The Next Big Thing - další velká věc
The Next BIG Thing Recenze The Next Big Thing - další velká věc

The Next Big Thing - další velká věc

Milan Votava

Milan Votava

2

Na novou adventuru od studia Pendulo se těšilo velké množství hráčů, už díky tomu, že Pendulo je pro všechny milovníky adventur zárukou kvality. A jak to dopadlo tentokrát?

Reklama

Studio Pendulo se může pyšnit více než kvalitní herní sérií jménem Runaway, která si získala nejedno srdce hráčů adventur. A tak jejich nejnovější počin The Next Big Thing byl hráčskou veřejností se zaujetím vyhlížen. Nyní se nám konečně dostala do ruky plná verze hry, a tak jsme se podívali The Next Big Thing pořádně na zoubek.

Již po dohrání demoverze The Next Big Thing jsem nešetřil superlativy, jelikož první dvě kapitoly mne doopravdy nadchly. Díky tomuto zážitku se moje očekávání ještě vygradovalo o nějaký ten stupínek výš, což je možná důvod, proč v konečném důsledku ze hry až tak skvělý pocit nemám. Ale nebudeme předbíhat, pojďme se pustit do The Next Big Thing pěkně popořádku.

Vítejte na vyhlašování cen nejlepších filmových monster

Příběh hry se odehrává v docela jiném světě, než je ten, na který jsme všichni zvyklí. V The Next Big Thing se totiž po světě potuluje celá řada prapodivných monster a podivných kreatur, které žijí bok po boku s ostatními obyvateli. Podobný scénář si někteří mohou pamatovat ze hry Hollywood Monsters, kterou se prý scénáristi Pendula nechali inspirovat. Začátek dějové linky se však odehrává ve slavnostní večer vyhlašování cen pro nejlepší filmová monstra.

Po vyhlášení hlavních cen se každý, kdo ve zdejším showbusinessu něco znamená, přesune na afterpárty k Williamu A. FitzRandolphovi, což je filmový magnát a majitel největšího zdejšího filmového studia jménem MKO. Na párty nesmí chybět ani novináři Liz Allaire a Dan Murray, čímž se konečně dostáváme k hlavním postavám hry. Právě Liz si totiž povšimne, že jedna z filmových monster leze do FitzRandolphovi kanceláře oknem a pro bulvární novinářku jako je ona je tohle jasná vidina sólo kapra. Bohužel, později Liz přijde na to, že se namočila do něčeho, s čímž tak úplně nepočítala. Naštěstí je tu ještě Dan, který, ačkoliv to tak na první pohled nevypadá, ji na holičkách nenechá.

Příběh je celý tak trochu postaven na hlavu a myšlenkové pochody autorů se jistě vyřádili do sytosti, bohužel chybělo mi větší rozvinutí příběhu, trošku silnější zápletka, popřípadě nějaký opravdu silný zvrat, na nějž jsme v kvalitních adventurách zvědaví. Nic takového se však během hraní nedostavuje, a tak jediné, o co v podstatě jde je přijít na to, co že to ono monstrum jménem Big Albert v kanceláři hledalo a proč druhý den není ani Big Albert a ani Liz k nalezení. Že by snad FitzRandolph chystal něco opravdu velkého?

Praštěná blondýnka a drsnej sportovní novinář

Jak jsem se již zmínil, v The Next Big Thing se nacházejí hned dvě hratelné postavy. Tou první je poněkud praštěná a zbrklá blondýnka jménem Liz, která píše bulvární články. Druhou postavou je Dan Murray, sportovní novinář, který má vše na háku a nic ho nerozhodí, jedině snad pokud by se nedostavil na páteční zápas boxu. Oba se nemají příliš v lásce, avšak když se Liz druhý den po předávání cen nedostaví ráno do práce, vrhne se Dan do vyšetřování na vlastní pěst. Nakonec oba zjistí, že spolu mohou vycházet, a že na každém z nich se najde i několik dobrých vlastností.

Obě postavy se neustále střídají, takže občas řešíte úkoly coby Liz, jindy zase coby Dan, avšak žádné zásadní změny, mezi jednotlivými postavy nenajdeme. Jediné oživení přinášejí kapitoly, ve kterých hrajete za Liz zrovna v době, kdy je v kómatu, takže se celý příběh odehrává pouze v její hlavě a vaším úkolem je vyřešit například její fobii nebo přemoci strach, díky čemuž se nakonec může Liz navrátit do úplného vědomí.

Kromě Liz a Dana figurují v příběhu The Next Big Thing i další postavy, jako jsou Dr. Zelssius, což je pošetilý doktor, který rozhodně nepatří na stranu dobra. Zajímavou postavou je také profesor Fly, díky němuž Dan pronikne do tajů teleportování, anebo pejsek Tobby, což je ve skutečnosti masožravá kytka, která však umí vše, co zvládá i nejlepší přítel člověka. A za zmínku jistě stojí také přerostlý básník, který dokáže složit nádhernou báseň pouze, když je mu tělesně ubližováno.

Adventura pro naprosté začátečníky i ostřílené dobrodruhy

Během hraní prvních dvou dílů Runaway si většina hráčů stěžovala na neviditelnost aktivních předmětů, které jsou potřeba pro zvládnutí dalšího postupu. V The Next Big Thing vyšli autoři hráčům natolik vstříc, že přibylo nejenom tlačítko, které vám zobrazí všechny aktivní předměty na obrazovce, ale pokud si absolutně nevíte rady, stačí kliknout na tlačítko pomoci a vypravěč, který vás provází dějem celé hry, vám napoví. Jedná se o opravdu skvělý způsob, jakým přilákat i hráče, kteří adventurám příliš neholdují nebo navnadit mladé začínající hráče, kteří by si v některých případech nevěděli rady.

Pomoc vypravěče dokáže udržet hráče neustále ve hře, jelikož pokud už začínáte být naštvaní a nejradši byste hru vypnuli, stačí požádat o pomoc a už zase víte, co dělat, kam jít, atd. Pokud patříte mezi ostřílené hráče adventur, tak jednoduše stačí navolit si střední obtížnost, ve které se již pomoci od vypravěče nedočkáte, a opravdoví profesionálové zvolí obtížnost nejtěžší, v níž se vám nezobrazují ani aktivní předměty. Pokud tak opravdu adventury hrajete, zkuste alespoň střední obtížnost, jelikož díky vypravěči by se vám hra mohla zdát až přespříliš jednoduchá a mohli byste o ni během hraní ztratit zájem.

Hezky to vypadá a skvěle to mluví, ale…

The Next Big Thing pohání stejný grafický engine, jako poslední díl Runaway, avšak tentokrát je vše navíc oháknuté do Full HD kabátku. Grafika vypadá hezky a opravdu pěkně se na hru dívá. Vyzdvihnout musím také dabing, který je zvládnutý s noblesou a především bych zmínil dabing profesora Flye. Vše jednoduše poukazuje na to, že autoři vědí, co dělají.

Bohužel ani The Next Big Thing není bez chyb. Ze všeho nejvíce mě zarazila krátká herní doba a opravdu velmi malé množství lokací. Vezme-li v potaz například to, že některé kapitoly si vystačí pouze se třemi herními lokacemi, nic víc. Bohužel nikterak mne nenadchly ani dialogy mezi postavami. Jsou sice dobře napsány a kolikrát se zasmějete díky skvělému smyslu pro humor, kterým studio Pendulo vyniká, ale nemohl jsem se ubránit pocitu, že většina dialogů je naprosto zbytečných. Navíc, pokud jdete za postavou znovu si promluvit, máte zde všechny možnosti k dialogu znovu, jako byste s ní předtím nikdy nemluvili.

Z demoverze hry jsem byl nadšen a neskrýval jsem pocity radosti, očekával jsem až přespříliš a možná proto nejsem nakonec s plnou hrou tolik spokojen. The Next Big Thing je jistě kvalitní adventura a já se moc těším na další díl, který jistě bude následovat. Avšak i tak na mě hra kolikrát působila jako velmi rychlý produkt, který je v mnoha ohledech, především pak v příběhu, nedodělaný. Jednoduše řečeno, čekal jsem víc.

The Next BIG Thing

Verdikt

The Next Bigr Thing od studia Pendulo nikterak nepřekvapilo, což je škoda, jelikož mnozí z nás od ní čekali přeci jenom něco víc. Takhle se jedná „pouze“ o kvalitní adventuru, která díky výbornému nastavení obtížnosti skvěle pasuje začínajícím hráčům, i vytrvalým milovníkům adventur.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

postavy
pomoc vypravěče
smysl pro humor
dabing
grafika ve Full HD
krátká herní doba
malé množství lokací
nedostatečné rozvinutí příběhu
že jsme čekali něco opravdu velkého
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama