazně výkonnější.

Zdroj: Hardware Unboxed
Zdroj: Hardware Unboxed

Zdali je RTX 4090 to správné GPU pro vás, to už si musíte zvážit sami. Jeho cena je opravdu vysoká, začíná na 48 499 Kč.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama